Enver Erkan, Tera Yatırım > İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Ağustos ayında imalat PMI 56,9 seviyesinden 54,3 seviyesine geriledi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Ekonomik normalleşme periyodu içinde, kontrollü açılmalar ve artan faaliyetle artış gösteren endeks, Ağustos ayında ise toparlanmada ivme kaybı olduğunu göstermektedir.
Ekonomik toparlanma, yavaşlamakla beraber devam ediyor. Nisan ve Mayıs döneminde Covid-19 kapsamındaki önlemler ile kapanma etkisi veya düşük kapasiteli çalışma daralmanın başlıca faktörü olmuştu. Yeni siparişlerdeki önemli artış, üretimdeki büyümeyi sürdürdü. İstihdam art arda üçüncü ay artarken, enflasyonist baskıların da arttığı görüldü. Bu dönemde artan talep yeni siparişlerdeki ve üretimdeki artışta etkili olurken, bu durum firmaların da istihdam artırmasına katkı sağlamış görünüyor. Ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve dış talep koşullarındaki iyileşme sürdürülmesi, ihracat ve üretim eğilimlerini ilerleyen dönemde de pozitif etkileyebilir. Buna karşılık TRY’nin değer kaybı, döviz bazlı ara mal maliyetlerini yükselteceği gibi nihai mal fiyatlarında da mevcut artışı sürdürebilir. Fiyat etkisi ve finansal koşullardaki sıkılaşma, 3Ç20 ve sonrası dönem açısından talep iyileşmesini sınırlayıcı etkide bulunabilecektir.
Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg
2Ç20 döneminde kaydedilen yıllık %9,9’luk ekonomik daralmanın ardından; PMI, sanayi üretimi, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanımı, sektörel güven endeksleri gibi öncü veriler 3Ç20’nin hızlı bir toparlanma dönemi olduğuna işaret etmektedir. Buna karşın; toparlanmanın hızı TRY’nin değer kaybıyla oluşan maliyet etkisi, birikimli talep etkisinin sönümlenmesi, finansal koşulların daraltıcı politikalar nedeniyle sıkılaşma gibi etmenlerden dolayı çeyreğin sonuna doğru ivme kaybına uğrayabilir. Ağustos ayına dair veriler, halen güçlü büyüme bölgesinde olduğumuzu ancak toparlanmanın hızının da yavaşladığını göstermektedir. Yılın geri kalanında da pandemi koşulları ve ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği temel belirleyiciler olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.