Dünyanın lider sigorta brokerliği ve risk danışmanlığı şirketi Marsh, çok uluslu birleşmiş hukuk firması CMS ve iş dönüşüm danışmanlık firması Wavestone iş birliğinde hazırlanan ‘Siber Hasarların Değişen Yüzü Raporu’nun sonuçları açıklandı. Rapora göre, Kıta Avrupası’nda münferit siber poliçelerinde siber hasar bildirimleri yüzde 83 arttı.

Siber saldırılar giderek daha komplike hale geliyor. Buna karşın, siber güvenliğe yönelik farkındalık ve yatırım, büyük ölçüde siber saldırı deneyimi ve hukuki düzenlemelerle tetikleniyor.

Marsh’ın Kıta Avrupası çapında yönettiği siber sigorta hasarlarının analizine dayanan ‘Siber Hasarların Değişen Yüzü Raporu’nun sonuçları açıklandı. Dünyanın lider sigorta brokeri ve risk danışmanı Marsh, çok uluslu birleşmiş hukuk firması CMS ve iş dönüşüm danışmanlık firması Wavestone iş birliğinde hazırlanan raporun sonuçlarına göre, Kıta Avrupası’nda münferit siber poliçelerinde siber hasar bildirimleri yüzde 83 artış gösterdi.

‘Siber Hasarların Değişen Yüzü Raporu’ siber suçluların kullandığı farklı yöntemleri inceliyor ve siber hasarlarını daha iyi yönetmeleri için şirketlere bir eylem planı sunuyor.

Raporun sonuçlarına göre; siber hasarların yüzde 67’si kötü niyetli saldırılardan, yüzde 14’ü ise fidye yazılım saldırılardan kaynaklanıyor. Gittikçe daha karmaşık hale gelen saldırılar birkaç haftayı aşan uzun iş kesintilerine neden olabiliyor. Bu tarz saldırılar sonrası bildirilen siber hasar maliyetlerinin yüzde 71’ini acil durum kurtarma önlemleri ve asistan hizmetleri oluşturuyor.

Siber riskler, tüm sektörler için önemli bir risk olmaya devam ederken, 2019 yılına ait en yüksek hasar bildirimleri üç sektörden geliyor. 2019’da rapor edilen hasar bildirimlerin yüzde 21’i finans sektörüne, yüzde 13’ü perakende sektörüne ve yüzde 9’u ise iletişim, medya ve teknoloji firmalarına ait.

Rapora göre saldırıya uğrayanlar, izinsiz girişten ortalama 164 gün sonra saldırıdan haberdar oluyor. Siber suçluların birincil motivasyonu ise mali kazanç ve veri hırsızlığı olduğu belirtiliyor.

Siber suçlarda özellikle fidye yazılımı saldırıları hem sayı hem de karmaşıklık açısından arttıkça, şirketlerin büyük iş kesintisi risklerine ve vaka yönetim maliyetlerine maruz kaldığına dikkat çeken Marsh Türkiye Eş CEO’su Yeşim Aksüt, “Buna karşılık özellikle COVID-19 pandemisinin getirdiği uzaktan çalışma modelindeki artışı da göz önünde bulundurduğumuzda her geçen gün siber sigortaya talep artıyor. Siber sigorta, olası bir saldırının şirkete olan her türlü olumsuz etkisini azaltmaya ve siber risklere karşı kurumsal dayanıklılığı artırmaya yardımcı oluyor” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın