TTT Global Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan,

Türkiye için 100 Milyar Dolar yatırım fırsatı bulunuyor”

Pandemi nedeniyle 86 trilyon Dolarlık dünya ekonomisinin tarihinin en zor dönemini yaşadığını kaydeden TTT Global Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, bu yıl dünya ekonomisindeki daralmanın yaklaşık 10 trilyon Dolar seviyesinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Pandemi krizinin, ülkelerin temel ihtiyaçlarının tedarikinde başkalarına bağımlı hale gelmesindeki riski ortaya çıkardığının altını çizen TTT Global Group Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

“Global markalar, Çin’de yoğunlaşmış olan üretimi, kademe kademe kendi ülkelerine ve diğer ülkelere artarmanın hesaplarını yapıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde 500 milyar Dolar, takip eden 5 yıl içinde de en az 500 milyar Dolar daha üretimin, Çin’den diğer ülkelere kayması bekleniyor. Alternatif üretim üssü olarak, Tayland, Vietnam, Endonezya, Hindistan ön plana çıksa da, Avrupa’nın hemen yanındaki konumu, nitelikli iş gücü ve koronavirüs krizini yönetme becerisiyle Türkiye, bu işten kazanan olarak çıkma fırsatına sahip olarak görünüyor. Çin’den önümüzdeki 5 yıl içinde, dünyanın diğer bölgelerine kayması muhtemel 500 Milyar Dolarlık yatırımdan, 100 milyar Dolarını Türkiye tek başına kendine çekebilir. Unutmayalım ki, her zaman bir çözüm vardır, önemli olan sizin çözüme ne kadar yakın olduğunuzdur. Krizler, aynı zamanda içinde fırsatları da barındırıyor. Türkiye, koronavirüs krizini, global bir fırsata dönüştürülebilir ve yeni normalin “global üretim gücü” olabilir” dedi.

Dünyadaki üretilen malların %40’ı, tek başına Çin’de üretiliyor

Gelişmiş ülkelerdeki üretimin, ucuz işçilik nedeniyle son 30 yıl içinde Uzakdoğu Asya’ya ve diğer gelişmekte olan ülkelere kaydığını anlatan Dr. Akın Arslan, şunları kaydetti:

“Bugün, dünyada üretilen malların %40’ı, tek başına Çin’de üretiliyor. Üretimde kullanılan nikel, alüminyum, çelik, bakır gibi temel hammaddelerin %50’si, tek başına Çin’de tüketiliyor. Dünyada üretilen pamuğun %30’u, Çin’de işleniyor. Dünyada üretilen petrolün %15’i, kullanılan enerjinin %14’ü, tek başına Çin’de kullanılıyor. Dünya’da kullanılan Apple ürünlerinin %92’si, Çin’de 12 farklı bölgede üretiliyor. Dünyadaki birçok elektronik firması ürünlerinin en az %40’ını, Çin’de ürettiriyor. Çin’in 2019’daki toplam 2.7 trilyon Dolarlık ihracatının %43.5’ni, elektrik-elektronik tabanlı ürünler, otomotiv yan sanayi ve makine imalat sektörü ürünleri oluşturdu. Bu arada, ABD Başkanı Trump’ın 2019 yılında çok sert yaptırımlarla başladığı “Çin’deki üretimi azaltın” baskısıyla sonuç almakta zorlandığı global firmalar, koronavirüs kriziyle üretimi kaydırmayı planlamaya başladılar” diye konuştu.

Türkiye, batı toplumu insanlarının yaşamak ve yaşlanmak isteği ülke olabilir

Türkiye’nin bu krizin dikkat çeken ülkesi olduğunu ifade eden Dr. Akın Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sağlık sistemi ve ekipmanlarının yeterliliği, kendi kendine yeterli üretim ve kapasite kullanım gücü, ürün ve hizmetlere kriz durumunda hızla erişebilme yetkinliğiyle Türkiye, bu krizin dikkat çeken ülkelerinden birisi oldu. Dünyanın birçok ülkesine organize sağlık ekipmanı yardımları da gönderen Türkiye, ortaya koyduğu performansıyla dikkatleri çekti. Nitekim, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’ye, sağlık alanında 50 milyar Dolarlık doğrudan yatırım çekebilir ve emeklilik sigorta fonlarından ilave 25-30 milyar Dolar fonu yaşlı batılı insanlar için yaşam merkezleri – sağlık köyleri oluşturulması konusunda yönlendirebilir. Türkiye için en az 400 bin kişiye doğrudan iş ortamları oluşabilir ve bu yapıları destekleyecek ekosistem tarafında ise, 1.5 milyonun üzerinde istihdam, yıllık 60 milyar Doları geçebilecek yeni gelirler gerçekleşebilir. Kısaca, Türkiye, batı toplumu insanlarının, uygun şartlarda nitelikli yaşamak ve yaşlanmak için öncelikle tercih edeceği ülke haline gelebilir” şeklinde konuştu.

Çin’den, diğer bölgelere kayacak yatırımda, hangi sektörler gelebilir?

1-100 Milyar Doların tamamı doğrudan kitlesel üretim (mass production) yapılan imalat sektörüdür. Bunun da çoğunluğu bilgisayar, TV, Monitör ve cep telefonu/aksesuarları tabanlı elektronik ürünler, otomotiv yan sanayi ürünleri, Çin’deki beyaz eşya, küçük mutfak aletleri, iklimlendirme sektörü ürünleri ve tabi doğrudan makine ve ekipman üretimleri olabilir.

2-%20-25 arasında tekstil, oyuncak, ayakkabı vb. üretimleri olabilir.

3-% 5 civarı medikal teknolojiler, biyoteknoloji ürünleri, kuyum ürünleri olabilir.

4-%10 civarı ev mobilyası, kağıt ve kerestecilik ürünleri, izolasyon ürünlerin üretimlerinin başka ülkelere kayması bekleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın