Bitkisel yağlara ilişkin Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği değişikliğiyle; fındık yağı, palm yağı ve pamuk yağı için asit, iyot ve yoğunluk değeri ile sterol düzeyleri yeniden düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği (Tebliğ No: 2012/29)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2020/8), 28 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Fındık yağı, toplam yağ asitleri yüzdesi değişti

Tebliğle, Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği (Tebliğ No: 2012/29)’nin Ek-1’inde yer alan Bitkisel Yağların Gaz Likit Kromatografi ile Tespit Edilen Yağ Asitleri Kompozisyonu (Toplam yağ asitleri yüzdesi olarak) tablosunun yağ asitlerine karşılık gelen fındık yağı başlıklı 7’nci sütunu aşağıdaki şekilde değiştirildi.

İyot ve yoğunluk değerleri

Tebliğin Ek-3’ünde yer alan Bitkisel Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri tablosundaki fındık yağına ait iyot değeri “81-95” olarak,  palm süperoleine ait yoğunluk değeri “0,886-0,900 (40 °C’de)” ve kırılma indisi değeri “1,459-1,460 (40 °C’de)” olarak değiştirildi.

Tebliğin Ek-4’ünde yer alan Bitkisel Yağların Sterol Kompozisyonu (Toplam sterol yüzdesi olarak) tablosunun fındık yağı ve pamuk yağı satırları ise aşağıdaki şekilde değiştirildi.

Gıda işletmecilerine yıl sonuna kadar süre tanındı

Tebliğe eklenen geçici madde uyarınca; bu maddeyi ihdas eden Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 31/12/2020 tarihine kadar, bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.

İyi Tarım ve Organik Tarım kontrollerine mücbir sebep düzenlemesi!

Resmi Gazete’de yayımlanan iki ayrı yönetmelikle de, İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik ile Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te mücbir sebep düzenlemesi yapıldı.

İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğin 31’inci maddesine eklenen fıkraya göre; Deprem, sel, yangın ve salgın hastalık gibi kontrol işlemlerinin, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca gerçekleştirilmesini engelleyecek nitelikte mücbir sebeplerin ortaya çıkması halinde,

Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe eklenen “Mücbir sebeplerle düzenleme” başlıklı ek maddeye göre de, kontrol işlemlerinin yetkilendirilmiş kuruluşlarca gerçekleştirilmesini engelleyecek nitelikte mücbir sebeplerin ortaya çıkması halinde, yıllık kontrol sıklığı, haberli ve habersiz kontrol sayısı ile sertifikaların geçerlilik sürelerine ilişkin kontrol ve sertifikasyon hizmetlerinin usul ve esasları Bakanlıkça düzenlenebilecek.

Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğe eklenen “Başvuru alma” başlıklı ek madde uyarınca da, Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerin sunumunda, gerekli alt yapının sağlanması halinde başvurular elektronik ortamdan alınabilecek ve başka kurum ve kuruluşlar tarafından elektronik ortamda sunulan bilgi ve belgeler başvurandan talep edilmeyecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın