ENVER ERKAN, TERA YATIRIM > Türkiye’de Mart enflasyon rakamları Cuma açıklanıyor ve beklentimiz enflasyonun aylık bazda %0,9, yıllık bazda %12,2 artması yönündedir. Döviz kurunun kontrol altına alınması ve ekonomik büyümedeki zayıflıktan gelen düşük talep etkisi enflasyonu %20’lerden getirip dengeye oturttuktan sonra yılın ilk aylarında %12’lere tepki veren bir enflasyon görünümü ile karşı karşıyayız. İçinde bulunduğumuz koronavirüs pandemisi etkisi, düşük talep, düşük petrol ve yükselen döviz kuru ise enflasyonu çok bilinmeyenli bir denklem haline getirmektedir.
Mart ayında belirttiğimiz faktörlerin etkisini biraz daha kısmi görebiliriz, ancak Nisan ayı ve sonrasına ilişkin enflasyon görüntüsü belirttiğimiz değişkenlerin karışık etkisini içerecektir. Ekonomide meydana gelecek olan durağanlık nedeniyle enflasyon varsayımlarında düşük talep etkisini dahil etmek durumundayız, eğer enflasyon bu noktada bir artış eğilimine girmeyecekse de Merkez Bankası gevşeme isteğine devam edecektir. Mevcut patikada da zaten TCMB açısından da bir “faiz indirme + QE” durumu tanımı yapılabilir. Tabii bu politikanın yan etkisi kur artışıdır ve kur artışından gelen maliyet etkisi enflasyon görüntüsünü belirsizleştirmektedir.
UYARI – “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.