Çin’deki vakalar üzerinden gidilirse ülkede koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin yüzde 15’e yakını 80 yaş üzeri kişiler.

50 yaşın altındakilerde ölüm oranı ise yüzde 1’in altında.

Yaşlı insanların virüsü daha kolay kaptıkları konusunda ise kesin bir kanıt yok. Ancak tıp uzmanları 60 yaş üzeri vakaların önceden herhangi bir ciddi sağlık sorunu bulunmasa bile hastalığı kritik geçirmeye daha yatkın olduğunu söylüyor.

Özellikle 80 yaş ve üzerindekiler koronavirüsün yeni türü Covid-19’a karşı risk altında kişiler. Aşağıdaki haberde riski azaltmanın bazı yolları var.

Öncelikli önlemler neler? 

Yaşlı insanlar ve varsa onlarla yaşayanlar ekstra önlemler almak durumunda. The New York Times gazetesinin Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü ve enfeksiyon uzmanlarına dayanarak hazırladığı rehberi aktarıyoruz: 

Yaşlılık Hastalıkları uzmanları hastalarına C.D.C ve W.H.O. tarafından da önerilen yöntemleri öncelikle öneriyor: 

  • Ellerinizi düzenli olarak sabun ve sıcak suyla 20 saniye (“Happy Birtday/Mutlu Yıllar Sana” şarkısını iki kere söyleyebileceğiniz zaman dilimi) yıkamayı ve alkol bazlı el jelleri ile temizlemek.
  • El sıkışmadan kaçınmak. 
  • Büyük gruplar halinde bulunmamak. 
  • Düzenli kullanılan nesneleri temiz tutmak ve dezenfekte etmek. 
  • Toplu taşıma ve kalabalıktan uzak durmak. 
  • Erzak depolamak. 

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Yaşlılık Hastalıkları Bölüm Şefi Dr. Elizabeth Eckstrom “Geçtiğimiz günlerde bu konuşmayı yüzlerce kez yaptım. Hastalarımız acil durum planlarını yaptı” şeklinde konuştu. 

“İyileşmiş hastalar da risk altında”

Daha önce bir rahatsızlığı olup da kontrol altına alınan insanlar risk grubunda olmadıklarını düşünmemeli. Rahatsızlıkları stabilize edilmiş olsa dahi bu kişiler için de ekstra önlemler gerekti.

San Francisco Hastanesi’nden Dr. Annie Luetkemeyer, “Bu hastalık altta yatan bozuklukları gün ışığına çıkarabilir ve tüm organları etkileyecek bir durum yaratabilir” dedi ve ekledi: 

“Örneğin diyabeti olan kişiler enfeksiyon ile mücadelede zorlanabilir ya da altta yatan bir kalp/ciğer hastalığı olan kişiler Covid-19 enfeksiyonu ile yeterince savaşamayabilir.”

Peki ya doktor randevuları? 

Bazı uzmanlar yaşlı insanların hastanelere gitmesini (zorunlu olmadıkça) önermiyor. Bazı ülkelerde ise tele tıp yöntemleri ile basit sorunlara telefon ya da acil servis aracılığıyla hizmet veriliyor. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın