İmalat sanayisinde ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahları sektörünün havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya ve kalıpçılık gibi Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerine katkısı değer bazında 21 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör 2019 yılını 565 milyon dolarlık ihracat ile kapatırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69 seviyelerinde gerçekleşti. Sektörün çatı örgütü TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, Türkiye’nin takım tezgahları ihracatında lider pazarlarının ABD, Almanya, Rusya, Polonya ve Kanada olduğunu söyledi. Varlık, sektörün 2019 üretiminde yüzde 1’lik bir daralma yaşandığını da sözlerine ekleyerek 2020’de de geçen yıla benzer bir tablo ile karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.
Makineleri yapan makineler olarak tanımlanan ve imalat sanayide ana üretim malı durumunda bulunan takım tezgahları sektörünün 2019 karnesi sektörün çatı örgütü olan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) tarafından açıklandı. Sektörün üretiminde genel olarak yüzde 1’lik bir gerileme yaşandığını aktaran TİAD Başkanı Fatih Varlık, 2019 yılında yaklaşık 565 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını, buna karşılık 819 milyon doları aşkın bir ithalatın gerçekleştiğini dile getirdi. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise yaklaşık yüzde 69 olduğunun altını çizen Varlık, 2019 genelinde en çok ticaretin gerçekleştiği ülkeler hakkında da bilgi verdi.
TİAD Başkanı Varlık: Türkiye’de takım tezgahları sektörünü iyileştirmek tüm üretim alanlarında rekabetçiliği artıracaktır.
Türkiye’nin makine yapan makineleri ABD, Almanya ve Rusya’da
Türkiye’nin takım tezgahları ihracatına bir bütün olarak bakıldığında, 2019 yılında en fazla ihracatın yapıldığı ülkeleri ABD, Almanya, Rusya, Polonya, Kanada, İtalya, Hindistan, Fransa, İspanya, İngiltere, Macaristan, Hollanda ve Romanya olarak sıralayan Varlık, bu ülkelere yapılan satışların toplam takım tezgahları ihracatının yüzde 50’sini oluşturduğunu belirtti. Takım tezgahları ihracatımızda lider ülkelerden olan Almanya’ya, alınan koruma tedbirleri ve piyasalarda yaşanan daralmaya rağmen geçtiğimiz yıl, 48 milyon dolarlık kesici takım, 23,5 milyon dolarlık tutucu takım satışı gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Amerika ve Rusya’nın Türkiye’den çeşitli özelliklere sahip pres ve sac işleme makineleri satın aldığını da sözlerine ekledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.