Türkiye’nin görünür ve kızılötesi alanda çalışacak dört metre çaplı ilk optik teleskobu olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobunun astronomik sistemlerinin tasarımını ve üretimini başarıyla tamamlayan Işık Üniversitesi OPAM’a, Japonya’dan davet geldi. OPAM, Haziran ayında yapılacak uluslararası konferansta, DAG Teleskobu için geliştirdiği sistemleri anlatacak.

Işık Üniversitesi, bilim ve teknoloji alanlarındaki çalışmalarıyla Türkiye’nin teknoloji hamlesine katkı sunmaya devam ediyor. Faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin uzaya açılan gözü olacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobuna üstün görüntüleme performansı sağlayacak sistemlerin tasarım ve üretimini başarıyla tamamlayarak şubat ayında kamuoyuna tanıtan Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi OPAM, geliştirdiği sistemleri bu kez Japonya’da tanıtacak.

Japonya’nın Yokohama kentinde 14 – 19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve alanında dünyanın en büyük ve saygın etkinliği olan SPIE Astronomical Telescopes + Instrumentation’dan davet alan OPAM, uluslararası 2.500’ü aşkın araştırmacı ve 125’i aşkın firmaya, DAG Odak Düzlemi Aygıtları Projesi kapsamında üretim ve fonksiyonel testlerini başarıyla tamamladığı milli Adaptif Optik Sistemi ile Derotator sistemlerini anlatacak.

Konferansta1’i davetli konuşmacı statüsünde olmak üzere 6 sözlü ve 6 poster sunumundan oluşan toplam 12 yayın yapacaklarını kaydeden Işık Üniversitesi OPAM Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur Keskin, “2018 yılında yine SPIE tarafından Texas/Austin şehrinde düzenlenmiş olan konferansta tasarım aşamasındayken sunduğumuz cihazlarımızı geliştirerek, bugün son kullanıcıya ürün olarak ortaya çıkartmış durumdayız. Japonya’da gerçekleştireceğimiz sunum ve tanıtımlarda astronomik performanslarını da sergileyeceğimiz ürünlerimizin; gözlemevleri, endüstri ve savunmaya yönelik uygulamalarının hem bilim camiası hem de potansiyel müşterilere ulaşacağına inanıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla, OPAM olarak sadece Türkiye’de değil aynı zamanda uluslararası arenada da görünürlüğümüzü artırmak ve ulusal teknolojik bağımsızlığımıza yaptığımız katkılarımızı sergilemekten memnuniyet duyacağız” dedi.

OPAM’ın sistemleri teleskoba üstün görüntüleme sağlıyor

OPAM’ın DAG Teleskobu için tasarladığı sistemlerden özgün ve dünyada ilk kez bir teleskobun ana yapısına entegre edilebilen Derotator Sistemi (DAG-DR), uzun pozlu görüntülerde imge sabitleme ve görüntü netliği sunmasının yanı sıra astronomlara birden fazla bilimsel ekipmanla aynı anda çalışma olanağı sağlayacak. Tasarım itibariyle dünyanın ilk uyarlanabilir yapıya sahip Ekstrem Adaptif Optik (EXAO) Sistemi olan TROIA (Turkish Adaptive Optics System for Infrared Astronomy) ise; DAG teleskobunu daha “ilk ışık” aldığından itibaren ulusal ve uluslararası alanda, kendi sınıfındaki dünyanın en üstün teleskobu haline getirecek. TROIA; atmosferik türbülansın, astronomik gözlemlerdeki etkilerini ortadan kaldırarak, DAG teleskobuna uzay teleskoplarından gözlem yaparcasına üstün bir optik performans sağlamanın yanında kimi yakın uydu gözlemlerinden de üstün bir görüntüleme performansı sağlayacak.

Uluslararası patent sürecinde son dönemece girildi

Üretilen sistemlerle OPAM, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmesine ek olarak dünya çapında söz konusu sistemleri üretebilen ilk 10 kurum/kuruluş arasına girerek, Türkiye’nin bu alandaki teknolojik bağımsızlığına da büyük katkıda bulundu. OPAM ayrıca, tasarladığı bu sistemlerle ilgili Avrupa Patent Ofisi’ne (EPO) iki ve Dünya Patent Ofisi’ne de (WIPO) bir adet başvuru yaptı ve bu başvurular şu anda kabul sürecinde bulunuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın