Yeni tip koronavirüs vakası Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aşarken dünya çapında artan rakamlar “panik alışverişini” yarattı.

Yeni tip koronavirüs vakası Covid-19 ile ilgili rakamlar hızla artmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ülkelerin maske stoklarının tükenebileceği açıklaması yaptı.

WHO verilerine göre yüzde 1 oranında ölümcül olan sıradan grip vakalarından yüzde 3.4 ölüm oranıyla daha tehlikeli olan virüsle ilgili Cenevre’de bir açıklama yapan WHO şefi Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi: 

“Covid-19’u sağlık çalışanlarını korumadan durduramayız, malzemeler hızla azalıyor.”

Virüsün semptomlarıŞu ana kadar görülen vakalarda virüsle enfekte olan bünyede ilk olarak ateş başlıyor, ateşi kuru öksürük takip ediyor. Virüs kapıldıktan bir hafta sonra ise nefes almakta zorluklar artıyor. Enfekte olunan anla semptomların görülmesi arasında (kuluçka dönemi) 14 güne kadar zaman var. Ancak bazı araştırmalar bunun 24 güne kadar çıkabildiğini gösteriyor.

AB bünyesinde ilk vaka 

Avrupa Birliği (AB) kurumlarında bir kişinin koronavirüse yakalandığı açıklandı.

Brüksel merkezli AB kurumu olan Avrupa Savunma Ajansı’ndan bir yetkiliye yapılan Covid-19 test sonuçlarının pozitif çıktığı doğrulandı.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Spinant gazetecilere verdiği demeçte, “Bu vakanın doğrulandığı bize bildirildi” şeklinde konuştu. 

İtalya’da vakalar artıyor

Virüsün hızla yayıldığı ülkelerden İtalya’da ölü sayısı 79’a yükselirken vaka sayısı 2 bin 500 civarında. 

Öte yandan Hindistan’da karantina altında olan İtalyalıların 17’si pozitif çıktı. Bugün itibarıyla ülkedeki tüm okullar ve üniversiteler geçici olarak tatil edildiği açıklandı. 

Ancak haberlerin hemen ardından İtalya hükümeti, henüz tam olarak karara varılmadığını açıkladı.  

Son rakamlar Vaka sayısı: 90,000 Ölü sayısı: 3,200 (Yaklaşık) Ölüm oranı: Yüzde 3,4 *Veriler: WHO. 

Panik alışverişi artıyor 

Seoul kentinde Çarşamba günü bir süpermarketin önündeoluşan maske kuyruğu artarken, Almanya’da yaşayanlar marketlerde maske ve sabunların tükenmekte olduğundan yakınıyor.

Güney Kore Başkanı Moon Jae-in dün maske stokları ile ilgili özür diledi.

Çin’de bugün 38 yeni ölüm bildirilirken yeni vaka sayısı 119. 

*ABD’nin New York kentinde bir marketin temizlik ürünleri reyonu. Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA. 

Hastaneden 2 bin maske çalındı

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, bir hastaneden 2 bin maskenin çalınmasının ardından Salı günü yaptığı açıklamada önümüzdeki aylarda maske stokları ve benzeri ürünlerde oluşabilecek eksikliklere karşı önlem aldıklarını duyurdu. 

İtalya Sivil Koruma Departmanı direktörü Luigi D’Angelo ise ülkedeki hastaların gerekli tedariğe sahip olduğunu ancak virüsün beklenenden hızlı yayıldığını kaydetti. 

Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?Ellerinizi virüsü öldürebilecek sabunlar ya da jellerle temizleyin. Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu -tercihen bir mendille/ kapatın. Hemen ardından ellerinizi yıkayın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza olabildiğince dokunmayın -virüs vücudunuzdaysa yayılmasına olanak sağlayacaktır. Öksüren, burnunu çeken ya da ateşi olan insanlara çok yaklaşmayın. İdeal uzaklığınız 1 metre olsun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın