ENEREX Antalya Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarı kapsamında düzenlenen; Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Oturumu’nda; ‘Otellerde ve Sanayide Güneş Enerjisi Uygulamaları’ konuşuldu. Etkinlikte, güneş enerjisinin sektördeki geleceği, güneş enerjisi uygulamalarındaki yanlışlar ve Türkiye’nin güneş enerjisi alanında daha rekabetçi olması için neler yapması gerektiği konusunda önemli ipuçları paylaşıldı.

Antalya’da 27-29 Şubat tarihleri arasında ilk kez düzenlenen ENEREX Antalya Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarı, enerji sektörüne yön veren farklı konulardaki oturumlara ev sahipliği yaptı. Pek çok sektöre enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konusunda çözümler sunmanın amaçlandığı fuarın ilk gününde düzenlenen “Otellerde ve Sanayide Güneş Enerjisi Uygulamaları” oturumu, katılımcılardan ve fuar ziyaretçilerinden yoğun ilgi gördü. Moderatörlüğünü GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın yaptığı oturumda Smart Energy İş Geliştirme Direktörü Borga Karagülle, ElseRoof Ceo’su Mustafa Herdem, ve GoodWe Ceo’su Engel Taştan konuşmacı olarak yer aldı.

Güneşle Hayatımız Kesişecek…

Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, yaptı. Böylesi önemli bir fuarda bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirterek sözlerine başlayan Hakan Erkan; “Güneş enerjisi hayatımızın her noktasını daha fazla girmeye başladı ve bu daha da devam edecek. Şimdilerde belki arazilerin ya da çatıların üzerinde olan güneş panelleri yakın zamanda üzerimizdeki kıyafetlerde dahi olacak. Bu yüzden ne kadar çok ve çabuk bir şekilde bu enerjiyle tnışırsak, onu geliştirirsek ve dahi depolamayı daha iyi yaparsak yakın gelecekte ciddi söz sahibi olan bir konuma gelebiliriz. Elektrik fiyatları artıyor ve daha da artacak bu karşın güneş enerjisi panellerindeki yatırım maliyetleri giderek düşüyor, depolamadaki gelişmeler artıyor ve teknolojide her geçen gün daha da artıyor. Tüm bunlar enerji tasarrufu adına olumlu gelişmeler yeter ki bu konuda hata yapmamak ve konusunda uzman firmalarla çalışmak gerekiyor” dedi.

Kaliteden Ödün Verilmemeli…

Smart Energy İş Geliştirme Direktörü Borga Karagülle, güneş panellerindeki teknolojik gelişmelerin son yıllarda hızla ilerlediğine, eskiden 25 panelden elde edilen enerjinin günümüzde 10 panelle sağlanabildiğine dikkat çekti. Karagülle konuşmasına, arazisine ya da çatısına panel takacak kullanıcılara uyarılarda bulundu. Karagülle, şöyle devam etti: “Güneş paneli taktırırken kaliteden ödün vermeyin, kullanılan malzeme tercihi panelin verimliliğini doğrudan etkiliyor. Sıcak ve soğuk hava şartlarına maruz kalan panellerin dayanıklı olması için gereken fizibilitenin iyi yapılması gerekir. Çünkü paneller aynı zamanda izolasyon etkisi de sağlayacağı için tüketiciye bu anlamda da kazanç getirecek. Yazın ısıya kışınsa soğuğa karşı fayda sağlama noktasında da güneş panellerinin artısı var, ancak bu gözden kaçıyor. Fiyatlar artık eskisi kadar yüksek değil, ama fiyat odaklı düşünüp kaliteden uzaklaşılıyor ; bu da ekonomik ömrü az, sürekli arıza çıkartan güneş panelleri sorununu gündeme getiriyor. Arazisine ya da çatısına güneş paneli takmayı planlayanların bu noktada daha ayrıntılı düşünmesi gerekir” dedi.

Güneş Panellerinde Servis Hizmeti ve Hukuki Durum Gözden Kaçıyor…

Güneş paneli ile bu enerjiden faydalanmak isteyen yatırımcıların özellikle hukuki ve servis hizmeti noktasındaki ayrıntıları gözden kaçırdığına dikkat çeken GoodWe Ceo’su Engel Taştan ise yaptığı konuşmada, önemli uyarılarda bulundu. Taştan, “Endüstriyel, tarım ve turizm sektörünün artan enerji maliyetleri karşında maliyetlerin en aza indirilmesi için güneş panelleri çok iyi bir çözüm, ama bu hizmet ya da bu uygulama alınırken firmaların garanti şartları, arıza veya olası yangın gibi durumlardaki muhatap kişi/ firma konusu atlanıyor. Ürün seçerken, arazisine ya da çatısına güneş paneli yaptırırken yatırımcının bunlara dikkat etmesi gerek. Sonradan sıkıntı yaşamaktansa, baştan bu araştırmalar iyi yapılmalı. Gerekirse bu konulara biraz daha para harcanmalı. Belki bu ek bir maliyet gibi görülebilir ama, günün sonunda kazanan siz olacaksınız. Özetle fiyat odaklı olmak bu sektörde çok doğru bir anlayış değil. Maliyetler kısalacak diye, işçilikten, kaliteden ya da malzemeden çalmak sektörü de orta ve uzun vadede kötü bir yönelişe sürükleyecektir” dedi.

Danışmanlık Şirketleriyle Çalışılmalı…

ElseRoof Ceo’su Mustafa Herdem ise yaptığı konuşmada; çatı ve arazilerine güneş paneli taktıracaklara, danışmanlık şirketleriyle çalışmalarını önerdi. Herdem; “Yatırımınız öncesi mutlaka bir danışman şirketiniz olsun, bu şirketin size maliyeti belki 5-10 dolar olacaktır ama günün sonunda elde edeceğiniz katkı bunun kat be kat üzerinde olacak. Çünkü bu şirketler sayesinde gözden kaçma ihtimali olan pek çok şey atlanmamış olur. Panel almadan önce test imkanı, kullanılan malzeme içeriği çok önemli. Bunları sunan veya sunmayı vaat eden garanti eden firmalarla çalışmak en akıllıca olanı. Bu noktada en büyük sorumluluk tüketiciye yani yatırımcıya düşüyor. O yüzden iyi araştırma yapmalılar küçük hesaplarlar yaparken büyük kazançlardan olunmamalı” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın