İdlib’de yaşanan son gelişmeler, AB’nin TPAO yetkilileri hakkındaki yaptırım kararı ve mültecilerin Avrupa’ya geçmelerine izin verilmesine yönelik adım sonrasında İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bir basın açıklamasında bulundu. Başkan Zeytinoğlu NATO ve AB yetkililerine çağrıda bulunarak, İdlib’deki durumun kontrol altına alınması ve insani krizin çözülmesinde NATO ve AB’nin müdahil olması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Zeytinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dün İdlib’de 33 askerimizin şehit olması bizleri derinden yaraladı. Suriye’de Esad rejimine karşı mücadele eden Türkiye’nin üyesi olduğu NATO ve adayı olduğu AB tarafından yalnız bırakılması kabul edilemez. Bu konuda NATO ve AB’nin harekete geçmesini bekliyoruz. Sadece ateşkes çağrısında bulunmak yeterli değil. 2002 yılında NATO ve AB arasında varılan Berlin Plus Anlaşmasına göre, yakın bölgelerde krizlerin önlenmesi ve kontrol altına alınmasına yönelik operasyonlarda AB ile NATO birlikte çalışabilecek ve NATO askeri kapasitesinden yararlanabilecekti. İdlib’deki duruma bu şekilde NATO ve AB’nin müdahil olması zamanı çoktan geldi.”

Başkan Zeytinoğlu, mülteci sorununa da değindi ve İdlib’den kaçan sığınmacıların Türkiye sınırına geldiğini ve bu kişilerin güvenliğinin sağlanmasının da uluslararası işbirliğinin gerektirdiğini vurguladı. Zeytinoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Krizin önemli bir boyutunu da sivillerin uğradığı büyük insani trajedi oluşturuyor. 1 milyona yakın kişi İdlib’den Türkiye sınırına doğru yöneldi. Bu insanların güvenliğinin sağlanmasında da tüm yük Türkiye’ye bırakılmamalı. AB’nin ivedilikle adım atması gerekiyor. Hükümetin aldığı mültecilerin Avrupa’ya geçişinin serbest bırakılması kararı da bugüne kadar yapılan çağrılara cevap alınamamasının bir sonucu. Tüm bu olaylar yaşanırken, AB Bakanlar Konseyi’nin geçtiğimi Ekim ayında aldığı yaptırım kararını takiben, TPAO’nın 2 yetkilisine seyahat yasağı ve AB’de varlıklarının dondurulması yaptırımı gerektirmesi duruma tuz biber ekti. Son derece yanlış bir zamanlama ile alınan bu karar, AB’nin konunun boyutlarını anlamaktan uzak olduğunu ve üzerine düşen yükümlülükten sıyrılmaya çalıştığını ortaya koyuyor. AB’yi sağduyuya ve işbirliğine davet ediyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın