Şekerli mamul imalatçı-ihracatçılarının C Şekeri taleplerinin yurt içinden karşılanmasına ilişkin şartlar yeniden düzenlendi. İhracatı karşılığında C şekeri tahsis edilmeyecek mamuller listesine Meyve püresi, konsantresi, preparatı ve pulbu eklendi.
İmalatçı-İhracatçıların, C Şekeri Taleplerinin Yurt İçinden Karşılanması Şartları ve Uygulama Esaslarına Dair Tebliğ (Tebliğ No:2018/34)’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (No: 2020/1), 26 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığının Tebliğde yaptığı değişiklikle, C şekeri taleplerinin yurt içinde karşılanmasında “C şekeri tahsisat işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü Elektronik Veri İşleme Sistemi (EVİS)” de kullanılacak.
Şeker oranının hesaplanması
Tebliğe göre, şekerli mamul içerisinde kullanılan ve şeker içeren bileşenin de imalatçı-ihracatçının kendi üretiminden olması durumunda şeker oranı hesaplamasında değerlendirilebilmesi için kapasite raporunda “kendi üretiminden” ifadesinin bulunması gerekecek. Şeker Dairesi Başkanlığınca, tahsisat miktarında eksik veya fazla hesaplamaların tespiti halinde; tespit edilen bu miktar, imalatçı-ihracatçının bir sonraki hakedişi üzerinden tenzil veya artırıma tabi tutulabilecek.
İlk kez hakediş belgesi düzenlenmesini talep eden imalatçı-ihracatçının EVİS’e tanımlanması ve Tahsisat Belgesine Esas İhracat Listesi Hakediş Bilgi Formunun düzenlenmesi ilgili bölge müdürlüğü tarafından yapılacak. Bölge müdürlüklerinin ihracat gerçekleşmelerine ilişkin bildirimleri, Başkanlıkça, ihracatın fiilen gerçekleştirilerek usulüne uygun şekilde belgelenmesinde esas kabul edilecek.
Gümrük tescil tarihinden itibaren üzerinden 2 yıl geçmiş beyannameler için bölge müdürlükleri tarafından hakediş belgesi düzenlenmeyecek. İmalatçı-ihracatçılar tarafından, Avrupa Birliği ülkelerine ve diğer ülkelere yapılan ihracatlar için bölge müdürlüklerine ayrı ayrı başvuru yapılacak.
Tahsisat belgelerinin iptali
Tedarikçilerin, bölge müdürlüklerinin ve imalatçı-ihracatçıların talepleri üzerine veya diğer nedenlerden dolayı Başkanlık tahsisat belgelerini iptal edebilecek. İptal edilen tahsisat belgeleri kapsamında yapılan işlemlerden Başkanlık sorumlu olmayacak.
Başkanlık, tahsisat belgesi başvuruları ile dâhilde işleme izin belgesi kapsamında talep edilen şeker oranına ilişkin başvuruları değerlendirerek, uygun olanları, iş yeri kontrolleri yapılmak ve numune almak üzere ilgili il müdürlüğüne sevk edecek. İl müdürlüğü, görevlendireceği kontrol görevlileri vasıtasıyla iş yeri kontrol ve numune alma işlemini gerçekleştirecek. İl Müdürlükleri gerektiğinde bu işlemler için ilçe müdürlüklerini görevlendirebilecek.
Kontrol görevlilerince; bildirim tarihinden itibaren beş iş günü içerisinde imalatçı-ihracatçının işletmesine gidilerek, gerekli kontroller yapılacak ve tutanak düzenlenecek.
Numune analizleri
İşyerinde mevcut şekerli mamullerden, biri şahit olmak üzere, toplam iki adet numune alınacak. Alınan numunelerden biri HPLC tekniği ile yapılan şeker bileşenleri (sakaroz, fruktoz, glukoz, maltoz) analizi için ve ayrıca numune fiziki olarak ayrılabilen çeşni (fındık, fıstık, kuru meyve, hindistan cevizi vb.) ihtiva eden bir ürün ise çeşni oranı tayinine yönelik analiz için, ücreti imalatçı-ihracatçıdan tahsil edilmek suretiyle, en yakın il gıda kontrol laboratuvar müdürlüğüne gönderilecek, diğeri ise şahit numune olarak üç ay süre ile il müdürlüğünde muhafaza edilecek. Analiz sonucunun kendilerine bildirilme tarihinden itibaren üç aylık muhafaza süresi dolan numuneler il/ilçe müdürlüğü tarafından tutanak altına alınarak imha edilecek.
İl gıda kontrol laboratuvar müdürlüğünde analizi yapılan şekerli mamullere ait glukoz, fruktoz, sakaroz ve maltoz yüzde değerlerini ayrı ayrı gösteren ve fiziki olarak ayrılabilen çeşni ihtiva eden numunelere yapılan çeşni oranı tayini sonuçlarını içeren analiz raporu, il müdürlüğü vasıtasıyla Başkanlığa bildirilecek. Şahit numuneye ait analiz rapor sonucu, verilecek karara esas olacak.
İmalatçı-ihracatçılar, analiz sonuçlarının kendilerine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde Başkanlığa yazılı olarak itirazda bulunabilecekler. Başkanlık, uygun bulması halinde bir kereye mahsus olmak üzere, tüm masrafları imalatçı-ihracatçı tarafından karşılanmak şartıyla şahit numuneden tekrar analiz yaptırabilecek.
Resmi kontrollerden alınacak ücretler her yıl Aralık ayında belirlenerek Döner Sermaye Birim Fiyat Listelerinde belirlenecek.
C şekeri tahsis edilmeyecek şekerli mamuller
Tebliğin eki Ek-2’de yer alan İhracatı Karşılığında C Şekeri Tahsis Edilmeyecek Şekerli Mamuller Listesinin 8 sıra no’lu satırındaki “Meyve püresi konsantresi” ibaresi, “Meyve Püresi/Meyve Konsantresi” olarak düzenlenirken, aynı listeye “Meyve Preparatı/Meyve Pulbu” da eklendi. aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı listeye aşağıdaki 15 sıra no’lu satır eklenmiştir.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.