Çiğdem YORGANCIOĞLU >> Tango Terapi Platformu : İstanbul ; Küre Fuarcılık tarafından organize edilen  5 -8 Mart 2020 tarihleri arasında ICC İstanbul Kongre Merkezi’nde Harbiye’de yapılacak olan “Sağlıklı Yaşam ve Beslenme, Fuarı kapsamında küratörlüğü ve program yürütücülüğü bizzat ben Cigdem Hicran Yorgancioglu tarafından tertiplenen TTP TANGO TERAPİ PLATFORMU Sağlık ve Zindellik için Tango Dansı Etkinlik ve Çalıştayları dahilinde çalışmalarımız ve söyleşilerimiz devam etmekte .

Toplumsal ve evrensel barışın yanısıra toplumda dinamizm, sağlık, yaşam coşkusu eğitim, huzur, refah ve istihdam sağlamaya yönelik sosyal sorumluluk proeleriyle parallel olarak götürdüğüm çalışmanın bir devamıdır aslında Tango Terapi Platformu; bir dans, spor ve kültür olgusu olan tangonun, insan sağlığını gerek bedensel gerek zihinsel anlamda zinde tutma ve şifa yöntemlerine ışık tutmayı amaçlayan bu platformda;müziği yorumlamaları ve dinamikleri ile zerafet teknik ve esneklk potasında eriterek eşsiz stil yaratmış çiftlerin,dans öğrencilerinin, hocaların,dansları ve gösterileri platformun en renkli etkinliklerinden biri olacaklar. Bunun yanısıra tangoterapi platformu sayesinde , tangonun bedensel ve zihinsel sağlığa, zindeliğe ve dahi toplumsal etkilerine değin pek çok temalı seminerler, atölye ve çalıştaylar dizisi de düzenlenecek,katılımcılar tangonun insan sağlığına ve birbirleriyle aralarındaki ilişiklerin sağlıklığına değen yüzüne dair farkındallığa adım atacaklardır.

Platformu ve katılımcılarını daha yakından tanıma ve anlama açısından önem arzeden söyleşilerimiz sürerken içinde bulunduğumuz hafta geride bıraktığımız Salı günü değerli bilim insanı Professor Dr Nilufer Narli ile kurucusu olduğu Bahcesir Universtesi’nde Sosyoloji bölümünde kendi odasında TTP TANGO TERAPİ PLATFORMU kapsamında tarihsel sürecinden etimolojisine/kelime kökenine, tangoya dair toplumsal cinsiyet algısı ve önyargılardan tangonun bir anlamda sosyolojik diyalektiğine, toplumsal etkilerinden ,insanın kendi iç yolculuğunu anlamada bir mihenk taşı olmasına kadar çeşitli katmanlarda i TANGO yu konustuk.

Içine girdiği her oluşumu düşünsel , bilişsel ve pratik dinamikler bağlamında irdeleyen iki insanın sohbetindeki samimiyet hissi ile , vizyonu niyeti, çabaları, çalışmaları açısından, benim tarafımdan bakıldığında herbiri ayrı ayrı ilham veren ve platform oluşumunu yüreklendirici ve neticesinde cemiyete faideli olacağı inancıyla, TTP girişimini desteklerken Tango dansı ile parkinsona ve alzheimera karşı önleme iyileşytirme çalışmaları konuşuldu ama böyle bir konferans ve platform formatında bir ilk “ gibi destekleyici sözleriyle motivasyonumu arttıran topluma çalışmalarıyla barış ve çatışma çözümü açısından değer katan Narlı’ya sohbet esnasında bu projeye verdiği destek ve bu röportaj ,cin tesekkurlerimi sunarak öncelikle kendisini ve tango yolculuğuna dair kendi sözlerini ve milonga kadınları tanıtımlarını naklederek 7 MART 2020 CUMARTESİ günü saat 15:30 – 17:00’de kendisini HARBİYE de Istanbul Kongre Merkezi Tango Terapi Platformu etkinliklerinde dinleyebilirsiniz .Bekliyoruz diyerek tamamlayacağım ilk bölümden sonra, yazımın ikinci kısmında sohbetin bana düşündürdüklerini biraz kaleme alma hevesindeyim. Zira sohbetin kendisinin ve kendi söylediklerinin video linklerini bu yazıya eklemekteyim .

Bir Bilim İnsanı

Eğitim alanında, . Lisans eğitimini 1979 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bölümü’nde ana dalı felsefe, yan dalı ise sosyoloji olmak üzere birincilikle bitimesinin ardından Master derecesini beşeri bilimler alanında ana dal mantık, bilim felsefesi ve felsefe olmak üzere ODTU ‘den almış olan Profesör Dr Nilufer Narlı’nın . Sosyal bilimler alanındaki doktorası, Malezya Sains Üniversitesi Karşılaştırmalı Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından Siyaset Sosyolojisi alanında verilmiştir. Profesör Narlı, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinde Sosyoloji Bölüm Başkanı ve Siyaset Sosyolojisi Profesörüdür. Profesör Narlı’nın ilgilendiği araştırma ve öğretim konuları arasında şunlar yer almaktadır: Müslüman kadınların siyasal katılımı, Balkanlardaki düzensiz göç ve Suriye göçmenlerinin Türkiye’deki yaşam koşulları, Avrupa Birliği Uyum Reformları: Türkiye’de ordu ve iyi yönetişim. Yerel ve uluslararası medya kuruluşları (BBC WORLD, El Cezire, CNN, ZDF, ABC dâhil) Turkiye’deki ve Ortadoğu’daki siyaset konularında Narlı’nın görüşlerine sıklıkla başvurmaktadır. Narlı, 1995 yılından bu yana kadın hakları aktivistleriyle birlikte çalışmaktadır.

Narlı, aralarında “Milonga Kadınları” adlı bir romanın da yer aldığı, çeşitli kitapların yazarıdır.

Onlar Kafka’nın böceğine dönüşüp, ince güçsüz bacakları ve kalın kabuklarına bakıp ağlayarak yok olmadılar. Milonga’nın tazeleyici gücü sayesinde bedenleri harabeye dönüşmekten, ruhları grinin soğuk tonlarına dönüşmekten, kurtuldu. Milonga Kadınları beyaz zambaklar gibi açan ışıltılı tene, ihtiras tomurcuklarının gizlendiği alev kırmızısı dudaklara, yıldız gibi parlak gözlere kavuştular. Arjantin’de, Türkiye’de ve daha birçok ülkede kadınların ibret verici bir mücadelesi oldu. Ezik bedenlerin ve ruhların hayata tutunup oradan yükselme mücadelesi. Bunu kim biliyor?
Milonga Kadınları özgürlükleri ve hakları gaspeden otoritenin karanlığından dansın ateşi ve ışığıyla çıkanların romanıdır. Sahici güzelliğin ve aşkın romanı!. “Milonga Kadınları” adı roman türü edebi eserinden alıntıdır bu sözler .

Narlı’dan Tango’nun Yolculuğu’na dair

On Dokuzuncu Yüzyılın son yirmi yılında bir batağı andıran kenar mahallede doğan kosmopolitan çocuk tango, lotus çiçeği gibi başını dimdik tutup göğe bakarken insanların ona olan sevgisi ile gelişip kıtaları aştı. Çamurlu sudan başını gökyüzüne kaldırdığı an tıpkı lotus gibi bembeyaz ve saf haliyle bizleri kendine çekti. Bıçkınların bıçak dövüşleri, kör dövüşlerin karmaşası ve insanoğlunun acı çığlığından doğan tangodan faşistler, dar görüşlüler nefret etti. Türkiye’de ilk defa 1900 lü yıllara moden ve batı tarzı seven anlamında kullanılan tango kelimesi ve modern kadın için kullanılan ” tango kadın” 1997 yılı sonrasında ARJANTİN tango sunu yapan sayısız insan ile anılmaya başladı.

Tango ve Toplumsal Dinamikleri Dağarcığımızı besleyen verimli sohbetimizin verdiği esinlenmelermin düşündürdüklerinin derlemesi

Hududun İçindeki Suriye , Barış ve Çocuk

Tüm kıymetli çalışmalarının yanısıra göç hareketlerinin önemi, küresel göç algısının yarattığı problemler ve olası çözüm önerileri üzerine değerli çalışmalar yapan ,toplumda sürekli suç işleme potansiyeli olan insanlar olarak görme algısının yaygın olduğu, hatta çoğu vatandaşımızca geçmişin misafirlerinin şimdi rakip olarak görüldüğü kısaca toplumda istenmeyen kişiler olarak adledilen, yaşadıkları tüm maddi imkan ve sorunların yanısıra kimliklerini ifade etmekte zorluklar yaşayan halde oldukları bir durumda , Suriye’li çocukların entegrasyonu açısından yapmış oldukları çalışmalar onun değer verdiğim çalışmalarımdan sadece bir tanesi. Bu konuda bizzat Cenevre’ye Birlesmis Milletler Barış görüşmelerinden Hududun icindeki Suriye çalışmalarına kadar anlamlı arastırmaları yürüterek toplumdaki ötekileştiriciliğin azalması hedefine yönelik bireysel ve toplumsal  farkındalık kazandırmasını umduğum makaleler üzerinde çalışmam hasebiyle konuya has ayrı bir duyarlılığımın olması olarak düşünebilir bu heyecanım.  Türk çocuklarla Suriyeli çocukları bir araya getirecek kaliteli iletişimi mümkün kılabilecek bilim, sanat ve spor çalışmalarını üniversite bünyesinde de projeler çatısı altında ilerlemesine olumlu ve anlamlı katkı sunduğu için Dünya Barışı ve Çatışma Çözümü açısından kendi iç yolculuğumda kendisinin Tango ile olan İç Yolculuğunun temas eden noktalarını anlamaya çalışma çabası diyebilirim belki bu hevesime. Zira kendisinin kurmuş olduğu Sosyoloji Bölümünün başkanlığını yapmakta olan Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) liderliğinde Mayıs 2019’da faaliyete geçen ve Birleşmiş Milletler ile uluslararası üniversiteler tarafından kurulan University Global Coalition (Küresel Üniversite Koalisyonu) platformuna üye olan ve Üniverstelerin misyonunun sadece öğrenci eğitmek değil aynı zamanda gerek dünyada gerekse Türkiye’de yaşanan toplumsal meselelerle yakınen eğilmek ve çalışma üretmek olarak da gören Bahçeşehir Üniversitesi’nin değerli bir akademisyeni .

Kitabını anlatırken o kadar çok insan hikayesi kadın hikayesi ve acı hikayesi ile dolmuşum ki dediği an Dünya gezileri sırasında yazdığım gezginin manifestosu şekillendi zihnimde , acı hikayeleri ile dolduğumuzda mürekkep asla yerinde durmuyor .Milonga Kadınları isminde bir kitabı , romanı yazmasına değil yazmamasına şaşırıdım dedim içimden. Güzel ifade ediyordu “Başlangıç sürecinden itibaren tangoda yapılan hatalardan çıkarak ben kendine bir ayna tuttum ve kendimle yüzleşmek için bir imkan buldum “ sözleriyle tangodaki iç yolculuğunu Narlı. Belli ki o aynadan sırlı bir cama değil , can’a bakmış.

Tango kelimesine etimolojik olarak ekseriya dokunmak olarak yaklaşsak da Nilüfer Hoca!nın tango çarşafı dediğinde İki par­ça pe­le­rin­li çar­şaf­lar meş­ru­ti­yet’ten itibaren modelleri daha da moderrn halde etekleri kısalan modeler canlandı dimağımda. Çocukken karikatürlerinden izlediğim Turhan Selçuk’lun  Abdülcanbaz öyküleri çizimlerindeki çarşaflar nasıldı acaba diye bir başka çağrışım geçti zihnimden , sonra da en­se­den bağ­la­nan tan­go-baş baş ör­tü­sü bir manada tesettür modası ve manası şekillendi kafamda merhum babamın sözcükleri. bu sözcüklerin ardından babanem ve büyükbabamın üzerinde constantinopole yazılı tangobaş kıyafetli Cumhuriyet Türkiyesi öncesi kendi dönemlerine göre nispeten çağdaş görünümlü fotografları çağrışım yaptı birden zihin iklimimde . Yani ben Yorgandan Yorgancı halimle çarşaf çarşaf yazdım tangoya dair zihnimin sandık odasındaki zaman yolculuğumda kendi geçmişimde Türkiye’deki Arjantin tangonun kökeninden kendi kökenlerime bir ayna tutar gibi…

21 .Şubat 2020

Cigdem Yorgancioglu Tango Terapi kurator Prof. DR.Nilufer NARLI TANGO SOHBET 01
https://www.youtube.com/watch?v=L9-rFUDQ5xA-

Cigdem Yorgancioglu Tango Terapi kurator Prof. DR.Nilufer NARLI TANGO SOHBET 02
https://www.youtube.com/watch?v=haUg7sN8hIo&t=135s

..


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One thought on “‘Tango, insanın kendi iç yolculuğunu anlamada bir mihenk taşı’”

Bir yanıt yazın