AB’nin lider ülkesi Federal Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel Türkiye’de. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bu ziyareti Türkiye-Almanya ve AB ilişkileri açısından değerlendirdi:

“Almanya Şansölyesi Merkel’in Türkiye ziyareti büyük önem taşıyor. Almanya AB ile ilişkilerimizde kilit ülke olduğu gibi, Almanya ile olan ikili ilişkilerimiz de hem siyasi hem de ekonomik açıdan ayrıcalıklı bir konumda. Almanya AB’ye olan ihracatımızda en ön sırada geliyor. Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketleri Türkiye’de Sanayi üretiminin AB değer zincirlerinde yer almasını sağlıyor. Bu bağlar son dönemde siyasi sorunlar nedeniyle zayıflasa da iki ülke birbiri için vazgeçilemez birer partner. Almanya’nın AB üyeliği sürecinde Türkiye’de desteğini sağlamak bizim açımızdan son derece kritik. Ayrıca jeopolitik dengelerin hızla değiştiği bir ortamda Doğu Akdeniz güvenliği, Suriye’nin geleceği ve Libya’da istikrarın sağlanması gibi konularda işbirliği ve diyaloğun devam ettirilmesi gerekiyor.”

Başkan Zeytinoğlu, Almanya’nın yılın ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olmasının önemine de değindi:
“Bilindiği üzere Almanya 1 Temmuz 2020 itibarıyla AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak ve yılsonuna dek AB’nin gündemine yön verecek. Bu sürecin Türkiye-AB ilişkileri açısından en verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşüyoruz. Malum son yıllarda Türkiye-AB ilişkilerinde giderek artan bir gerginlik ve müzakere sürecinde ise durgunluk var. Bunların aşılması için Türkiye ve Almanya’nın ortak çabası son derece etkili olacaktır.”

Almanya Dönem Başkanlığı sırasında önceliğin gümrük birliğinin modernizasyonu müzakerelerinin başlamasına verilmesi gerektiğini belirten Zeytinoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gündem yaratabilecek ve ilerleme kaydedilecek, her iki taraf açısından da kazan-kazan olarak nitelendirebileceğimiz gümrük birliğinin modernizasyonu müzakerelerine başlanması için Almanya tarafından yakılacak yeşil ışık belirleyici olacaktır. Şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarında da hem Türk hem AB iş dünyası temsilcilerinin ısrarla üzerinde durduğu konuların başında gelen gümrük birliğinin modernizasyonu müzakerelerine gecikmeksizin başlanması gerekmektedir. Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ve ticari entegrasyonun daha da derinleşmesi ve güçlenmesi açısından büyük önem taşıyan gümrük birliğinin modernizasyonu aynı zamanda küresel belirsizliklerin arttığı, ticaret savaşlarının konuşulduğu bir ortamda her iki taraf için de pazarın genişlemesini, karşılıklı kazancın artmasını ve karşılıklı kazanılan ekonomik ve ticari avantajların ortadan kalkmasının önüne geçilmesini sağlayacaktır. Bunun yanında tamamlanması gereken son 6 kriterin de yerine getirilmesi sonrasında vize serbestisinin gerçekleşmesi, Türkiye ile AB arasında önemli iletişim kanalları olan yüksek düzeyli diyalog toplantılarına yeniden başlanması ve katılım müzakereleri sürecini yeniden canlandırılacak reformların ele alınması Almanya Dönem Başkanlığı’nın ülkemiz açısından daha verimli geçmesini sağlayacaktır.”

2007 yılında Almanya Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye-AB katılım müzakerelerinde 3 faslın müzakerelere açıldığını hatırlatan İKV Başkanı Zeytinoğlu “Almanya ile Türkiye güçlü tarihi, ekonomik ve sosyal bağları olan iki ülke. Bugün Suriye, Libya’daki gelişmeler, bölgesel ve uluslararası meselelerde birlikte çalışmanın ne derece önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Keza Almanya ve Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan mülteci uzlaşının da karşı karşıya kaldığımız ortak sorunlara birlikte çözüm bulmada etkili yöntemler ortaya koyduğumuzu açıkça gösteriyor. Bu nedenle Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı hem ülkemizin Almanya ile ikili ilişkilerini hem de AB ile ilişkilerini geliştirmede önemli bir fırsat teşkil ediyor. Türkiye olarak hızla reform sürecine geri dönerek bu dönemi etkin biçimde kullanabiliriz” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın