> Kendi şirketiniz ve sektörünüz için 2019 beklentiniz nedir? 2020 yılı hedefleriniz nedir? 2020 yatırım planlarınız ve ihracat hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Otomobil sektörü Türkiye pazarında oldukça sıkıntılı bir yıl geçirdi. ÖTV indiriminin bile satışlardaki etkisini gözlemleyemedik. Otomobil satışlarındaki aynı durum yurt dışında da geçerliydi. Volvo’nun üretimini Çin’de devam ettirme kararı, Volswagen’in yeni fabrikasını Türkiye’de açması, Türkiye’de yerli araba gibi konular gündemde yerini korudu. Türkiye ekseninde baktığımız zaman otomobil yedek parça üretiminde ve ihracatında dünyada çok iyi bir konumdayız. Ancak otomobil sektöründe kendi markamızı oluşturma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yerli otomobilin üretiminden ziyade teknoloji üreten, ihraç eden ve markalaşan bir sektör oluşturmamız gerekiyor. Konuya kendi şirketimiz üzerinden açıklık getirmemiz gerekirse otomobil dönüşümü pek çok ülkede gerçekleşse de DizaynVip ve doğal olarak Türkiye, bu sektörde markalaştı. Çin’den Amerika’ya kadar 141 noktada DizaynVip tanınan bir marka konumuna geldi. Bugün teknolojiyi üreten ve ihraç eden bir noktadayız. Yüzde 100 yerli üretimle araçların dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. 2019’da yeni bir üretim tesisini hayata geçirdik. İstanbul’dan araçları interior parçalarını Çin’e gönderiyoruz. Orada parçalar birleştirilip satışı gerçekleştiriliyor. 2020 yılında buradaki üretimimizi arttıracağız. 2 senedir sürekli bahsetmiş olduğumuz seri üretimi bu şekilde hayata geçirmiş olduk. Aynı zamanda sanal gerçeklik çalışmalarında önemli bir yol kat ettik. Şu anda yazılımcılarımız sanal gerçekliği nasıl geliştirebileceklerine dair çalışmalara devam ediyorlar. Şöyle ki arabanın içine girdiğiniz zaman “Dizzy” adını verdiğimiz hologram sizinle konuşmaya başlıyor. Sizinle duygularınıza anında tepkiler veriyor. Yine 2020 yılında Cenevre, Frankfurt gibi sektörümüz adına önemli fuarlar yer almaya devam ederken, Çin’deki modelin aynısını dünyada birkaç noktada daha kurmak istiyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız devam edecek.

DIZAYNVIP GROUP YÖNETİM BAŞKANI ERBAKAN MALKOÇ

> 2023 yılına dönük yatırım planlarınız, hedefleriniz ve öngörüleriniz nedir?

Tamamen seri üretime odaklanmış durumdayız. Eskiden 500 olan üretim kapasitemizi şu anda 1000’e çıkarmış durumdayız. Her ne kadar teknoloji üreten ve ihraç eden bir konuma kavuşsak da, hand made özelliğimizi koruyoruz. Bu da seri üretim noktasında sıkıntılar çıkarabiliyor. Çin’e kurduğumuz tesisin benzerlerini diğer önemli lokasyonlarda da kurabilirsek, seri üretimde istediğimiz noktaya gelebileceğiz.

> İş insanlarının gelecekle ilgili öngörüleri çok önemlidir; sokaktaki insana ışık tutar. Bu noktada öngörü anketi de yapıyoruz. Bu bağlamda 2020’ye dönü enflasyon, büyüme ve dolar ve euro kuru beklenti ve öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Türkiye, her sorunun üzerinden gelebilecek güçlü bir ekonomiye sahip. 2019 gibi birçok zorlu yıl geçirdik. Darbe girişimleri, terör saldırıları, komşu ülkelerdeki sıkıntılar gibi sorunlarla karşı karşıya kaldık ve her seferinde o dönemin şartlarına göre uygun çıkış yollarını bulduk. 2020 yılının yerli üretimin altın çağı olacağını düşünüyorum. Birçok sektör, ithalattan yerli üretime dönecektir. Bu anlamda devletin sağladığı önemli teşvikler de var. Onları yakından takip etmek gerekiyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın