Tek kullanımlık plastik büyük sorun oluşturuyor. Bireyler artık bunun farkına vardı ve plastik kullanımlarını nasıl azaltabilecekleri konusunda daha bilinçli davranmaya başladılar. Kurum ve kuruluşlar da insanlara çevre dostu seçenekler sunmak için adımlar atmaya başladı. Örneğin Waitrose, plastiksiz dolum istasyonlarını kullanıma sunacağını duyurdu ve The Body Shop bir geri dönüşüm planını benimsedi. Ek olarak, süpermarketlerdeki 5p plastik poşet ücreti, önemli ölçüde düşük poşet satışlarıyla bir miktar başarılı olduğunu kanıtladı.
İngiltere’deki 42 süpermarket, 2018 yılında İngiltere Plastik Paktı’na kaydoldu. Ambalajı dönüştürmek ve önlenebilir plastik atıkları azaltmak için endüstri çapında bir girişim olan paktın proje araştırmacısı Dr. Adam Charlton, “İngiltere’deki tüm süpermarket perakendecileri, tek kullanımlık plastiklerle ilgili sorunu çözmek için çaresizdi. Belki de bu yeni çim paketleme alternatifi, süpermarketlerin tek kullanımlık plastiklerini azaltmaya yardımcı olacak bir sonraki adım olacaktır” diye konuştu.
Bangor Üniversitesi’nden araştırmacılar, taze meyve, sebze ve yumurta tepsileri yapmak için artık tarım malzemeleriyle çalışıyorlar. Bu tepsileri yapma işlemi, bitki liflerini ezmeyi ve ardından sığ tepsilere bastırmayı içerir. Üniversite, şu anda Waitrose süpermarketi tarafından kullanılmakta olan bu işlemden yumurta kutuları geliştirmiştir. Charlton bunu, “Tarımsal kalıntılarla, insanların birlikte yapmadığı şeylerle çalışmak için çok zaman harcıyoruz. Bu, İngiltere’den buğday samanı veya çimen veya Uganda’da mısır sapı olabilir” sözleriyle açıklıyor.
Araştırma, bunun Uganda gibi Afrika ülkelerindeki çiftçiler için ek bir gelir kaynağı sağlayabileceğini gösteriyor. Charlton, “Hayvan yemi olarak kullanılsalar bile, bazılarını bu gibi alternatiflere yönlendirecek kadar fazla var. Bu araştırma, çiftçilerin şu anda kullanmadıkları malzemelere değer katabiliyor” dedi.
Yetersiz ambalajlama ve koruma nedeniyle Uganda’nın meyve ve sebzelerinin % 30-40’ının pazara ulaşmadan önce telef olduğu tahmin ediliyor. Uganda ve Bangor’daki Makerere Üniversitesindeki akademisyenler, orada yiyecek paketleme yapmak için atık mısır saplarını kullanıyorlar. Kuzey-batı Galler bölgesinde, tepsiler oluşturmak için çim paketleme ile çalışma zaten başladı. Dünyanın geri kalanı plastik olmayan bir gelecek için bu aynı yöntemleri benimseyebilir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.