Huawei kurucusu Ren Zhengfei, Economist dergisine verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. 5G’nin, yüksek hız, yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süresi sağlayan mükemmel bir ürün olduğunu kaydeden Ren Zhengfei, 5G’nin bilgi toplumunda hızı temsil ettiğini ve bu hıza ayak uyduranların ilerleyeceğini belirtti.

Ren, röportajın bir bölümünde Türk biliminsanı Prof. Dr. Erdal Arıkan’dan bahsederek, onun çalışmasını okuduktan sonra 5G çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Ren’in açıklamalarına yansıyan verilere göre, şirketin bu yılki geliri Ağustos ayı sonuna kadar yüzde 19,7 oranında arttı. Büyüme oranı yıl başında yüzde 30’dan, yılın ilk yarısında yüzde 23’e ve ardından yüzde 19,7’ye geriledi. Ren’e göre bunun ana nedeni, kendi stratejik yatırımlarındaki önemli bir artıştan kaynaklanıyordu.

“Hong Kong’da sorunun kaynağı aşırı kapitalizm”

Hong Kong’la ilgili bir soruyu da yanıtlayan Ren, Hong Kong’daki sorunun “aşırı kapitalizmden” kaynaklandığını söyledi. “Dört büyük aile o kadar çok para kazandılar ki, halk bundan faydalanamadı” diyen Ren, Hong Kong’daki pek çok girişimin yalnızca 4 kişi tarafından kontrol edildiğini, bu kişilerin büyük kar elde ettiklerini ancak insanların yaşam standardının yükselmediğini söyledi.

Ren, Hong Kong’daki mevcut sıkıntı, insanları kapitalizmin başarısızlıkları hakkında düşünmeye yönlendirmelidir ifadesini kullandı.

“Gerekirse tüm 5G platformunu devrederiz”

Öte yandan Amerikalı ekonomist Thomas Friedman, 10 Eylül günü New York Times gazetesindeki köşesinde Huawei kurucusu Ren Zhengfei ile yaptığı röportaja yer verdi. (“Huawei Has a Plan to Help End Its War With Trump”)

Friedman’ın makalesine göre, Ren görüşmede “ABD bize iyi niyetle yaklaşır ve Huawei’ye mantıksız yaklaşımlarını değiştirirse, diyaloga açığız. ABD, Huawei’yi yok etmeye çalışmamalıdır. ABD yanlış bir şey yaptığımızı düşünüyorsa, bunu iyi niyetle tartışabilir ve makul bir çözüm bulabiliriz” diye konuştu.

Ren röportajda ayrıca, eğer ABD Huawei’ye hala güvenmiyorsa, Huawei’den tamamen bağımsız olarak sistemi kurmak ve işletmek isteyen herhangi bir Amerikan şirketine tüm 5G platformunun ruhsatını vermeye hazır olduklarını söyledi.

Ren, 5G teknolojilerini Amerikan şirketleriyle paylaşmaya açık olduklarını ekledi. Friedman, Ren’in mesajlarını, ABD’ye uzatılan bir zeytin dalı olarak yorumladı.

ERDAL ARIKAN KİMDİR?

Erdal Arıkan 1958 yılında Ankara’da doğdu. 1976 yılında üniversite sınavı birincisi olarak ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü kazandı. ABD’de Caltech Üniversitesi’ne gitti. 1985’de University Of Illinoiss’de çalışmaya başlayan Arıkan, 1987’de Bilkent Üniversitesi’nin kuruluş yıllarında Türkiye’ye döndü.

2010 yılında IEEE Information Theory Society Makale Ödülü’nü ve 2013 yılında IEEE W.R.G. Baker Ödülünü alan Arıkan’ın buluşu yurt içinde de 2010 Sedat Simavi Bilim Ödülü ve 2011 Kadir Has Vakfı Bilim Ödülü’ne layık görüldü.

Erdal Arıkan’ın Kutupsal Kodlar buluşu onun doktora yıllarından beri süren 25 yıllık kesintisiz bir araştırmanın sonucu olarak doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi olan Profesör Erdal Arıkan’ın Kutupsal Kodlar buluşu ilk olarak 2009’da yayımlanan bir makale ile dünya literatürüne kazandırıldı. Çin’in önde gelen telekomünikasyon firması Huawei, 5G standardı için “Kutupsal Kodlar” adlı buluşu temel alan yeni bir teknoloji geliştirdiğini açıkladı.

Arıkan’ın buluşu, daha önce de Shannon Enformasyon Kuramı’nda 60 yıldır açık olan bir problemi çözdüğü gerekçesiyle ABD merkezli uluslararası bir kuruluş olan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Birliği (IEEE) tarafından iki büyük makale ödülüne layık görüldü.

Huawei Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Dönüşümlü Üst Yöneticisi Guo Ping, “Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan, hem Türkiye hem de telekomünikasyon dünyası için bir kahraman” demişti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın