Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasat sonrası bekleyen kredi taksitlerinin ödeme zamanının geldiğini, çoğu çiftçinin ise kredi vadelerinin geçtiğini bildirerek, “Çiftçilerimiz dört gözle borç erteleme kararını ve kredi borçlarının acil olarak yeniden yapılandırılmasını beklemektedir. Bunu hükümetimizden talep ettik. Bekliyoruz. Bu yapılandırmayı da faizsiz olarak istiyoruz. Bu konuda talep çok fazladır” dedi.
Bayraktar, Birlik Merkezinde düzenlediği basın toplantısında Eylül ayı üretici-market fiyatlarını açıkladı, tarımdaki güncel sorunları değerlendirdi. Eylül ayı sonu itibarıyla çoğu üründe hasadın tamamlandığını, Ekim ayı itibarıyla yeni bir üretim sezonuna girildiğini vurgulayan Bayraktar, “Biz de hasatlara katıldık. 19 Eylül’de Şanlıurfa’da, 23 Eylül’de Edirne’de çiftçilerimizle bir aradaydık. Çiftçimizin durumunu net bir şekilde gördük. Şunu söylemeliyim, çiftçimizin sıkıntıları var. Geçtiğimiz üretim sezonunda, çiftçimiz bir taraftan afetlerle mücadele etti, diğer taraftan da artan girdi masraflarının yükünü çekti. Gecesini gündüzüne katarak çalıştı ama tarlasından, bahçesinden beklediği geliri elde edemedi” diye konuştu.
-“Yeterli geliri sağlayamadığı için çiftçimiz borcunu ödeyemedi”-
Yeterli geliri sağlayamadığı için çiftçinin borcunu da ödeyemediğini, yeni üretim sezonunun masraflarını da karşılayamadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:
“Çiftçimiz rahatlatılmalı. Özellikle hükümetimizden beklentilerimiz birkaç yıldır doğal afet geçiren çiftçilerimiz var. Bunların önemli bir miktarda borç stoku var. Üreticimizin bu sezonki kredi borcunun yanı sıra geçen yıldan ertelenen borcu da bulunmaktadır. Bunları, tüm borçların bir hasat sezonunda, defaten ödenmesi mümkün değildir.
Bunun dışında maliyetlerimiz yüksek. Para kazanamayan üreticilerimiz var. Bunlar da borçlarını ödemekte zorlanıyorlar. Eylül sonu Ekim başı gibi kredi vadeleri de geldi. Borçlarını ödeyemedikleri takdirde hepsi icralık olacak. Bugünler çok önemli acil olarak hükümetimizden borçların yapılandırılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin her tarafından yoğun bir şekilde çiftçilerimizden talep var. Borçların acil olarak yapılandırılması gerekiyor. Bunu da hükümetimizden talep ettik. Bekliyoruz. Ve bu yapılandırmayı da faizsiz olarak istiyoruz.
Dün söyledik bugün de söylemeye devam ediyoruz. Hasat sonrası bekleyen kredi taksitlerinin ödeme zamanı gelmiş, çoğu çiftçimizin ise kredi vadeleri geçmiştir. Çiftçilerimize, alacaklı kurumlar uyarı yazıları göndermektedir. Kefiller ile asıl borçlular arasında sorunlar her geçen gün artmaktadır. Çiftçilerimiz dört gözle borç erteleme kararını ve kredi borçlarının acil olarak yeniden yapılandırılmasını beklemektedir. Bunu hükümetimizden talep ettik. Bekliyoruz. Bu yapılandırmayı da faizsiz olarak istiyoruz. Bu konuda talep çok fazladır. Acilen çiftçilerimizin borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve yeniden yapılandırılmalıdır.”
-“Artan girdi fiyatları üretimi tehdit eder hale geldi”-
Artan girdi fiyatlarının üretimi tehdit eder hale geldiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliğin sağlaması için başta elektrik, sulama, ilaç, gübre, mazot, yem olmak üzere girdi maliyetleri acilen düşürülmelidir. Özellikle elektrik fiyatları son zamanlarda çiftçimizi çok fazla zorlar hale gelmiştir. En son 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere üreticilerimizin kullandığı elektriğin fiyatı yüzde 14,9 artmıştır. Tarımda elektriğin kilowattsaat fiyatı 70,2 kuruştan 80,6 kuruşa çıkmıştır. Oysa bu rakam konutlarda 69,3 kuruştur. Çiftçimiz, bu elektrik fiyatıyla, 82 milyon nüfusu, 5 milyon aşkın sığınmacı, mülteci ve yabancıyı, 45 milyon turisti doyurmaya çalışmaktadır. Zaman geçirilmeden tarım ve hayvancılıkta, elektrik üzerindeki yüzde 18’lik KDV sıfırlanmalıdır. Yüzde 1 Enerji Fonu ve yüzde 2 TRT payı kaldırılmalıdır. Çiftçimizin her ay elektrik parası ödemesinin imkanı yoktur. Elektrik tahsilatı hasat dönemlerinde yapılmalıdır.”
-“Mısırda piyasada oluşan fiyat, maliyetin altında kalmıştır”-
Mısır üreten çiftçilerin de sorunları bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Piyasada oluşan fiyat, maliyetin altında kalmıştır. Yüzde 30 rutubetli mısır fiyatları serbest piyasada kesintiler düşüldükten sonra 730 liraya kadar gerilemiştir. Bu fiyatlarla üreticimizin tarlada kalması mümkün değildir. Girdi fiyatlarındaki artışa rağmen fiyatın bu seviyelere inmesi üreticimizi mısır üretiminden uzaklaştıracaktır. Piyasa fiyatlarının gerilememesi için mısır hasadı devam ederken, ithalat yapılmasının da önüne geçilmelidir. Fiyat istikrarsızlıkları sebebiyle oluşan üretici zararı mısır prim destekleri artırılarak telafi edilmelidir. Yaptığımız görüşmede TMO Genel Müdürü, üreticiden gelen mısırın tamamını alacağını üreticiyi mağdur etmeyeceğini iletmiştir. Üreticilerimiz fiyatlar daha da düşecek diye panik içinde hasat yapmamalıdır. Üretici ürününü lisanslı depolara koymalıdır. Lisanslı depolar, kurutma maliyetini özel sektör seviyesine çekmelidir. Lisanslı depoya götürülen ürün daha yüksek fiyattan alıcı bulacaktır. Fiyat da lisanslı depolarda sabit olacağı için düşüşlerden etkilenmeyecektir.”
-“Sütte ve besi hayvancılığında sorunlar devam ediyor”-
Sütte ve besi hayvancılığında sorunların devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle dedi:
“En son 23 Eylül’de Tekirdağ’da Ziraat Odaları Başkanları ve Süt Birliği Başkanlarıyla bir araya geldik, çiftçimizin sorunlarını ele aldık. Buradan bir kez daha dile getirmek istiyorum. Üreticimiz sürdürülebilir bir gelir elde edemiyor. Sektörde kazan kazan yok. Sanayici kazanmaya devam ederken, süt üreticimiz geçimini sağlayamıyor. Üretici de kazanırsa sistem yürür.
Halen çiftçimizin eline çiğ sütte litre başına ortalama 1 lira 83 kuruş geçiyor. Bu fiyatın çok daha altında süt satan üreticilerimiz de var. Sadece biz değil, uzmanlar da söylüyor. Süt/yem paritesi 1,5 olmalıdır diyorlar. Yani üreticimiz 1 kilogram sütle 1,5 kilogram yemi rahatlıkla alabilmelidir. Bugün alamıyor. Parite 1,1 civarında seyrediyor. Süt yemi fiyatı halen 1 lira 67 kuruş civarında. 1,5 paritenin tutturulabilmesi için çiğ sütün litre fiyatı 2 lira 51 kuruşa yükseltilmelidir.
Önümüzdeki aylarda maliyetler daha da artacak. Süt hayvancılığımız için zorlu bir dönem başlayacak. Hayvanların kesime gitmemesi için acilen tedbir alınmalıdır.
-“Beside piyasada neredeyse yaprak kımıldamıyor”-
Sadece süt hayvancılığında değil besi hayvancılığında da ciddi sorunlar yaşanıyor. Piyasa da hayvan alım satımları durağan vaziyette. Hayvan fiyatlarında geçen yıla göre düşüş var. Besilik hayvanını satmak isteyen de kesime gelip hayvanını kestirmek isteyen de memnun değil. Üreticilerimiz, devletin bu duruma el atmasını bekliyor.
Bazı yerlerde yağsız karkas kilogram fiyatı 28-28,5 liraya kadar düştü. Et ve Süt Kurumu yerli hayvanı 32 liraya, ithal hayvanı ise 31 liraya kesiyor ama kesim için çok az hayvan kabul ediyor. Konya ilinde günde 80 hayvanı ancak kesiyor, 56-57 gün de vade yapıyor. Özel sektörde de durum pek farklı değil. Kasaplar hayvanı 28,5 liraya, 1 ay vadeli hem de nazlanarak kesiyorlar. En az 33-34 lira olması gereken fiyatlar, 28 liraya kadar düşmüş vaziyette. Üretici Eylül ayı itibariyle 1 kilogram karkas et sattığında; 2016 yılında 29,18 kilogram yem alabiliyordu. Bu rakam, 2019 yılında 19,11 kilograma geriledi.”
-“Besicilikte üreticinin alım gücü her gezen gün azaldı”-
“Görüldüğü üzere üreticinin alım gücü her geçen gün azalmıştır ve azalmaya da devam etmektedir” diyen Bayraktar, şunları söyledi:
“Önünü göremeyen, ahırına bağladığı hayvanı kesim zamanında kaça satacağını bilemeyen, yem fiyatlarının besi boyunca ne kadar artacağını kestiremeyen üretici, ahırına yeni mal koymakta tereddüt etmektedir.
Üreticilerimiz;
Kısa, orta ve uzun vadede ithalatı bitirecek politikalar uygulanmasını,
Yem piyasasına müdahale edilmesini,
Ahırlarına koydukları hayvanlar için kendilerine besi sonunda üretimi sürdürebilecekleri fiyatın garanti edilmesini (destekler+piyasa müdahalesi ile),
Kredi borçlarının faizsiz uzun süreye yayılmasını talep etmektedirler.”
-“Birçok üründe destek yetersiz kaldı”-
Desteğin, maliyetlerin bu kadar arttığı bir ortamda çiftçi için vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bilindiği gibi Tarım Kanunu’nda “bütçeden ayrılacak kaynak gayri safi milli hasılanın yüzde 1’inden az olamaz” hükmü bulunmasına rağmen, desteklerin milli gelire oranı yüzde 0,4’e gerilemiştir. Her fırsatta birçok üründe desteğin yetersiz kaldığını dile getiriyoruz. Çiftçimiz de hükümetimizden daha fazla destek bekliyor. 2019 yılı destekleriyle ilgili kararname henüz yayınlanmadı. Hükümetimizden tarıma verilen desteğin azaltılmamasını, hatta üretimi destekleyecek düzeye çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.
Çiftçinin üretimden vazgeçmesi halinde bu fiyatların aranacağını bildiren Bayraktar, “Üretimi artırmak durumundayız. Bizim bütün gayemiz bu olmalıdır. Her zaman söylediğimiz gibi üretim, üretim, üretim. Tarım sektöründe ve diğer sektörlerde üretimin önündeki bütün engelleri kaldırmamız gerekiyor” diye konuştu.
-Üretici-market fiyatları-
Basın toplantısında, Eylül ayı üretici market fiyatlarını açıklayan Bayraktar, market fiyatlarında, Eylül ayında, 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı gerçekleştiğini, kuru soğan, kuru kayısı, dana eti, toz şeker ve yeşil soğan fiyatında değişim olmadığını bildirdi.
Fiyat düşüşünün markette yüzde 41,39 ile en fazla limonda meydana geldiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
“Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 12 ile elma, yüzde 8,11 ile kuru incir izledi. Kuru üzüm, fındık, kaşar peyniri, beyaz peynir, yeşil mercimek, süt, tereyağı ve kuzu etinde fiyatlar yüzde 0,39 ile yüzde 1,72 arasında değişen oranlarda azaldı.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 44,31 ile patlıcanda oldu. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 32,73 ile sivri biber, yüzde 32,25 ile kabak takip etti. Fiyat marulda yüzde 20,22, salatalıkta yüzde 15,95, domateste yüzde 13,47, pirinçte yüzde 8,50 arttı. Kırmızı mercimek, yoğurt, yumurta, kuru fasulye, tavuk eti, patates, nohut, yeşil fasulye, Antep fıstığı, mısırözü yağı, havuç, maydanoz, ayçiçeği yağı ve zeytinyağında fiyatlar yüzde 0,58 ile yüzde 4,84 arasında değişen oranlarda yükseldi.”
Üretici fiyatlarında ise; Eylül ayında 7 üründe fiyat değişimi görülmediğini, 6 üründe azalma, 16 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini, yeşil fasulye, havuç, maydanoz, kuru soğan, kuru kayısı, süt ve yeşil soğan fiyatında değişim olmadığını bildiren Bayraktar, şöyle dedi:
“Fiyat düşüşü üreticide yüzde 43,60 ile en fazla limonda görüldü. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 10 ile kuru incir takip etti. Fiyat, kuru üzümde yüzde 1,70, fındıkta yüzde 1,54, Antep fıstığında yüzde 1,09, dana eti yüzde 0,49 geriledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 80,33 ile patlıcanda meydana geldi. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 52,17 ile kabak, yüzde 51,28 ile sivri biber izledi. Patateste yüzde 29,55, salatalıkta yüzde 24,07, pirinçte yüzde 20, yeşil mercimekte yüzde 17,55, domateste yüzde 12,64, yumurtada yüzde 9,22, elmada yüzde 7,24 arttı. Yumurta, elma, marul, nohut, zeytinyağı, kuru fasulye, mercimek ve kuzu eti fiyatlarında yüzde 0,32 ile yüzde 4,35 arasında değişen oranlarda yükseldi.”
-Fiyat değişimlerinin nedenleri-
Eylül ayında marketlerde ve üreticide fiyatı en fazla düşen ürünün limon, fiyatı en fazla artan ürün ise patlıcan olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “fiyatı artan ürünlere baktığımızda, patlıcan, kabak, sivri biber, salatalık, domates gibi ürünlerde açıkta yetiştiriciliğin sonuna yaklaşılması, kıyı bölgelerdeki seralarda ise henüz hasada girilmemesi fiyatları yükseltti. Patates üretiminde ise hasadın yaklaşık yüzde 50’sinin tamamlanmış olması fiyatlara yansıdı. Yeni sezona ait pirinç ve elma fiyatlarında artan maliyetlerin etkisi görüldü. Yeşil ve kırmızı mercimekte tohumlukların ayrılmaya başlaması fiyat artışında etkili oldu. Fiyat düşüşünde limon ilk sırada yer aldı. Kuru incirde tüccarın alımları tamamlaması fiyata yansırken, kuru üzümde ise tüccarın peşin alım yapması etkili oldu” dedi.
-Üretici-market fiyat farkı-
Eylül ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 334,50 ile en fazla mandalinada görüldüğünü, mandalinadan sonra fiyat farkının sırasıyla, kuru kayısıda yüzde 307,25, nohutta yüzde 288,45, kuru soğanda yüzde 284, domateste yüzde 277,69 olduğunu bildiren Bayraktar, “mandalina 4,3 kat, kuru kayısı 4,1 kat, nohut 3,9 kat, kuru soğan 3,8 kat, domates 3,8 fazlaya tüketiciye satılmaktadır. Üreticide 80 kuruş olan mandalina 3 lira 48 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 40 lira 73 kuruşa, 2 lira 80 kuruş olan nohut 10 lira 88 kuruşa, 50 kuruş olan kuru soğan 1 lira 92 kuruşa tüketiciye ulaşmaktadır” diye konuştu.
Bayraktar, şunları söyledi:
“Görüldüğü gibi üretici market fiyatları arasındaki makasta sorun devam ediyor.
Tarladan markete olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçimiz lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolu kuşkusuz ekonomik örgütlenmeden ve planlı üretimden geçiyor.
Üreticilerin üretim ve pazarlamada ortak hareket ve örgütlü hareket etmelerini teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bu örgütlerinin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi, etkinlik ve işlevselliklerinin artırılması sağlanmalıdır.
Görüldüğü üzere çiftçimizin durumu gün gibi ortadadır. Kazananın da kim olduğu bellidir.
Maliyet çiftçimizin üzerindedir ama kazanan tüccarından, marketine çiftçimizin dışındaki herkestir.”
Şemsi Bayraktar, basın toplantısının bitiminde basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Tarımda yeni ekim sezona girildiğini bildiren TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçiye, tabii afetlerden uzak, bol ve bereketli bir üretim sezonu diledi.
-TABLOLAR-
Seçilmiş ürünlerde üretici fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Üretici | 27 Ağustos 2019 | 27 Eylül 2019 | 27 Eylül 2019/
27 Ağustos 2019 |
Ürünler | Ay Sonu Üretici Fiyatı
(TL/Kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı
(TL/Kg) |
Değişim
(Yüzde) |
Patlıcan | 0,61 | 1,10 | 80,33 |
Kabak | 0,92 | 1,40 | 52,17 |
Sivri Biber | 0,98 | 1,48 | 51,28 |
Patates | 0,73 | 0,95 | 29,55 |
Salatalık | 1,08 | 1,34 | 24,07 |
Pirinç | 4,00 | 4,80 | 20,00 |
Yeşil mercimek | 2,45 | 2,88 | 17,55 |
Domates | 0,73 | 0,82 | 12,64 |
Yumurta | 0,29 | 0,32 | 9,22 |
Elma | 1,52 | 1,63 | 7,24 |
Marul (adet) | 1,15 | 1,20 | 4,35 |
Nohut | 2,70 | 2,80 | 3,70 |
Zeytinyağı | 14,50 | 15,00 | 3,45 |
Kuru fasulye | 5,66 | 5,78 | 2,12 |
Kırmızı mercimek | 3,28 | 3,32 | 1,22 |
Kuzu eti | 41,05 | 41,18 | 0,32 |
Yeşil fasulye | 2,18 | 2,18 | 0,00 |
Havuç | 1,00 | 1,00 | 0,00 |
Maydanoz (adet) | 0,60 | 0,60 | 0,00 |
Kuru soğan | 0,50 | 0,50 | 0,00 |
Kuru kayısı | 10,00 | 10,00 | 0,00 |
Süt (litre) | 1,83 | 1,83 | 0,00 |
Yeşil soğan (kg) | 2,38 | 2,38 | 0,00 |
Dana eti | 30,92 | 30,77 | -0,49 |
Antep fıstığı | 46,00 | 45,50 | -1,09 |
Fındık (iç) | 32,50 | 32,00 | -1,54 |
Kuru üzüm | 10,00 | 9,83 | -1,70 |
Kuru incir | 20,00 | 18,00 | -10,00 |
Limon | 4,10 | 2,31 | -43,60 |
Seçilmiş ürünlerde market fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Market | 27 Ağustos 2019 | 27 Eylül 2019 | 27 Eylül 2019/
27 Ağustos 2019 |
Ürünler | Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) | Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) | Değişim
(Yüzde) |
Patlıcan | 2,70 | 3,89 | 44,31 |
Sivri Biber | 3,59 | 4,77 | 32,73 |
Kabak | 3,29 | 4,35 | 32,25 |
Marul (adet) | 2,68 | 3,22 | 20,22 |
Salatalık | 3,47 | 4,02 | 15,95 |
Domates | 2,72 | 3,08 | 13,47 |
Pirinç | 7,14 | 7,75 | 8,50 |
Kırmızı mercimek | 6,96 | 7,29 | 4,84 |
Yoğurt | 7,23 | 7,57 | 4,66 |
Yumurta | 0,50 | 0,52 | 4,03 |
Kuru fasulye | 12,49 | 12,96 | 3,75 |
Tavuk eti | 14,49 | 14,94 | 3,14 |
Patates | 2,25 | 2,32 | 2,98 |
Nohut | 10,58 | 10,88 | 2,80 |
Yeşil Fasulye | 7,14 | 7,35 | 2,80 |
Antep fıstığı | 115,32 | 118,13 | 2,44 |
Mısırözü yağı | 11,89 | 12,15 | 2,17 |
Havuç | 3,26 | 3,33 | 2,12 |
Maydanoz (adet) | 1,37 | 1,40 | 2,07 |
Ayçiçek yağı | 11,07 | 11,26 | 1,69 |
Zeytinyağı | 35,51 | 35,72 | 0,58 |
Kuru soğan | 1,92 | 1,92 | 0,00 |
Kuru kayısı | 40,73 | 40,73 | 0,00 |
Dana eti | 50,84 | 50,84 | 0,00 |
Toz şeker | 5,33 | 5,33 | 0,00 |
Yeşil soğan (kg) | 4,98 | 4,98 | 0,00 |
Kuzu eti | 67,30 | 67,04 | -0,39 |
Tereyağı | 50,36 | 50,05 | -0,62 |
Süt (litre) | 6,53 | 6,48 | -0,77 |
Yeşil mercimek | 8,87 | 8,79 | -0,90 |
Beyaz peynir | 29,87 | 29,53 | -1,16 |
Kaşar peyniri | 37,70 | 37,21 | -1,31 |
Fındık (iç) | 90,77 | 89,29 | -1,62 |
Kuru üzüm | 20,30 | 19,95 | -1,72 |
Kuru incir | 61,63 | 56,63 | -8,11 |
Elma | 4,69 | 4,13 | -12,00 |
Limon | 11,60 | 6,80 | -41,39 |
Seçilmiş ürünlerde 27 Eylül 2019 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market fiyatları ve fiyat farkları:
Ürünler | Üretici | Hal | Pazar | Market | Hal/ Üretici | Pazar/ Üretici | Market/ Üretici |
Fiyatı (TL/Kg) | Fiyatı (TL/Kg) | Fiyatı (TL/Kg) | Fiyatı (TL/Kg) | Fiyat Farkı (Yüzde) | Fiyat Farkı (Yüzde) | Fiyat Farkı (Yüzde) | |
Mandalina | 0,8 | 1,7 | 3 | 3,48 | 112,5 | 275 | 334,5 |
Kuru kayısı | 10 | – | 26,33 | 40,73 | – | 163,33 | 307,25 |
Nohut | 2,8 | 5 | 10,33 | 10,88 | 78,57 | 269,05 | 288,45 |
Kuru soğan | 0,5 | 0,92 | 1,67 | 1,92 | 84 | 233,33 | 284 |
Domates | 0,82 | 1,31 | 1,97 | 3,08 | 60,41 | 140,82 | 277,69 |
Süt (litre) | 1,83 | – | – | 6,48 | – | – | 254,1 |
Patlıcan | 1,1 | 1,55 | 3,3 | 3,89 | 40,91 | 200 | 253,79 |
Yeşil Fasulye | 2,18 | 4,14 | 6,1 | 7,35 | 89,91 | 179,82 | 236,93 |
Havuç | 1 | 1,43 | 2,5 | 3,33 | 43 | 150 | 232,56 |
Sivri Biber | 1,48 | 2,45 | 4,37 | 4,77 | 66,1 | 196,5 | 223,39 |
Kuru incir | 18 | – | 43,33 | 56,63 | – | 140,74 | 214,63 |
Kabak | 1,4 | 2,36 | 3,42 | 4,35 | 68,57 | 144,05 | 210,79 |
Yeşil mercimek | 2,88 | 4,5 | 8,75 | 8,79 | 56,25 | 203,82 | 205,09 |
Salatalık | 1,34 | 1,97 | 3,33 | 4,02 | 47,01 | 148,76 | 200,17 |
Limon | 2,31 | 3,46 | 4,92 | 6,8 | 49,62 | 112,61 | 193,86 |
Fındık (iç) | 32 | – | 55 | 89,29 | – | 71,88 | 179,04 |
Marul (adet) | 1,2 | 1,52 | 2,2 | 3,22 | 26,67 | 83,33 | 168,5 |
Antep fıstığı | 45,5 | – | 90 | 118,13 | – | 97,8 | 159,62 |
Elma | 1,63 | 2,8 | 3,6 | 4,13 | 71,78 | 120,86 | 153,17 |
Patates | 0,95 | 1,46 | 2,19 | 2,32 | 53,68 | 130,7 | 144,15 |
Zeytinyağı | 15 | – | 35,72 | – | – | 138,1 | |
Maydanoz (adet) | 0,6 | 0,68 | 1,1 | 1,4 | 13,33 | 83,33 | 133,33 |
Kuru fasulye | 5,78 | 7,5 | 10,5 | 12,96 | 29,76 | 81,66 | 124,18 |
Kırmızı mercimek | 3,32 | 4,7 | 6,67 | 7,29 | 41,57 | 100,8 | 119,68 |
Yeşil soğan (kg) | 2,3 | 3,56 | 5,17 | 4,98 | 54,78 | 124,64 | 116,3 |
Kuru üzüm | 9,83 | – | 15,33 | 19,95 | – | 55,99 | 102,95 |
Dana eti | 30,77 | – | – | 50,84 | – | – | 65,23 |
Kuzu eti | 41,18 | – | – | 67,04 | – | – | 62,8 |
Yumurta | 0,32 | – | 0,75 | 0,52 | – | 134,38 | 61,46 |
Pirinç | 4,8 | 6 | 6,25 | 7,75 | 25 | 30,21 | 61,38 |
Beyaz peynir (kg) | 29,53 | ||||||
Kaşar peyniri (kg) | 37,21 | ||||||
Yoğurt (kg) | 7,57 | ||||||
Tereyağı (kg) | 50,05 | ||||||
Mısırözü yağı | – | – | – | 12,15 | – | – | – |
Ayçiçek yağı | – | – | – | 11,26 | – | – | – |
Tavuk eti | – | – | – | 14,94 | – | – | – |
Toz şeker | – | – | – | 5,33 | – | – | – |
Not: Hal, pazar ve market verileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Dana eti ve kuz eti market fiyatları kuşbaşı fiyatıdır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.