Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) bir insiyatifi olarak kurulan ve dünyada 400’den fazla şehirde liderlik potansiyeli taşıyan gençlerin topluma faydalı olabilecek projeler ürettiği Global Shapers Topluluğu ve birçok katılımcı üç gün boyunca süren “SHAPE Europe & Eurasia 2019” etkinliğinde İstanbul’da buluştu. Avrupa ve Avrasya bölgesinin ilk defa tek bir şehirde bir araya gelmesinde köprü görevi üstlenen İstanbul, 28 dünya şehri arasından yarışarak, SHAPE Europe & Eurasia 2019 etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Etkinliğin ilk gününde topluluk; çeşitli öğrenme deneyimleri eşliğinde, sanat ve iklim atölyelerine katıldı. “Sanatı Keşfetmek” ve “İklim için Harekete Geç” başlıkları ile yapılan oturumlarda, sanatsal yaratıcılık ve dünya kültürleri ele alındı. Açılış resepsiyonunda davetlileri ağırlayan Hollanda Başkonsolosluğu, Global Shaper’lar Türkiye’den ve bölgeden çeşitli paydaşlar ile bir araya geldiler. İkinci gün programı kapsamında, “Gerçek Hikayelerden Öğrenme” teması ile gerçekleşen “Topluluk Tasarımı ve Birlikte Yaratmak”, “Mülteciler ile Diyalog”, “Gençler ile Diyalog”, “Engelliler ile Diyalog” ve “LGBT ile Diyalog” üzerine sohbetlerde katılımcılar, topluluğu temsil eden gerçek kişilerden öğrenmek, hikayelerinden ilham almak, eşitlik ve kapsayıcılık üzerine etki yaratmak için birlikte çalışma fırsatı yakaladılar. Topluluğun 2021 Global Etki Hedefleri arasında yer alan İklim & Çevre, Eşitlik & Kapsayıcılık, İş ve Eğitimin Geleceği alanlarına dair, potansiyel iş birlikleri ve etki haritasının çıkarıldığı etkinlikte; “Değişim için Ortak Hareket” çağrısı ile, ATÖLYE, Climate Reality, Doğan Grubu, Gloria, H&M, IDEO, ImpactHub Istanbul, İstanbul Modern Müzesi, Kale Grubu, Unilever, Volvo olmak üzere çeşitli alanlardan kurumlar Global Shaper’lar ile birlikte atölyelerde çalıştı. Tüm bu kurumlar ile birlikte ENKA Okulları ve Fridays for Futures ekibinden etkinliğe katılan genç iklim aktivistleri sürpriz “İlkim Eylemi” ile etkinliğin ikinci gününde Global Shaper’lara eşlik ettiler. Sıcak ve samimi bir atmosferde, Türkiye’den çeşitli sosyal girişimlerin ve paydaşların katılımı ile ikinci akşam gerçekleşen Topluluk Resepsiyonu’na, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, evinde düzenlediği kokteyl ile ev sahipliği yaptı.

Programın son gününde ise katılımcılardan bir grup, ATÖLYE ve IDEO iş birliğinde tasarım odaklı düşünme ışığında geleceğin okulu ve geleceğin kapsayıcı ve eşit işyeri konseptlerini tasarlarken, diğer bir grup ise Hollanda Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde “Döngüsel Şehir İstanbul” çalıştayında, Impact Hub İstanbul partnerliği ile, lokal ve uluslararası uzmanlar eşliğinde, İstanbul için döngüsel çözüm ve aksiyon planı çalıştı. İstanbul Modern Müzesi partnerliğinde yapılan “Sanat Yoluyla İfadeler” temalı atölye çalışmalarında ise bir diğer grup katılımcı, sanatçı Seçkin Pirim ve zanaatkar Lokman Çilingir ile çalıştılar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın