Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ev sahipliğinde ve Rektör Prof. Dr. Yusuf Leblebici’nin başkanlığında gerçekleşen toplantıya Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol da katıldı.
Toplantıya ayrıca TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; TÜBİTAK Başkanı Danışmanı Doç. Dr. Şiir Kılkış; Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Yıldız ve Prof. Dr. Fuat Keyman; Genel Sekreter Rasim Karas, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Danışmanları Dr. Oğuz Can ve Barış Sanlı; Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper; Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler; Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Prof. Carmine Difiglio; Araştırma Direktörü Bora Şekip Güray; Koordinatör Dr. Mehmet Doğan Üçok da katıldı.
Mevcut merkezlerini yıllar içinde geliştiren ve araştırma alanında liderliğini sürekli pekiştiren Sabancı Üniversitesi, yeni bir Enerji Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarı (Ar-Ge Lab) kurarak, Türkiye’de temiz enerji teknolojilerinin gelişimini desteklemeyi hedefliyor. Söz konusu Ar-Ge Lab’ın enerji geleceğini şekillendirecek yenilikçi bilim alanları ile, temiz enerji teknolojilerine önemli katkıda bulunması amaçlanıyor. Sabancı Üniversitesi, böylesi önemli hedefe doğru atılan ilk adımlardan biri olarak; ABD, Avrupa ve Asya’nın önde gelen üniversitelerinden 23 uluslararası enerji teknolojisi merkezi direktör ve uzmanlarını bir araya getirerek, üst düzey bir enerji teknolojisi AR-GE yol haritası toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK’tan da üst düzey yetkililer katılarak, enerji teknolojisi araştırmalarının Türkiye’nin temiz enerji geleceğini nasıl geliştirebileceği konusunda görüşlerini aktardı. Toplantıda, hangi temiz enerji teknolojileri üzerinde yoğunlaşılması gerektiği hakkında ve diğer ilgili konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Enerji teknoloji merkezinin performansını değerlendirmek için hangi başarı faktörlerinin tanımlanması gerektiği, en yetkin araştırmacıların nasıl konumlandırılabileceği ve sanayi ile ne tür işbirlikleri oluşturulabileceği başlıkları kapsamlı olarak ele alındı.
Sabancı Üniversitesi, en son teknolojiye sahip, yetkin ve donanımlı bir Enerji Teknolojisi Ar-Ge Laboratuvarı tasarlayıp geliştirebilmek amacıyla, mevcut kapasite ve rekabet avantajlarını da dikkate alarak, temiz enerji araştırmalarında önde gelen paydaşlarla görüşmeye devam edecek.
Dünyanın en hızlı büyüyen ve gelişen enerji ekonomilerinden biri olan Türkiye’de enerji teknolojileri odaklı yeni bir araştırma merkezinin kurulması; Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, gelişmiş enerji verimliliği ve enerji teknolojilerinin yerelleştirilmesi üzerine kurulmuş enerji stratejisi ile de, zamanlama açısından uyum gösteriyor. Türkiye’deki yerli Ar-Ge çalışmalarının, kurulacak olan bu merkez ile hız kazanması hedefleniyor. Teknoloji ve araştırma alanlarında lider olan Sabancı Üniversitesi, enerji ve sanayi alanında ulusal stratejileri destekleyerek, aynı zamanda küresel temiz enerji çözümlerine de katkıda bulunmayı hedefliyor.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici “IICEC’in, İstanbul’da organize ettiği Enerji Teknolojileri Ar-Ge Yol Haritası Toplantısı son derece başarılı oldu. Toplantıda, çeşitli enerji alanlarında, dünyaca ünlü uzmanlardan oluşan bir grup katılımcının yanı sıra Sabancı Üniversitesi yönetimi ve Sabancı Grubu şirketlerinin üst düzey temsilcileri de yer aldı. Bu toplantının enerji teknolojileri araştırmasındaki avantajları ve fırsatları keşfetmek için çok verimli bir temel oluşturduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda toplantıda ileri sürülen görüş ve düşünceler Sabancı Üniversitesi’nde öncü Ar-Ge faaliyetleri için uygun bir yol haritası oluşturmamıza yardımcı olacaktır. Bu toplantının sonuçları, üniversitemizde lider bir araştırma ve geliştirme merkezinin temeli olarak hizmet edecektir.” dedi.
Toplantıya yurt dışından katılanlar ise: Prof. Simone Hochgreb, Cambridge Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Profesörü, İngiltere; Prof. Bilge Yıldız, Nükleer Bilim ve Mühendislik Bölümü Profesörü ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, MIT, ABD; Prof. Donald Sadoway, Malzeme Kimyası Profesörü, MIT, ABD; Prof. Jimmy Chen, Energy 3.0 Genel Müdürü, Precourt Enerji Enstitüsü, Stanford Üniversitesi, ABD; Prof. Gary Brudvig, Enerji Bilimleri Enstitüsü Müdürü (ESI), Yale Üniversitesi, ABD; Prof. Andrew M. Rappe, Blanchard Kimya Profesörü, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü, Pennergy, ABD, Pennsylvania Üniversitesi, ABD; Prof. Sergio Kapusta Rice Üniversitesi, Rice Enerji ve Çevre Girişimi Geçici Direktörü, ABD, Rice Üniversitesi; Prof. Pulickel Ajayan, ABD, Rice Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Nano-Mühendislik Bölümü Kurucu Başkanı; Prof. Hamid Arastoopour, Wanger Sürdürülebilir Enerji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü (WISER), Illinois Teknoloji Enstitüsü, ABD; Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Delhi, Hindistan, Enerji Araştırmaları Merkezi Güneş Enerjisi Profesörü Prof. Tara Chandra Kandpal; Prof. Jun Arima, Tokyo Üniversitesi’nde Enerji ve Çevre ve Prof. Kıdemli Üye, ASEAN ve Doğu Asya Ekonomik Araştırma Enstitüsü (ERIA), Endonezya; Prof. Serdar Sarıçiftçi, Fiziksel Kimya Profesörü, Johannes Kepler Üniversitesi (JKU) Linz, Avusturya; Prof. Suren Erkman, Prof. ve Endüstriyel Ekoloji Grubu Başkanı, Laussane Üniversitesi, İsviçre; Prof. AbuBakr S. Bahaj, Enerji ve İklim Değişikliği Bölümü Müdürü ve Sürdürülebilir Enerji Araştırma Grubu, Southampton Üniversitesi, İngiltere; Prof. Erik Schaltz, Enerji Teknolojisi Bölümü, Mühendislik ve Fen Fakültesi Güç Elektroniği Sistemleri, Aalborg Üniversitesi, Danimarka; Prof. Philip Eames, Yenilenebilir Enerji Sistemleri Teknolojisi Merkezi (CREST) Direktörü, Loughborough Üniversitesi, İngiltere; Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi Direktörü Prof. İskender Gökalp, Orléans Üniversitesi, Fransa; Prof. Xudong Zhao, Araştırma Direktörü (Enerji ve Çevre Enstitüsü) Hull Üniversitesi, İngiltere; Prof. Detlef Stolten, Enerji ve İklim Araştırmaları Enstitüsü Direktörü, Enerji ve İklim Araştırmaları Enstitüsü, Jülich, Almanya; Prof. Mark Modera, Geçici Fakülte Direktörü, Enerji ve Verimlilik Enstitüsü (EEI), UC Davis, ABD; Prof. Jian Sun, New York Eyaleti Gelecek Enerji Sistemleri Merkezi (CFES) Direktörü, Rensselaer Politeknik Enstitüsü, ABD; Prof. Douglas Halliday, Enerji ve Çevre Platformu Başkanı, Enerji ve Çevre Platformu (EUA), Belçika; Prof. George Chen, Nottingham Ningbo Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrokimyasal Teknolojiler Başkanı.
Toplantının ertesi günü Prof. George Chen, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımcı oldukları, ileri enerji depolama teknolojileri hakkında bir de konferans verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.