Türkiye’nin önde gelen yemeklik bitkisel sıvı yağ üreticilerinden Helvacızade Grubu’nun, 2000’li yıllardan itibaren çalışmalarına bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı ve “Tarladan eczaneye” misyonuyla 2012 yılında pazara sunduğu Türkiye’nin ilk global sağlıklı yaşam markası Zade Vital, ülkemizin farklı bölgelerinde yetişen ve etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmış tıbbi bitkilerini katma değerli, yenilikçi sağlıklı yaşam ürünlerine dönüştürüyor.
Grup tarafından sağlık alanında son beş yılda gerçekleştirilen Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımının toplam tutarı 40 milyon Euro’yu buluyor. Zade Vital aynı zamanda Ege Üniversitesi ARGEFAR iş birliğinin yanı sıra ülkemizde çok merkezli Ar-Ge iş birliği projesi olan DÜAMER (Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi) bünyesinde yine Ege Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi ile ülkemizde yetişen endemik bitkiler üzerinde çalışarak sanayi-üniversite iş birliğini destekliyor.
Zade Vital çalışmaları kapsamında ülkemizin 45 tıbbi bitkisini doğal sağlık destek ürünü haline getirmiş durumda… Henüz 7 yıllık bir geçmişi olan Zade Vital’in GMP (Good Manufacture Product – İyi Üretim Uygulamaları ) standartlarında ürettiği sağlıklı yaşam ürünleri, bugün 5 kıtada, 15 farklı ülkeye ihraç ediliyor. Bu ülkeler arasında;son olarak sağlıklı yaşam alanında dünyanın en büyük pazarı olan ABD’ye ürünlerini sunmaya başlayan Zade Vital, dünyanın en büyük online platformu Amazon aracılığı ile Amerika ve Latin Amerika’da ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor. 56 farklı ürün çeşidi ile Türkiye’den ilk kez bu kadar yüksek ölçekte bir sağlık ürününün gönderildiği ABD pazarı için 2023 hedefi 200 yeni Türk tıbbi bitkisini daha göndermek…
Bir aile şirketi olan Helvacızade Grubu’nun sağlık kanadı genel müdürlüğünde, ailenin 4. kuşak üyelerinden K. Taha Büyükhelvacıgil bulunuyor. Zade Vital Genel Müdürü K. Taha Büyükhelvacıgil, “Ailemizin ticaret hayatında 135 yıllık bir deneyim ve bilgi birikimi var. Üçüncü kuşak üyelerimizden Yönetim Kurulu Başkanımız Tahir Büyükhelvacıgil ve CEO’muz Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil’in “kendi markamızı üretmeliyiz” hedefiyle başlattığı çalışmalar sonucu, 1989 yılında Zade Yemeklik Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri inşaatının başlaması ile sanayiye adımımızı attık ve 1991 yılında Zade markalı ürünlerimizi pazara sunduk. Alanında dünyanın en ileri teknolojisine sahip tesislerimizde, insan hatasından bağımsız ürettiğimiz Zade ürünlerimizin çalışmaları sırasında dünyada ve Türkiye’de pek çok üründen ilk kez yağ elde ettik. Bugün üç farklı iş kolumuzun her birinde dördüncü kuşak üyelerimiz bulunuyor; Gıda Grubumuza Kadir Büyükhelvacıgil, Distribütörlük hizmetleri grubumuza ise Serhat Büyükhelvacıgil liderlik ediyor. Bitkisel sıvı yağ üretimimiz sırasında elde ettiğimiz deneyimi geleceğe nasıl daha faydalı taşırız ve ülkemizde besin desteği olarak kullanılan yağları nasıl daha güvenilir bir şekilde üreterek eczane raflarına taşıyabiliriz?” düşüncesinden doğan %100 yerli ve milli bir markadır Zade Vital… Biz gerek Ege Üniversitesi ARGEFAR gerek kendi Ar-Ge merkezlerimiz bünyesindeki sayısı 50’yi bulan bilim insanı kadromuzla geliştirip tüm dünyaya ulaştırıyoruz. Bugüne kadar 45 bitki, meyve ve tohumumuz üzerinde AR-GE çalışması yürüttük ve 2023 yılına kadar 200 yeni Türk bitkisini daha sağlık ürünü formunda ülkemize sunmak ve 7 kıtaya ihraç etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
135 Yıllık Deneyim
Konya’da 135 yıl önce doğan Helvacızade Grubu, üç farklı iş koluyla, Türkiye’nin önde gelen, köklü ve kurumsallaşmış aile şirketleri arasında yer alıyor. Helvacızade A.Ş çatısı altında; yemeklik bitkisel sıvı yağ ve distribütörlük hizmetleri alanında Zade A.Ş., sağlık alanında Zade Vital A.Ş. şirketleriyle hizmet veriyor. Uluslararası operasyonlarını ise 2018 yılında ABD Chicago’da kurulan Zade Global Inc. Şirketi ile yürüterek, nüfusun %83’ünün besin destekleri kullandığı ABD pazarında yılsonuna kadar zincir eczaneler, sağlık merkezleri, klinikler ve dijital çalışmalar ile ülke geneline yayılmayı hedefliyor.
“Daha sağlıklı yarınlar için” ilkesi ile hareket eden marka, Ar-Ge, inovasyon ve yüksek kalite standartlarına değer katıyor. İki Ar-Ge merkezi, Ar-Ge işbirlikleri ve üç üretim tesisiyle öncelikli olarak ülkenin zengin kaynaklarını yenilikçi ürünlere dönüştürmeyi amaçlıyor.Helvacızade Grubu tarafından yemeklik bitkisel yağ alanında da yatırımlar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl tamamlanan Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri dolum ve paketleme ek tesisleri yatırımı kapsamında günlük 400 tonluk üretim kapasitesi 3 kat artırılarak 1200 tona çıkartılmış durumda.
Yüzölçümü bakımından 15 kat büyük olan Avrupa Kıtası ile karşılaştırıldığında en fazla endemik bitki sayısına sahip olan Türkiye, 3150’ye aşkın endemik bitki barındırıyor. Türkiye’de toplam Türkiye’de toplam 11.707 bitki bulunuyor ve bu bitkilerin %31,82’si endemik… Ülkemizde geçmişten günümüze yetiştirilen, etkinlikleri klinik çalışmalar ile kanıtlanan bu bitkiler, Avrupa Birliği ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde ilaç olarak ruhsatlandırılıp reçetelendirilebilmekte ya da besin desteği, kişisel bakım gibi ürünlerde yardımcı madde veya hammadde olarak da kullanılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre günümüzde kullanılan farmasötik ilaçların % 25’i tıbbi bitkilerden imal ediliyor. Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre dünya genelinde satılan ilaçların % 30’u
bitki materyallerinden türetilen bileşikler ihtiva etmektedir. Bir anlamda bir ülkenin bitki zenginliği geleceğin sigortası olarak görülüyor.
Ülkemizdeki endemik bitkilerin çoğu tüm dünyada ilaç, doğal ilaç hammaddesi olarak kullanılabilecek tıbbi bitki özelliğini taşıyor. Dünyanın alanında en en geniş GMP standartlarına sahip, %100 doğal Cold Press bitkisel yağ erisini tüketicilerine sunarken çörek otu, keten tohumu, nar çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağlarında Sağlık Bakanlığı Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün yönetmeliği beşeri tıbbi ürün ruhsatına sahip.Zade Vital Ar-Ge çalışmalarıyla dünyaca ünlü vitaminleri ve etken maddeleri, Türk tohumlarıyla birleştirerek Isırgan Tohumu yağı içeren Biotin, çörek otu yağı içeren ve bağımlılık yapmayan nazal sprey gibi alanında bir ilk olarak yenilikçi ürünlere imza atıyor.
OTC Pazarında Yeni Fırsatlar
2019 yılı ile birlikte büyüklüğü 2,4 milyar TL’ye ulaşan tıbbi ürün pazarı, Türkiye’de ise eczane dışı kanallar ile bitkisel ürün ve preparatları da eklendiği yaklaşık olarak 4 Milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşıyor. Dünyada 300 milyar USD’yi aşan bir hacmi olan pazar; teknoloji, AR-GE alanındaki gelişmeler ve nüfus artışı göz önüne alındığında 2024 yılı sonuna kadar ise dünya pazarının 491 milyar USD’ye ulaşması öngörülüyor.
Dünyada bulunan 320 bin bitki çeşidinden sadece 270 bin tanesini tanınıyor ve bu anlamda 70 bin bitkiden faydalanılıyor. Bu 70 bin bitkinin 3 bini besin kaynağı,25 bin tanesi tedavi amaçlı, 5 bin tanesi endüstriyel amaçlı olarak günümüzde kullanılıyor.
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçen Zade Vital, Türk tohumlarına karşı olan bu sorumluluğu ile çiftçilerin ihtiyaç duydukları ham madde üretimini destekliyor. Hammade yetiştiren çiftçilere doğrudan temas kuran marka ayrıca çiftçilere tarım sektöründeki desteklerin yanı sıra üretim ağılarını kuvvetlendirmeleri için farklı eğitimlerde uyguluyor.
Kabak Çekirdeği Yağı (Cucurbitae Seminis Oleum)
Kabak çekirdeği yağı; Benign Prostat Hiperplazisi’ne (BPH – iyi huylu prostat büyümesi) karşı en çok kullanılan bitkisel takviyelerden birisidir. Özellikle kadınlarda, aşırı aktif mesane (idrar kesesi) ve idrar kaçırma/tutamama (inkontinans) ile alakalı alt üriner sistem semptomlarının tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.