KOBİ’lerin içinde bulundukları sektörde, bölgesinde ve Türkiye’de nerede olduğunu gösteren İşletme Değerlendirme Raporu ile ilgili KOSGEB’de tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOBİ’lerin kendilerine özel olarak hazırlanan bu raporla birlikte KOSGEB desteklerinde yeni bir döneme girdiklerinin altını çizerek, “KOBİ’lere çağrıda bulunacağız. Diyeceğiz ki; ‘Senin satış sorunun var, senin üretim sorunun var, senin teknoloji sıkıntın var. Gel senin bu zayıf yönlerini güçlendirerek seni ekonomiye daha fazla katkı yapar hale getirelim.’ Yani işletmeye özgü destekler verme aşamasına geçeceğiz” dedi.
İşletme Değerlendirme Raporu’nun tanıtımı ve KOBİ’lerin bu konuda doğru yönlendirilmeleri amacıyla KOSGEB Başkanlık Binası Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonu’nda bir toplantı düzenlendi.
İşletmelerin A’dan Z’ye Fotoğrafı
Toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Uzkurt, İşletme Değerlendirme Raporu ile bir işletmenin A’dan Z’ye hem kendi sektöründe, hem bölgesinde hem de Türkiye genelinde karşılaştırmalı olarak fotoğrafının çekildiğini ifade etti. Uzkurt, bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu belirterek, “Elimizde KOBİ’lere ilişkin kamu kurumlarında ne varsa hepsini şu an veri tabanımıza almış bulunmaktayız. Bu veri paylaşımları sadece anlık veri paylaşımı şeklinde olmayıp sürekliliği de sağlanacak. Bu raporları paydaşlarımızdan ve KOBİ’lerimizden gelen geri besleme ve taleplere göre yenileyip, geliştirebileceğiz. Bu anlamda kamuoyuna da çok ciddi katkıda bulunmuş olacağız” dedi.
Raporlar Yol Gösterecek
Bugüne kadar KOSGEB’in yeni vizyonu ve yol haritası çerçevesinde KOBİ’lere destek sağladıklarını ifade eden Uzkurt, “Biz diğer taraftan da veriye dayalı olarak bir destek mekanizması oluşturmayı, elde edilen verilerin de analiz edilerek, KOSGEB’in bilimsel ve yol gösterici raporların üretildiği bir kurum haline gelmesini önemsedik” diye konuştu. Uzkurt, yeni bir destek programı çıkarılacaksa veya bir KOBİ’ye destek verilip verilmeyeceğine karar verilecekse bunları belirli bir veriye dayalı olarak yapmak gerektiğinin altını çizerek, “Bugüne kadar elbette ki kurullar özverili çalışmalarıyla analiz ederek bu projeleri değerlendirdiler. Fakat bundan sonra analiz edilerek bu verilerden ortaya çıkan raporlar karar kurullarının önünde olacak ve kurulların karar sürecinde bu raporlar yol gösterici olacak” diye konuştu.
Yeni Bir Sürece Girildi
Bu raporlar sayesinde her bir KOBİ’nin hangi yönünün güçlü, hangi yönünün zayıf olduğunu, nerede sıkıntı yaşadığını veya gelecek dönemde nerede sıkıntı yaşayacağını analiz edebileceklerini anlatan Uzkurt, “KOSGEB destek mekanizmalarında yeni bir sürece girildi. ‘Bize proje getirin biz bu projeleri değerlendirip size destek verelim’ anlayışıyla değil, her bir KOBİ’nin ihtiyacını tespit ettikten sonra biz o KOBİ’lere çağrıda bulunacağız. Diyeceğiz ki; ‘Senin satış sorunun var, senin üretim sorunun var, senin teknoloji sıkıntın var. Gel senin bu zayıf yönlerini güçlendirerek seni ekonomiye daha fazla katkı yapar hale getirelim.’ Yani işletmeye özgü destekler verme aşamasına geçeceğiz” değerlendirmesini yaptı.
Kapsamlı Bir Rapor
Uzkurt, şöyle devam etti: Eğer biz bunu yaparsak kamudan kullandırılan her bir kaynağın hem doğru adrese gitmesi anlamında hem de verdiğimiz desteğin çarpanının ülke ekonomisine geri dönüşünün ve işletme üzerindeki katma değerinin daha yüksek olduğunu göreceğiz. Bu raporu alan bankacılar, finans kuruluşları ve firmalar çok memnunlar. Çünkü ilk defa böyle kapsamlı bir rapor ile karşılaşıyorlar. İşletmeler bu rapor sayesinde kendi durumlarının yanı sıra bölgesindeki ve ülke genelindeki işletmelerle karşılaştırma yapabiliyorlar.
Uzkurt’un konuşmasının ardından Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı Alirıza Ozan Kemaloğlu, İşletme Değerlendirme Raporu’nu anlatan bir sunum yaptı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.