Türkiye’de perakende sektöründe hizmet veren firmaların %99’unu, toplam istihdamın ise %80’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Toplam satışların %65’ini elinde bulunduran KOBİ’ler, e-ticaretten ciddi bir pay alamazken online satış için yeterli altyapı ve teknik bilgiye erişmek yerine, çekimser kalmayı tercih ediyor. Uzun yıllar geleneksel yöntemlerle hırdavat sektöründe hizmet verdikten sonra önyargıları yıktılarını belirten e-hirdavat.com’un kurucusu Emrah Durası ise yurt dışı pazarlarda büyümeyi hedeflediklerini belirtti. İnternetten hırdavat ürünlerini kimse almaz diyenlere kulak asmadığını da sözlerine ekleyen Durası, “2006 yılında, üniversite öğrencisiyken internetten telefonumu ve kullanmadığım birkaç eşyamı sattım. Sonrasında ise e-ticaretteki potansiyeli görüp hırdavat dükkanımızdaki ürünleri internetten nasıl satabiliriz diye düşünmeye başladım. İlk olarak amatör bir site kurduk ve talepleri karşılama konusunda yetersiz kaldık. 2007 yılında ise IdeaSoft ile tanışıp kendimize uygun bir e-ticaret alt yapısı satın alarak yatırım yaptık. Bugün tıpkı Türkiye’de olduğu gibi ABD’de de hırdavat ürünlerini internetten satabiliyoruz” dedi.
“E-ticarete girdikten sonra %20 olan büyüme rakamlarımız %50’yi aştı”
E-ticaret faaliyetlerine başlamalarıyla birlikte şirketlerinin büyüme hızında büyük artış yaşandığını belirten Emrah Durası, “IdeaSoft’un reklam ve profesyonel teknik destek hizmetleri ile 12 yıldır profesyonel olarak e-ticaret sektöründe yer alıyoruz. Şirketimiz her yıl ortalama %10-20 arasında bir büyüme sergilerken, e-ticarete atılmamızla birlikte 2009’dan bu yana düzenli olarak her yıl %50 ile %100 arasında büyüme rakamlarına ulaştık. Hâlihazırda satışlarımızın %45’ini e-ticaret üzerinden gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu. E-ticarete başlamak isteyenler için tavsiyelerini de sıralayan Emrah Durası, “İlk olarak sattıkları ürün ne olursa olsun herkes e-ticaret yapabileceğini bilmeli. Hırdavat gibi zor bir alanda ürünleri satmamıza karşın ticari faaliyetler online ortamlara doğru kayıyor. Fiziksel olarak satılabilen her şey e-ticaret üzerinden de satılabilir. En büyük avantaj 7/24 satış yapabilme kabiliyeti. Üstelik e-ticaret üzerinden ürün satmak için kodlama veya yazılım bilmenize de gerek yok” dedi.
ABD’den sonra sıra Almanya’da
E-ticaret sayesinde şirket vizyonlarının genişlediğini de belirten Emrah Durası, “İstanbul’dan Gaziantep’e , Diyarbakır’dan Rize’ye kadar birçok şehre ürün satabiliyorsak, neden yurtdışına da satamayalım dedik. Çeşitli araştırmalar yaparak yurt dışı pazarlarda girişimde bulunma kararı aldık. E-ticaretin doğduğu yer olan ABD’de Türkiye’de ürettirdiğimiz ürünlerle yer almak istedik ve başarılı olduk. ABD’de kurduğumuz depo ile ütü masaları, tekstil ürünleri ve mutfak ürünleri satışı yapıyoruz. Almanya’da ise şirket kurulum işlemlerimiz devam ediyor. Burada da benzer bir mantık ile hareket edeceğiz. Almanya üzerinden tüm Avrupa ve İngiltere’ye uzanan bir e-ticaret ağına erişmeyi hedefliyoruz” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.