2015 yılından bu yana ulusal ve küresel boyutlarıyla Giresun Üniversitesi öğretim üyesi ve geri dönüşüm işçileri başdanışmanı Dr Osman Sirkeci tarafından yürütülmekte olan çalışmalar uluslararası başarıya ulaştı.
2015 yılında Giresun’da İlk Adımlar atılan Sokak çalışanlarının yasal statülerinin sağlanması sosyal güvenceye kavuşturulması konulu çalışma Türkiye’nin birçok Üniversitesi’nden ve akademisinden destek gördü. Aynı zamanda birçok Sivil Toplum Kuruluşu, dernekler, Kent konseyleri, milletvekilleri, siyasi partiler ve medya kuruluşları tarafından ilgiyle karşılandı.
Malta-Gozo Devlet Bakanı Dr. Justyne Caruana’nın onursal başkanlığında 2018 yılında Malta’da toplanan 1 uluslararası Sokak ekonomisi konferansında alınan karar doğrultusunda çeşitli ülkelerin temsilcileri ve ILO yönetim kurulu üyelerinin de katılımlarıyla Global Sokak Çalışanları Birliği (Self Workers Global) kuruluşu geçen mayıs ayında Madrid’te gerçekleştirildi.
Global Sokak Çalışanları Birliği’nin amaçlarının ve hedeflerinin belirleneceği yeni yürütme Kurulu’nun ve Araştırma Komisyonlarının belirleneceği ilk tanıtım Konferansı 18 Haziran 2019 tarihinde Christophe Gironde başkanlığında (Political Economy Graduate Institute of International and Development Studies Geneva,Switzerland) Cenevre Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Hindistan, Türkiye, İtalya, İspanya, Arjantin gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden temsilcilerin, akademisyenlerin, medya temsilcilerinin ve ILO temsilcilerinin ile katılımıyla 18 Haziran’da gerçekleştirildi.
Bu ilk konferansta son yıllarda gerek Türkiye gerekse dünya genelinde artmakta olan işsizlik ve yoksullaşma karşısında sokakların kendiliğinden çözümü olarak yaygınlaşmakta ve sayıca artış göstermekte olan sokak girişimciliği – sokak satıcılığı – sokak sanatçılığı gibi işlerde çalışanların hukuki statüleri, örgütlenme ve güvencesizlik sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
Türkiye genelinde 6 milyon, dünya çapında ise 2 milyar kişinin tam veya yarı zamanlı olarak geçimlerini sokaklarda ve çoğunlukla informel işlerde sağladıkları tahmin ediliyor.
Konferans Hindistan Sokak Çalışanları Kanunu ve İspanya Sokak Esnafları Sendikaları gibi iyi uygulama örneklerinin incelenmesi ile oluşturulacak Yasa ve Örgütlenme Modeli önerilerini BM ve ILO aracılığı ile tüm dünya ülkeleri ve hükümetlerine ulaştırarak dünyanın bu önemli sorununu çözüm önerileri ele alındı.
Toplantının açılışını SWG Başkanı, Arjantin’li Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Oscar Silvio yaptı. Dünyanın en büyük sokak çalışanları konfederasyonu (NASVİ) Başkanı Arbind Singh bu tarihi toplantı ve kuruluş hakkında bilgi verdi.
SWG Genel Sekreteri, UPTA başkanı İspanyol César García Arnal program ve çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra Akademisyen ve Türkiye’nin ilk kurulan Geri Dönüşümcüler Derneği Başdanışmanı Dr. Osman Sirkeci Akademik ve pratik vizyon hakkında bilgi verdi.
Toplantıya Cenevre Konsolosu F. Begüm Atay katıldı. İkinci gün Cenevre Başkonsolosumuz Mehmet Sait Uyanık Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Prof. Dr. Nurseren Tor ve Dr. Osman Sirkeci’den oluşan Türk heyetini Başkonsoloslukta ağırladı. Çok verimli geçen görüşmeler Başkonsolosluğun da destekleriyle ikinci gün Cenevre Daimî Temsilciliğimiz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Erhan Batur’un heyetimizi kabulü ile devam etti.
Görüşmeler küresel öneme sahip sokak çalışanları konusunun ILO yönetim kurulunun gündemine taşınması kararıyla sonuçlandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.