Türk çimento sektörünün toplam ihracatını yılın ilk 5 ayında yaklaşık yüzde 60 artırarak 383 milyon dolara yükselttiğini vurgulayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, “Bu performansımızı yılın kalan bölümünde de devam ettirmeyi istiyoruz. Yılsonunda 2018’e göre yüzde 30 ihracat artışı sağlama hedefimiz var, bu hedefi tutturacağımıza inanıyoruz. Amacımız, küresel çimento tüketiminin yüzde 3 artmasının beklendiği 2019 yılında, uluslararası rekabet artarken ülkemizin bu alandaki pazar payını artırmaktır” dedi.
115 ülkenin çimentosu Türkiye’den gidiyor
Türkiye’de yaklaşık 500 ihracatçı çimento firmasının faaliyet gösterdiğini ve 115 ülkeye çimento ihraç ettiklerini belirten Ünal şunları ifade etti:
“Bugüne kadar başta konut yapı stoğunun yenilenmesi, yolların güvenli hale getirilmesi, ulaşımın iyileştirilmesi gibi yurt içi altyapı yatırımların en önemli taraflarından biri olduk, olmaya da devam ediyoruz. Diğer yandan global ölçekteki likidite daralması, döviz kurlarındaki dalgalanma, yatımlardaki yavaşlama tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteriyor. Yurt içi talepte bir azalma olduğunu inkâr edecek durumda değiliz. Tüm bu gelişmelere rağmen geleceğe olan inancımız ve ülkemiz için değer üretmedeki kararlılığımızla Türk çimento sektörü olarak dış pazarlara odaklanıyor, hem ihracat hacmimizi hem de ihracat pazarlarımızı geliştirmek için gayret sarf ediyoruz. Bu çabamızın başarıya ulaştığını görmek de en büyük gururumuz.”
Avrupa’nın en büyük çimento üreticisi Türkiye
Yurt genelindeki 55 entegre fabrika ve 19 bin sektör çalışanıyla Türkiye’ye ekonomik değer katmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Ünal, “Bugün Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük üreticisi ve üçüncü büyük ihracatçısıyız” diye konuştu.
2018’de yaklaşık yüzde 53 kapasite kullanımıyla 600 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ünal şunları söyledi:
“Türk çimento sektörü olarak hala üretimimizi artıracak kapasitemiz var. Dolayısıyla dünya çimento sektöründe en yüksek rekabet gücüne sahip ülke biziz. Diğer yandan üretim gücünün yanı sıra ürün kalitesi, mükemmel hizmet, çevreye duyarlı yaklaşım, iş sağlığı ve güvenliğinde örnek performans da Türk çimento sektörünün uluslararası itibarını güçlendiren diğer etmenlerdir. INTERCEM Konferansı’nı ülkemize, İstanbul’a getiren de bu değerlerin toplamıdır.”
Öncelik, sağlıklı yapı stoku ve güvenli yolların inşası
Çimento sektörünün madencilik, üretim teknolojileri, lojistik, atık dönüşümü, eğitim, insan kaynakları yönetimi gibi pek çok uzmanlık alanını birleştiren ve ülkesi için değer üreten büyük bir ekosistem olduğunu vurgulayan ÇEİS ve TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Saka şunları ifade etti:
“Bu büyük sektörün ülke içindeki vizyonu, Türkiye’yi hak ettiği kaliteli altyapı ve yaşam koşullarına kavuşturmaktır. Ülke çapında; sağlıklı yapı stokunun oluşturulması ve güvenli yolların inşası bu anlamda ilk sırada gelmektedir. Türk Çimento Sektörü 2018 yılında, 55’i entegre, 20’si öğütme olmak üzere toplam 74 tesisle, yaklaşık 70 milyon ton klinker ve 75 milyon ton çimento üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmüştür. 2018 yılında üyeler tarafından üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 10’u ihracat edilmiştir.”
Kaza ağırlık oranında yüzde 84 düşüş
Saka, son 10 yılda çalışan sayısında yaklaşık yüzde 20, klinker üretim kapasitesinde yaklaşık yüzde 25 oranında artış yaşanırken kaza sıklık oranında yüzde 16, kaza ağırlık oranında yaklaşık yüzde 84’lük bir düşüş sağladıklarını belirtti. Saka, iş sağlığı ve güvenliğinde alanındaki başarının arkasındaki etkenleri şöyle açıkladı:
“Hem sektör hem de ÇEİS olarak iş sağlığı ve güvenliğine ciddi yatırım yapıyoruz. Son olarak yaklaşık 1,5 milyon lira yatırımla Türkiye’de bir ilk olan Çimento Sektörü İSG Eğitim Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Burada her yıl yaklaşık 3 bin mavi ve beyaz yakalı çalışana eğitim veriyoruz. Sektörümüzde çalışan işçilerin tamamının eğitimini 6 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, dünya genelinde üretim ve ihracat konusunda güçlü bir konumda olan Türk çimento sektörünün başarısındaki en büyük payı nitelikli insan kaynağı oluşturmaktadır. Gerek işe alım aşamasında gerekse çalışanlarımızın yetiştirilmesi sürecinde hem mesleki hem de kişisel gelişime önem veriyoruz. Bu doğrultuda, özellikle üniversiteler ile işbirliğimizi yaygınlaştırmaya gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ile çimento sektöründeki yöneticilere yönelik eğitimler gerçekleştirdik, devam ediyoruz.”
Ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu dünya çimento sektörüne seslenecek
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak kongrede ana konuşmacı ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu olacak.
Kongre kapsamında düzenlenecek panellerde ise “Uluslararası çimento şirketlerinin geçmişi, bugünü ve geleceği”, “Akdeniz yakasında gelişmekte olan kapasite fazlası nasıl yönetilir?”, “Küresel çimento endüstrisi – Sırada ne var?”, “Değişen bir ortamda çimento sektörü için zorluklar ve fırsatlar”, “Emisyon ticareti ve çevre paneli”, “Çimento dağılımının geçmişi, bugünü ve geleceği”, “İthalat / ihracat işlemlerinde klinker işlemenin gelecekteki zorlukları”, “Online çimento ticareti”, “Kendiliğinden iyileşen beton, dayanıklı beton için sürdürülebilir bir çözüm”, “LC3 – Gelecek için uygulanabilir, sürdürülebilir bir çözüm”, “Güzel sadelik: Doğa ve bilim arasında bir köprü olarak mimari”, “Al powered – İnşaat sektöründe veri odaklı dijital devrim” başlıklarında sunumlar yapılacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.