- Binaların ısı kayıplarının önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanması için binanın dış yüzeyinde yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir.
- Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın 3 derecenin üzerinde olmaması
- Dış duvarın iç yüzey sıcaklığındaki artış, iç ortamda hava akımını engeller. Bu sayede ısı kayıplarının önüne geçilir.
- Binaların içi, kış aylarında daha hızlı ısınırken, yaz aylarında ise daha hızlı soğur. Verimli kullanılan enerji ile ısınma ve soğutma maliyetleri azalarak, tasarruf etmenizi sağlar.
- Bir malzemenin ısı yalıtım malzemesi olabilmesi için ısı iletkenlik katsayısının standartlara uygun olması gerekir. Yalıtım malzemesinin ısı iletkenlik katsayısı ne kadar küçük ise, ısı geçişine karşı o oranda yüksek bir direnç̧ gösterir.
En çevreci ve ekonomik enerji tasarruf edilen enerjidir.
- Hem ülkemizde hem de dünyamızda sanayileşme ve şehirleşme yaygınlaşıyor ve buna bağlı olarak enerji ihtiyaçlarımız her geçen gün daha da artıyor.
- Gelecek nesillerin de yeryüzünde az olan doğal kaynaklarımızı kullanabilmeleri için çevreyi korumak ve yenilenebilir enerji ile enerji tasarrufu konularına dikkat etmemiz gerekiyor.
- Ülkemizde enerjinin %37’si konut ve sitelerde tüketiliyor.
- Binalarda kullanılan enerjinin %80’ine yakını yapıların ısıtılması veya soğutulması için kullanılıyor.
- Evlerin hem ısıtılması hem de soğutulması için her yıl fazladan harcadığımız maliyetler ülke ekonomisini de etkiliyor.
- Avrupa Birliği üyesi ülkelerde neredeyse sıfır enerji tüketen pasif evlere geçiş yapılırken Türkiye’deki binalarda kullanılan yıllık enerji miktarı halen 250-350 kwh/m2civarındadır.
- Enerjinin temiz elde edilmesi kadar kullanılan enerjinin verimliliği de çok önemlidir. Enerji verimliliği denilince ilk akla gelen teknoloji ısı yalıtımıdır.
- Kaynak: Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER)
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.