Yurtdışında eğitim sektörü dünyadaki tüm gençlerin ve ailelerin radarında olan bir konu. Amerika’dan Almanya’ya, Çin’den Hindistan’a kadar pek çok ülkedeki gençler yurtdışı eğitim alternatiflerini değerlendiriyor. Bunun altında pek çok sebep yatıyor. Genel olarak yurtdışında eğitim almak küresel rekabet dünyasında gençleri bir adım öteye taşıyacak bir kazanım olarak görülüyor. Geçmişte yurtdışı eğitimin sadece gelişmekte olan ülkelerin gençleri tarafından tercih edildiği düşünülse de günümüzde bu durum değişti. 330 binAmerikan öğrencisi, 150 bine yakın Alman öğrenci, 24 binin üzerinde İngiliz öğrenci kendi ülkeleri dışında bir ülkede eğitim almayı tercih etti. Yurtdışı eğitime ilgi her geçen yıl artış gösterince bu sektörün ülkelere getirdiği kazanım da arttı ve daha da artması bekleniyor. UNESCO rakamlarına göre 2013’te 4,1 milyon olan uluslararası öğrenci sayısı 2016’da 5 milyon seviyelerini gördü. Bu rakamın 2020’de 8 milyona çıkması bekleniyor, bu da ülkelerin kasalarına daha çok gelir gireceğini gösteriyor.

Hangi Ülke Ne Kadar Kazanç Sağladı?

Yurtdışında eğitim devletlerin kasasın hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. Örneğin en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Amerika; bu öğrencilerden 2017 yılında kasasına 42.4 milyar dolar girdi sağladı.

Son dönemde popülaritesi artan Avustralya’da toplam öğrenci nüfusunun yüzde 20’sini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Avustralya bu öğrencilerden 2016-17 yılında 28 milyar dolar kazandı.

Avrupa’da en çok tercih edilen ülkelerden ola Fransa; uluslararası öğrencilerden 4.65 milyar Euro kazandı. Öğrenci konaklaması, öğrencilerin aileleri ve arkadaşlarının ziyaretleri de hesaplanınca ek olarak 466.7 milyon Euro daha kazandığı kayıtlara geçti.

Yurtdışı eğitimde en çok tercih edilen lokasyonlardan olan İngiltere; uluslararası öğrencilerden 13,8 milyar Sterlin kazanıyor. Öğrenciler ayrıca 750 milyon Sterlin ulaşım, 690 milyon Sterlin perakende endüstrisinden kazandı.

En çok tercih edilen lokasyonlardan olan Kanada ülkesinde ağırladığı 494 bin öğrenciden 8 Milyar Dolar gelir elde etti.

Türkiye’nin 2002 yılından bu yana uluslararası öğrenci sayısı hatırı sayılır ölçüde artmıştır. Artan rakamlar gelirlere de yansıdı. Türkiye 2017 yılında uluslararası öğrencilerden 34 milyon Euro kazanç sağladı.

Ülkelerin Gelecek Hedefleri? Hangi Ülkerler Revaçta?

Geçtiğimiz yıllarda en çok eğitim alınmak istenen ülkeler Amerika ve İngiltere’yken son dönemde bu durum değişmiştir. Amerika ve İngiltere’nin uluslararası öğrenci artış hızı düşmüştür. Bunda siyasi durumun etken olduğu söylenebilir. Amerika’nın Trump döneminde Müslümanlara ve azınlıklara yönelik tehditkâr tutumu, İngiltere’nin ise Brexit sebebiyle yaşadığı belirsizlik bu düşüşün sebepleri arasında gösteriliyor. Bu da siyasi gelişmelerin yurtdışı eğitim sektörünü nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Kanada’da eğitim alan uluslararası öğrencilerin sayısı geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 20, Avustralya’nın yüzde 13, Japonya’nın yüzde 11.6, Çin’in yüzde 10.5, Rusya’nın yüzde 9, Almanya’nın yüzde 5.5, Fransa’nın yüzde 4.6, Amerika’nın yüzde 3, İngiltere’nin yüzde 1 arttı. Kanada, Rusya, Almanya ve Çin’in Türkiye’deki öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği destinasyonlar olduğunu belirtebiliriz.

Ülkeler Daha Fazla Uluslararası Öğrenci Çekmek İçin Politikalarını Yeniliyor

Yurtdışı eğitim sektöründen daha fazla gelir elde etmek isteyen devletler politikalarını yeni baştan şekillendiriyor. Pek çok ülke önümüzdeki seneler için hedeflerini belirledi.

Son dönemde en hızlı öğrenci artışına sahip olan Kanada 2022 yılında 450 bin uluslararası öğrenciyi okullarında ağırlamayı hedefliyor. 2017 yılında 494 bin öğrenciye ulaşan Kanada hali hazırda 2022 hedeflerinin üzerine çıkmayı başardı.

2017 yılında 624 bin uluslararası öğrenciye okullarında eğitim veren Avustralya’nın 2025 hedefi 720 bin öğrencidir.

2001 yılında yarışa dahil bile olmayan fakat son yıllarda çok hızlı yükselişe geçen Çin; 2017 yılında okullarında 489.200 bin öğrenciye eğitim vermiştir. Ülkenin 2020 hedefi 500 bin öğrencidir.

Japonya’da bu yarışa sonradan dahil olmasına rağmen çok hızlı bir ilerleme kaydetmiştir. 2017 yılında 267 bin öğrenciye okullarında eğitim veren Japonya’nın 2020 hedefi 300 bin öğrencidir.

Almanya’nın 2020 hedefi 350 bin uluslararası öğrencidir. Almanya hali hazırda bu hedefini 2017 yılında 358 bin 900 öğrenci ağırlayarak geçmiştir.

Fransa 2020 yılında 470 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermeyi hedeflemektedir. Ülke 2017 yılında 325 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermiştir.

Rusya’da yükselen lokasyonlardan biridir. Ülkede 220 bin uluslararası öğrenci eğitim almaktadır. Bu rakamın 2020’de 310 bine yükselmesi beklenmektedir.

Türkiye ise uluslararası öğrenci çekme yarışında son dönemlerde hızlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Uluslararası Öğrenciler Departmanı’nın açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin 2023 hedefi 200 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermektir. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 2002-2014 yılları arasında yüzde 70’lerin üzerinde artış göstermiştir. YÖK’ün açıkladığı rakamlara göre 2017-2018 yılında Türkiye’de 125 bin 138 yabancı öğrenci eğitim almıştır. Bu öğrencileri 20 bin 71’i Suriye, 17 bin 88’i Azerbaycan, 12 bin 247’si Türkmenistan, 6 bin 481’i İran, 5 bin 826’sı Afganistan, 5 bin 187’si Irak, 4 bin 12’si Almanya. Çin, Rusya ve Yunanistan’da Türkiye’ye öğrenci yollayan ülkeler arasında.

Türkiye’deki Ebeveynlerin yüzde 68’i Çocuklarının Eğitim Geleceği İçi Birikim Yapıyor

Yurtdışında eğitim dünyadaki ebeveynlerin olduğu gibi Türkiye’dekilerin de ilgi alanında. Çocuğunun daha iyi bir gelecek kurmasını isteyen aileler yurtdışı eğitime yönleniyor. Yurtdışında eğitim maliyetleri düşünüldüğünde aileler çocukları için büyük fedakarlıklar yapıyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anketler ailelerin çocuklarının yurtdışında eğitim alabilmesi için birikim yaptıklarını ortaya koydu. Ailelerin %68’i çocuklarının yurtdışında eğitim alması için birikim yapıyor.

Çocuğuna dil okulu, yaz okulu, lise, üniversite veya yüksek lisans eğitimi aldırmak isteyen ailelere anket kapsamında; yurtdışında eğitime ne kadar ödemeyi planladıkları da soruldu. Ailelerin yüzde 38,3’ü 5-10 bin dolar arası, yüzde 27’si 5 bin dolardan az, yüzde 19,4’ü 10-20 bin dolar arası, yüzde 3,2’si 30 bin dolardan fazla olarak bütçelerine dair bilgi verdi. Bu bilgiler ışığında ailelerin yüzde 60’ından fazlasının 5 bin dolar ve üzerini gözden çıkardığı anlaşılıyor.

Öğrenciler, Yurtdışında Eğitim Alırken Çalışarak Bütçelerine Katkı Sağlıyor

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anket çalışması öğrencilerin yüzde 89’unun burs arayışı içerisinde olduğunu gösterdi. Aileler de çocuklarının burs arayışlarını destekliyor. Bu sebeple fuar kapsamında özellikle burs veren okullara yoğun ilgi gösteriliyor.

Yurtdışında eğitim maliyetlerini düşürmek isteyen aileler ve öğrenciler burs arayışı dışında başka yollar da buluyor. Öğrencilerin ve ailelerin büyük çoğunluğu yurtdışında eğitim alırken çalışılabilecek programlara ilgi gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 96’sı yurtdışında eğitim alırken part-time olarak çalışmak istediklerini belirtti. Ailelerin yüzde 90’ı çocuklarının yurtdışında eğitim alırken çalışma isteklerini destekledi.

Kanada’da part-time çalışarak en az 1200 CAD, Avustralya’da 1600 Avustralya Doları, İngiltere’de en az 700 Sterlin, İrlanda’da en az 760 Euro, Malta’da en az 650 Eurokazanılması; ailelerin ve öğrencilerin neden eğitim alırken çalışmak istediklerini ortaya koyacaktır.

Hangi Ülkede Ne Kadara Eğitim Alınır?

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar eğitim maliyetlerine dair yaptığı açıklamada Amerika ve İngiltere’nin diğer ülkelere nazaran daha yüksek fiyatlı eğitim verdiğini belirtti. Akar; “Amerika ve İngiltere’de üniversite eğitimi yıllık 50 bin liradan başlayıp 150-200 bin liraya kadar çıkabiliyor. Almanya, Fransa, Macaristan gibi Avrupa ülkelerinde eğitim maliyeti yıllık 15 bin lira ila 50 bin lira arası diyebiliriz. Son dönemde popülaritesi artan Rusya, Çin gibi ülkelerde ise maliyetler çok daha düşük. Bu ülkelerde yıllık 5 bin lira ila 15 bin lira arası bir ücretle kaliteli eğitim alınabiliyor” dedi.

Türkiye’de vakıf üniversitelerinde eğitimin 4 bin dolardan başlayıp 20 bin dolara çıktığı düşünüldüğünde yurtdışında eğitim ücretlerinin karşılanabilir olduğu görülüyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın