Ülkelerin su tüketim verilerini inceleyen Online PR Ajansı B2Press’in derlediği bilgilere göre, Türkiye’de günde kişi başına 1,8 ton su tüketiliyor. Dünyanın en çok su harcanan ülkelerinden olan Yeni Zelanda’da bir kişi günde 5,9 ton su tüketirken, Amerika’da 4,3, Yunanistan’da 2,4 ve İspanya’da 1,9 ton su harcanıyor. Avrupa ülkeleri arasında su kaynakları tehdit altında olan ülkelerin başında gelen Türkiye’de, artan nüfusun yanı sıra küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklıkların yükselişi de tehdidi artırıyor. Tasarruf önlemleri alınmazsa, ülkemizde 2030 yılında yüzey sularının %20 oranında azalacağı öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında temiz su kaynaklarının iyileştirilmesi önemli bir yere sahip. Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre dünyada 2,4 milyar insan temiz su kaynaklarına erişemiyor. Her gün yaklaşık 1000 çocuk temiz su kaynağına ulaşamadığı için susuzluk ve buna bağlı birçok hastalık nedeniyle ölüyor. Dünyada kısıtlı olan temiz su kaynağının %90’ı tarımsal sulama ve endüstride kullanılıyor. Türkiye’de ise toplam su arzının %73’ünü tarımsal sulama, %15,5’ini endüstri ve %11,3’ünü evsel ihtiyaçlar karşılıyor. Dünya genelinde kullanılan suyun %80’inin arıtılmadan doğaya bırakılması temiz su kaynaklarının güvenliğini de tehdit ediyor. 2050 yılına kadar kuraklık ve çölleşmenin artarak devam edeceği dünyada, 4 kişiden 1’inin su kaynaklarına ulaşmada sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor. 2030 yılına kadar suyla bağlantılı ekosistemlerin korunması ve arıtma teknolojilerinin geliştirilmesi, su kaynaklarının korunması için büyük önem taşıyor.

Kullanılabilir su kaynaklarında 41. sıradayız.

%70’i suyla kaplı olan dünyada toplam su kaynaklarının yalnızca %1’i, ulaşılabilir tatlı su kaynakları olarak sınıflandırılıyor. Online PR Ajansı B2Press’in derlediği bilgilere göre, toplam kullanılabilir su kaynakları yılda 211 milyar metreküp olan Türkiye, dünyada 171 ülke arasında 41. sırada yer alıyor. Listenin ilk sırasında yıllık 8 trilyon metreküp ile Brezilya yer alırken, ikinci 4,5 trilyon metreküple Rusya, üçüncü 3 trilyon metreküple Amerika, dördüncü 2,9 trilyon metreküple Kanada ve beşinci ise 2,8 trilyon metreküple Çin. Kullanılabilir su kaynağı en kısıtlı ülkeler, 20 milyon metreküple Kuveyt ve Bahamalar olurken, son sıralarda yer alan diğer ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Malta oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın