Akademisyen, tarihçi-yazar Özlem Kumrular’ın Cumhuriyet tarihimizin önemli Osmanlı tarihçilerinden Prof. Dr. Salih Özbaran ile gerçekleştirdiği nehir söyleşisi kitabı “Tarih Fermanla Yazılmaz” Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.Türkiye-İngiltere-Portekiz üçgeninde geçen hayat hikâyesi, yolu tarihten geçen herkesin merak ve ilgiyle okuyacağı bir kitap…Küllerinden doğan Ege kasabası Turgutlu’dan yola çıkıp Osmanlı tarihinin bilinmeyen detayları peşinden Lizbon’un tozlu arşivlerine kadar uzanan saygın, titiz, başarılı bir bilim adamının merceğinden tarihe bakış… Osmanlı tarihçileri ve tarihçiliği üzerine anılar, anektodlar ve ders alınacak anlatılarla dolu bir nehir söyleşi… “Nasıl tarihçi olunur?” sorusuna en güzel cevap…
Özlem Kumrular, kitabın girişinde ise şunları belirtiyor:
“…Hâlâ kalemiyle savaş vermeye devam ediyor. Yok edilen ormanlar, siyaset için kötüye kullanılan tarihçilik, Cumhuriyet’in kırılmaya çalışılan değerleri için savaşıyor. Cumhuriyet’in ilk çeyrek asrında küçücük bir çocuk olarak o günlerin havasını solumuş olan bir Cumhuriyet aydınıdır Salih Özbaran Hocamız.
Savaştan çıkmış bir Ege kasabasından Avrupa’nın iki ayrı ucuna, İngiltere ve Portekiz’e uzanan renkli bir hayatı size sunuyoruz bu kitapta. Hedef, hocamızın doğup büyüdüğü Turgutlu’daki hayatından bugünden o yıllara ve o çevreye bakışından başlayarak kendisinin başta Türkiye, İngiltere ve Portekiz olmak üzere üzerine kurduğu çalışma ekseninin ayrıntılarına girmekti. Kendisiyle Turgutlu’nun yapısını, Halkevleri’ni, ilk kurulan Türk Ocaklarını, dönemin törenlere yüklenen anlamlarını, Egeli çocukların oynadığı oyunları, öğrenci trenlerini ve bunun gibi bir sosyo-kültürel ortamı içeren ayrıntıları kayda geçiren ilk söyleşi ile başladık çalışmaya; İstanbul’da parasız/yatılı okuma olanağı bulduğu ve sonradan kapatılmasına çok üzüldüğü Yüksek Öğretmen Okulu anılarıyla sürdü söyleşimiz.
Bu çalışma, İngiltere’deki doktora çalışmaları ve onu müteakip Portekiz’deki arşiv çalışmalarına geldi, bütün bu yıllarda dönemin akademisyen ve tarihçilerinin oluşturduğu o renkli ortamda tozlu hatıra defterleri arasında kalan ayrıntılarla devam etti. Bu büyülü dünyada masal gibi okuduğum o zamanların ayrıntılarını ince ruhuyla ve kendine has edebi diliyle kaleme aldığı için kendisine şükran borçluyum…”
(SALİH ÖZBARAN Kitabı-Tarih Fermanla Yazılmaz, Özlem Kumrular, Tarihçi Kitabevi, 336 sayfa)
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.