ENVER ERKAN >> GCM Yatırım Araştırma Uzmanı >>Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Aralık ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat geçen yılın aynı ayına göre %0,4 artarak 13,90 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise %28,2 azalarak 16,58 milyar USD’ye geriledi. 2018 yılının genelinde ise ihracatımız %7,1 artarak 168,1 milyar USD olarak gerçekleşti, bu miktar Cumhuriyet tarihinin en yüksek yıllık bazda ihracatı oldu. Yılın genelinde ithalatımız ise %4,6 oranında azaldı ve 223,1 milyar USD olarak gerçekleşti.

Aralık ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre %71,1 azalarak 2,68 milyar USD olarak gerçekleşirken, yılın genelinde dış ticaret açığı %28,4 azalma ile 54,99 milyar USD oldu. Yılın genelinde ihracatın ithalatı karşılama oranı %75,3 olurken, 2018 yılında en çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, İngiltere ve İtalya oldu.

İthalatta da daralmanın benzer şekilde son aylarda olduğu gibi devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu noktada, ithalattaki azalmanın yoğun oranda iç talepteki daralmadan kaynaklandığı ve petrol fiyatındaki düşüşün de bir miktar etkisi olduğundan bahsedilebilir. Yani ithalattaki daralma, aslında ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın bir sonucu… Ekonominin yavaşladığı bir ortamda da dış açık azalıyor ve cari fazla veriyoruz. Dış ticaret açığındaki azalma ödemeler dengesini de etkiliyor, bu bakımdan ödemeler dengesindeki fazla görüntüsünün devam etmesini bekleriz. Bu trend 2019’un ilk çeyreği için de devam edebilir. 2018 yılına dair yıllık cari açık ise 28 milyar USD seviyelerinde gerçekleşebilir. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın