İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yeni yılda çimento sektörünün zam yapmasını kabul edemeyeceklerini, fiyat artışı uygulamaya konulursa konuyu Rekabet Kurumu’na taşıyacaklarını belirtti.
Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mevcut ekonomik şartların doğurduğu ağır maliyetlerle mücadele eden sektöre bir darbenin de en önemli tedarikçi konumunda olan çimento sektöründen geldiğini ileri sürdü. Ocak ayından itibaren yüzde 37 zam yapan çimento sektörünün, yeni yılda uygulanmak üzere yüzde 40’lık fiyat artışı yapacağının söylediğini aktaran Tellioğlu, birçok alanda indirim olduğu bugünlerde, bu fiyat artışlarının izahının mümkün olmadığını kaydetti. Tellioğlu, “Bu duruma hükümetimiz izin vermemelidir. Bu fiyat artışı uygulamaya konulursa konuyu Rekabet Kurumuna taşıyacağız, buradan da çözüm bulunamazsa zaten duran inşaat sektöründe üyelerimize tamamen iş bırakma çağrısı yapabiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.
Tellioğlu, kamu müteahhitlerine yönelik tasfiye kararnamesinin, TBMM Genel Kurulu’nda kapsamı genişletilerek çıkartılmasını istedi.
TÇMB AÇIKLAMASINDA ÇİMENTO ZAMMININ ÜST SINIRI YÜZDE 40’IN ALTI
Öte yandan Türkiye Çimento Müstahsillleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir çimento sektörünü savunan açıklama yaptı. Özdemir, “Çimento sektörü, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na destek vermeye devam ediyor. Bölgesel ekonomik dalgalanmalardan dolayı kurlarda yaşanan artışlar, enerji maliyetleri, hammadde ve finansman maliyetleri üzerinde domino etkisi yaratmış ve çimento sektörü de etkilenmiştir. Bu gelişmelere rağmen Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na verilen destek sebebiyle, normal şartlar altında maliyet artışları nedeniyle, yıl içerisinde yapılması gereken fiyat düzenlemeleri yapılmamıştır” diye belirtti.
Basında çıkan yüzde 40 oranında zam yapılacağı iddialarının aksine; 2018 yılının başından bu yana artan girdi maliyetlerinin çimento sektörüne olumsuz etkileri olduğunu savunan TÇMB Başkanı Nihat Özdemir, “Elektrik maliyeti ise yine son iki yılda yüzde 76 yükseldi. Aynı dönemde kömür maliyetindeki artış oranı yüzde 182, petrokok maliyetlerindeki artış ise yüzde 170 oldu. Genel olarak da 2016 yılının başından Kasım 2018’in sonuna kadar olan sürede üretici fiyat endeksi yüzde 73 arttı. Buna paralel olarak, 2019 yılında yapılması planlanan fiyat düzenlemeleri gündeme geldi. Bu şartlarda maliyet artışlarına rağmen Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında sektör olarak yüzde 40 zam yapmayacağız” dedi.
ÇEİS’ten zam iddialarına ilişkin açıklama:Türkiye, Çin Dahil Tüm Dünyada Çimentonun En Ucuza Satıldığı Ülke
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), çimento fiyatlarındaki artış iddialarına açıklama getirdi. ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, Türkiye’nin Çin dahil tüm dünyada çimentonun en ucuza satıldığı ülke olduğunu vurgulayarak “Her şirket kendi takdiri ile bağımsız kararlar alır. Dolayısıyla bir fiyat güncellemesi olur ise, bu güncelleme şirketlerin kendi kararları dahilinde olacaktır” dedi.
Çimentonun genel manada konut inşaatında, inşaat maliyetleri içindeki payının yüzde 4’ü geçmediğini de belirten ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal şunları ifade etti:
“Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), tüm sektör bileşenlerini kapsayan bir çatı kurumdur. Misyonu, işçi ve işveren ilişkilerini düzenlemek, sektör bileşenleri ile birlikte çalışanların eğitimine, gelişimine, sağlığına ve güvenliğine yatırım yapmaktır. Sendikamız çimento fiyatlarındaki güncellemenin doğrudan muhatabı olmamakla birlikte, ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuya ilişkin bazı açıklamalar sunmak isterim.
Bazı çimento şirketleri tarafından 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak bir fiyat güncellemesine gidildiği haberleri basında yer almıştır. Ancak toplu bir karar ile fiyatlama söz konusu olamaz. Her şirket kendi takdiri ile bağımsız kararlar alır. Dolayısıyla bir fiyat güncellemesi olur ise bu güncelleme şirketlerin kendi kararları dahilinde olacaktır.
Diğer yandan halihazırda birçok endüstride olduğu gibi çimento üretiminde de önemli maliyet artışları yaşanmaktadır. Çimento sektörünün iki büyük maliyet kalemi vardır. Bunlardan ilki enerji, ikincisi ise işçiliktir.
Enerji maliyetlerine bakacak olursak, son iki yılda petrokok maliyeti TL bazında yaklaşık yüzde 170 artmıştır. Elektrik maliyeti ise yine son iki yılda yüzde 76 yükselmiştir. Aynı dönemde kömür maliyetindeki artış oranı yüzde 182 olmuştur. Genel olarak da 2016 yılının başından Kasım 2018’in sonuna kadarki sürede üretici fiyat endeksi yüzde 73 artış göstermiştir.
Üretim maliyetlerindeki bu artışa rağmen son iki yıla baktığımızda, çimento fiyatlarının ortalamada sadece yüzde 27 arttığı görülmektedir. Bununla birlikte hükümetimizin ilan ettiği Enflasyonla Topyekün Mücadele kampanyasına çimento şirketleri de destek vermiş ve son bir yılda çimento fiyatlarında düşüşler yaşanmıştır.
Sektörümüz için bir diğer önemli unsur da işçilik maliyetidir. 17 bin çalışan istihdam eden sektörümüz, çalışanlarının tüm yasal haklarına, maaş güncellemelerine, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına azami özen göstermektedir. Bu hafta yüzde 26 oranında yapılan asgari ücret güncellemesine bağlı olarak tüm çalışan ücretlerinde de güncellemeye gitme ihtiyacı doğmuştur.
Aynı zamanda şartlar ne olursa olsun iş sağlığı ve güvenliği yatırımlarını, eğitimlerini hiç aksatmayan ve “Sıfır İş Kazası” prensibiyle çalışan bir sektör olduğumuzu da bilmenizi isteriz. Son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğine yaklaşık 150 milyon TL yatırım yapan sektörümüz, bu yatırımları taviz vermeden sürdürmeye devam edecektir.
Çimento endüstrisi birlikte iş yaptığı diğer sektörlerle dayanışmaya büyük önem veren bir sektördür ve enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışların son iki yıldır fiyatlara yansımadığı görülmektedir. Bunun en önemli göstergesi de Türkiye’deki çimento fiyatlarının Çin de dahil olmak üzere dünyadaki en düşük çimento fiyatı oluşudur.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.