Her yıl olduğu gibi Türkiye yeni yıla zamlar, harçlar gölgesinde girdi. Bir takım sektörlerde küçük indirimlerin zamlardan yüzde 90 daha fazla duyurulduğu atmosfer, ekonomide 2019’un da pek iyi geçmeyeceğinin işareti oldu. Ekonomideki sıkıntıların damgasını vurduğu 2018 yılı geride kalırken, 2019 yılında toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren birçok yeni uygulama yürürlüğe girdi.
Türkiye, 2019 yılına birçok alanda yeni uygulamalar ile “merhaba” dedi. 1 Ocak 2019 itibariyle yediden yetmişe hepimizin hayatında değişikliklere yol açacak birçok yeni uygulama da start aldı. Peki 2019’da ne değişecek, neler hayatımızı etkileyecek?
Yeni düzenlemeler ana başlıklar itibariyle şöyle:
Vergilerden, harçlara, çeşitli kanunlarda öngörülen cezalara kadar birçok kalemde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2019 yılı için yüzde 23,73 olarak belirlediği yeniden değerleme oranı tutarında artış uygulanacak. Motorlu taşıtlar vergisi, 2018’in son gününde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda yeniden değerleme oranı olan yüzde 23,73 yerine, yüzde 15,9 oranında arttı.
Asgari ücret 2 bin 20 TL
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2019 yılı asgari ücreti, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle uygulamaya giriyor. Komisyon uzun yıllar sonra ilk kez kamu, işçi ve işveren kesiminin oy birliği ile 2019 yılında uygulanacak net asgari ücreti, 2018 yılındaki bin 603 TL’ye göre yüzde 26 artışla, 2 bin 20 TL olarak belirlemişti.
Köprü ve otoyollara yılbaşı zammı yok!
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve devlet otoyollarına yılbaşında zam yapılmayacak. Her yılbaşında geçiş ücretlerine uygulanan zam, 2019 için uygulanmayacak.
Plastik poşetlere para ödenecek
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan Çevre Kanunu değişikliği uyarınca, plastik poşetler artık marketlerde parayla satılacak. 1 Ocak’tan itibaren poşetler en az 25 kuruştan satılacak ve ücretsiz poşet satanlara metrekare büyüklüğüne göre ceza kesilecek.
Sigaralarda tek tip paket dönemi
Sağlık alanında yapılan düzenlemelerde yer alan tek tip sigara paketi uygulaması da 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak. Buna göre; sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak, markanın logosu olmayacak. Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan, yüzde 65’den yüzde 85’e çıkarılacak.
İnternette AKN uygulamasına son!
İnternette kullanımında Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulaması, 1 Ocak itibariyle sona erecek. İnternette kota kullanımı kalkarken, internet servis sağlayıcıları yeni abone olacaklar için abonelik ücret tarifelerinde artışa gittiler. Ayrıca Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışı platformlara ve “internet fenomeni” olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri de, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olacak. İnternet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılacak ödemeler, ödeme yapılan kişinin vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, belirlenen oranlarda stopaja tabi olacak.
KOBİ’lere devlet destekli ticari alacak sigortası
Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ’lerin tahsil edemedikleri alacaklarından kaynaklanacak zararları tazmin için Devlet Destekli Alacak Sigortası’nı 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe koyacak.
İstanbul’da su tarifelerinde indirim
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Kasım ayında aldığı; tüm abone gruplarında su tarifelerinin 1 Ocak 2019’dan itibaren yüzde 15 indirimli olmasına yönelik kararı da yürürlüğe girecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.