Kariyer Danışmanı/Yazar Zuhal Gürçimen, son dönemde global ölçekte özellikle orta düzey kadın yöneticilerin oranında büyük bir artış görüldüğünü belirtiyor. “Bunun büyük bir sebebi, şirketlerin artık çalışan devir daim oranlarını düşürmek ve aidiyet duygusunu artırmak için öğretici ve yetiştirici bir ortam oluşturmayı hedeflemeleri. Bunu da, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma “Ya batarsın ya da çıkarsın” tarzı keskin yönetim biçimleriyle değil, kadın yöneticilerin yetkinliklerini ön plana çıkartarak yapıyorlar” diyor.

Dünyada 500 Global Şirketin Sadece 24’ünün CEO’su Kadın

Dünyanın en büyük ve etkin şirketlerinin yer aldığı ‘Fortune 500’ listesindeki şirketlerin yalnızca 24’ünün başında kadın bir CEO var. Erkek egemenliğinin üst düzey yöneticiler arasında kırılması için halen zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor Gürçimen: “Ancak bir şirketin dişlilerini döndüren ve onu kriz anlarında ayakta tutan yetkinliklere baktığınızda ‘sabır, aynı anda farklı işlere konsantre olma becerisi, etkin dinleme’ gibi yetkinliklerin ön planda olduğunu ve bu yetkinliklerin iş dünyasına büyük ölçüde kadınlar tarafından getirildiğini görüyoruz” diyor.

Dünyadaki başarı algısı, ‘kazanma ve kazanma hırsı’ gibi kavramlardan giderek uzaklaşıyor ve yerini ‘birleştirici ve yetiştirici’ gibi kavramlara bırakıyor. Kadın işgücünün dünya ve özellikle de Türkiye’de bu kadar önemli olduğu bir gerçeklikte Zuhal Gürçimen MasterCamp’de verdikleri eğitimlerle, ‘Peki neler ters gidiyor da kadınların üretkenliğini kazanamıyoruz ya da kadınlarımızın kariyerleri buhar olup uçup gidiyor?’ sorularının cevaplarını aradıklarını belirtiyor.

Kadının Yetişme Kodları Onu Mesleğini Bırakmaya Zorluyor

          Eğitim ve Danışmanlık PlatformuMasterCamp bünyesinde birlikte çalıştıkları kadınların yaklaşık olarak yüzde 55’inin kariyerine önce ara vermiş ve sonrasında bıraktıkları yerden ipin ucunu tutamamış kadınların oluşturduğunu anlatan Kariyer Danışmanı/Yazar Zuhal Gürçimen, “Bu olayın nedenlerine baktığımızda genel olarak evlilik ya da çocuk sahibi olmanın yattığını görüyoruz” diyerek açıklama yapıyor.                                                                                     Peki, tam olarak neler oluyor? İş yaşamına ara veren kadınların büyük bölümü ‘kısa bir dönem durup nefes almak’ ya da ‘gelecek planları yapmak’ için anneliği ya da evliliği toplum tarafından kabul edilebilir bir neden olarak görüyor. Gürçimen’e göre, kadının yetişme kodları bu sürecin yaşanmasında çok büyük etken. “Her durumun en iyisi olmaya oynayan insanların, kadınlıklarını yaşama şekli en iyi anne olmaya da mecbur bırakıyor. Süper anne adayları, gıdadan birlikte vakit geçirme sürelerine kadar adeta bir projelendirme sürecindeymiş gibi yaşamaya başlıyor” diyor.

İş Yaşamına Ara Vermek İstiyorsanız, Dikkat!

Eğitim ve Danışmanlık Platformu MasterCamp, kariyer değişikliği yapmak ya da mevcut kariyerlerinin yol haritasını baştan çizmek isteyen pek çok kadınla birlikte çalışıyor. Bugünün iş dünyasında teknolojik gelişmelerin de etkisiyle çok hızlı devinim gösteren bir döngü var.

Zuhal Gürçimen, iş yaşamına ara vermeyi düşünen kadınların kendilerine aşağıdaki soruları sormalarını öneriyor.

  • Ara vermek isteğimin altında yatan sebep bulunduğum iş ortamından kaynaklı olabilir mi?
  • Mesleğe ara vermek ile işe ara vermeyi karıştırıyor olabilir miyim?
  • Mola almak istememin sebebi çocuk sahibi olmak ise; bu konuda ailemden, eşimden yardım istemek konusunda kendimi nasıl hissediyorum? Yardım istemek bana kendimi aciz mi hissettiriyor?
  • Mola vermek zorunda olduğumu hissediyorsam, yarı zamanlı veya evden çalışma şeklinde işimi yürütecek ortam yaratabilir miyim?
  • Yoksa bu bir kaçış mı?
  • Çözmekte zorlandığım sorunların üzerini örtmek için bir bahane mi?
  • Kendime ait bir dünya kurma isteğiyle başka somut sebepleri öne sürerek (çocuk sahibi olmak gibi) kendime bile itiraf edemediğim gizli ajandamı yürütüyor olabilir miyim?
  • İş yaşamına geri dönüşle ilgili belirli bir planım var mı? Bağlantılarımı devam ettirmek için bir şey yapıyor muyum?
  • Bireysel gelişimimle ilgili çaba gösteriyor muyum? Kendimi güncel tutacak şekilde araştırmalarım ve sektörlerle iletişimim devam ediyor mu?

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın