Global B2B ticaret platformlarına rakip olarak, Mayıs 2018’de hizmet vermeye başlayan xpann.com, Türkiye’nin en büyük 50 ihracatçısının web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını inceledi. Araştırmaya göre, şirketlerin %94’ü bir internet sitesine sahipken ancak %78’i yabancı dil seçeneği de sunuyor. 2017 yılında 44 milyar doların üzerinde toplam ihracat hacmine ulaşan şirketlerin en çok tercih ettiği sosyal medya platformu %82 ile LinkedIn olurken, en az tercih edilen sosyal ağ %38 ile Instagram oldu. Dijitalleşmenin öneminin vurgulandığı araştırmada, geleceğe yönelik e-ihracat tahminlerine de yer verildi. Türkiye’nin yıllık toplam ihracatında yaklaşık binde 3’lük yere sahip e-ihracatın payının yalnızca %1’e yükselmesiyle toplam ihracatta 1,5 milyar dolarlık ek hacim yaratılacağı öngörülüyor.

İhracatçı şirketler, sosyal ağlarda hedef kitleleri için yabancı dilde içerik üretmiyor.

Xpann.com, Türkiye’nin en büyük 50 ihracatçısının en çok kullandığı sosyal medya platformunun Linkedin olduğunu açıkladı. Şirketlerin %82’si tarafından kullanılan LinkedIn’i sırasıyla %58 ile Facebook, %44 ile Twitter ve %42 ile YouTube takip etti. Şirketlerin en az tercih ettiği sosyal medya platformu ise %38 ile Instagram oldu. Araştırmada sosyal ağlarda paylaşılan içeriklerin dilleri de incelendi. Twitter ve Facebook %30’la şirketlerin yabancı dilde en çok paylaşım yaptığı mecralar olurken, onları %28 ile Instagram ve %26 ile YouTube takip etti.

E-ihracat ile kısa vadede 1,5 milyar dolar ek ihracat hacmi oluşturulabilir!

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, ülkemiz ihracatta 157 milyar dolar ile dünyada 31. sırada yer alıyor. Dünyadaki toplam ihracatın binde 9’unu karşılayan Türkiye ekonomisinde e-ihracatın toplam ihracat içindeki payı ise binde 3 düzeyinde kalıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Xpann.com Kurucusu Bayram Filikci şunları aktardı: “Avrupa’da her 10 kişiden 7’si, sınır ötesi online alışveriş yapıyor. Ülkemizin de bu seviyelere gelmesi için şirketlerimizin yurt dışına açılması, inovasyona odaklanması ve dijitalleşmesi gerekiyor.” Dünyada klasik perakendecilerin e-ihracata yöneldiğini belirten Filikci, “Türkiye’de e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının yalnızca binde üçten yüzde 1’e yükselmesiyle 1,5 milyar dolarlık ek ihracat hacmi yaratabiliriz” dedi. Bu hedeflerin yakalanabilmesi için dijitalleşmenin önemine dikkat çeken Filikci, “Ülkemizin en büyük 50 perakendecisini incelediğimizde internet sitesi olmayanları, yabancı dilde içerik üretmeyenleri tespit ettik. Büyüklerde hal böyleyken, KOBİ’lerin e-ihracata katılması çok daha zor oluyor. Xpann.com olarak biz, üreticilerimizin büyük pazarlara ulaşmaları ve e-ticarete entegre olmalarını için her zaman destek olmayı sürdüreceğiz” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın