Perakende dünyasını bir araya getiren Perakende Günleri 2018,28 – 29 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar’da gerçekleşti. Avrupa’nın bir numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt’ın teknoloji partneri olduğu etkinlikte, dönüşüm ve dijitalazisayonun günümüz perakende dünyasına etkisi üzerinde uzman ve aynı zamanda seri girişimci, best-seller kitapların yazarı, iş insanı ve öğretim üyesi Peter Hinssen, MediaMarkt Türkiye’nin katkılarıyla İstanbul’da ağırlandı.
Peter Hinssen’in konuşması öncesi sahneye çıkan MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve Kategori Mağazacılığı Başkanı Yenal Gökyıldırım ise MediaMarkt olarak perakendenin ve elektronik perakendeciliğin değişim ve dönüşümdeki liderliğini Perakende Günleri’nde katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında perakendeciliğin dünyanın en eski ve köklü sektörlerden biri olduğuna vurgu yapan MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve Kategori Mağazacılığı Başkanı (KMD) Yenal Gökyıldırım, perakendeciliğin geleceğini Endüstri 4.0 uygulamalarının belirleyeceğini söyledi. Gökyıldırım “Bugün perakende işletmecilik anlayışı yeniden şekilleniyor. Biz de, MediaMarkt olarak perakende sektörü içinde, Endüstri 4.0 atılımının temel taşları olan Büyük Veri’yi, Yapay Zeka, Artırılmış Gerçeklik gibi diğer teknolojik atılımları en verimli, en etkili şekilde kullanan oyuncuyuz. Bunun yanında robot teknolojilerinin benimsenmesi, işinde uzmanlaşmış satış elemanlarımızı destekleyen veri teknolojilerinin aktif bir şekilde kullanılması, mağazalarımızı alışveriş merkezi olmanın ötesinde ürün deneme ve keşfetme noktalarına dönüştürüyor. Yarının sonrasını öngören geleceğin perakendecilerinin, bu dönüşümü yaparak var olmaya devam edeceğini biliyoruz” dedi.
Perakende sektörün geleceği üzerine görüşlerini paylaşan Yenal Gökyıldırım’dan sonra söz alan Peter Hinssen ise The Day After Tomorrow başlıklı konuşmasında yarınların dünyasına hazırlanırken dikkat edilmesi gerek konulara değindir. Hinssen “Öyle bir dönemdeyiz ki inovasyonları, değişimi ve düşünce şeklimizi değiştirmeyi düşünüyoruz. Fakat, artık değişken ve kompleks bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden yarınları planlarken buradaki asıl etkileyici nokta yarından sonra ne yapacağımızı kestirmek olmalı, çünkü değişim çok hızlı gelişiyor ve erişimi kolaylaşıyor. Bugün baktığımızda teknolojiyi kullanmak, 20 yıl öncesine göre 100 kat ucuz. Bu çok hızlı bir değişim fakat bazı teknolojiler var ki, önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok daha büyük etkilere sahip olacak” dedi. Hinssen konuşmasının devamında ise dijitalleşmenin artık normalleştiğine vurgulayarak artık bulut bilişimlerin, API’ların, büyük verinin ve sosyal platformların yaşamın normalleri haline geldiğini belirtti ve fiziksel mağazalarda bile dijital çözüm ve teknolojilerin önemli yer tuttuğunu söyledi.
Teknolojinin geleceği hakkındaki görüşlerini belirtirken hala yolculuğun başında olunduğunu da ekleyen Peter Hinssen “Geç değil ve farklı şeylerin karışımları gelip her şeyi değiştirebilir. Örneğin yapay zeka geliyor ve her şeyi otomasyona dönüştürüyor. Eğer şirketler de kendini yeniden keşfedebilir ve yaratabilirse Anka kuşları gibi yeniden canlanabilirler” dedi.
İnsanlar robotlar yüzünden işlerini kaybetmeyecek
Gelecek planları yapılırken robotların ve robotik teknolojilerin önemli bir yer kaplayacağını belirten Peter Hinssen bu teknolojiler yüzünden insanların işlerini kaybetmeyeceğini, ama iş yapış bicilerinin tamamının da değişeceğini söyledi.
İnovasyon bir lüks değil, önemli olan Pazar inovasyonu
Hinssen “bugün dünyanın geldiği noktada inovasyon artık bir lükse değil. Üstelik bazı durumlarda ürün inovasyonu da yeterli olmayacaktır. Eskiden şirketler ürünlerini tekrarlayarak piyasaya sunuyorlardı fakat artık bunu tavsiye etmem” dedi ve bir ürünü farklı şekilde piyasaya sunmanın, hizmeti iyileştirmenin ve model değiştirmenin daha faydalı olacağını ekledi. Örnek olarak eski taksileri ve değişen dünyada artan ve aynı amaca hizmet eden mobil uygulamaları örnek veren Hinssen “sonuç istiyorsanız bunların hepsine ihtiyacınız var” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.