144 iş konseyi bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) 14 kadın başkanından biri olan DEİK Türkiye Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök, yaklaşık 11 ay önce görevinin başına geldi. Başkan olduğundan beri iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artması için hem Türkiye’nin hem de Bangladeş’in en büyük firmaları, STK’larıyla bir araya geldikten sonra ortaya yeni bir strateji planı çıkardı. Bu stratejiye göre Bangladeş’in ihtiyaç duyduğu sektörlere cevap verebilecek Türk yatırımcılar ile Bangladeşli yatırımcılar bir araya getirilecek. İşte bu buluşmaların ilki 22 Kasım Perşembe günü River Plaza’daki DEİK merkezinde gerçekleşti. DEİK üye iş insanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Bangladeş’teki karşı kanadı olan FBCCI’a üye 35 kişilik bir heyet ile Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki ve İstanbul Bangladeş Başkonsolosu Mohammad Monirul İslam da toplantıya katılım gösterdi. Toplantının açış konuşmasını yapan DEİK Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök, “Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar Dolar. Hedefimizin şu anda yüzde 30’unu gerçekleştirmiş durumdayız. Önümüzde uzun bir yol var. Bu yüzden iş yapabileceğimiz tüm pazarları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Güney Asya’da uyuyan bir dev var: Bangladeş. Resmi rakamlara göre 160 milyon, gayriresmi rakamlara göre ise 170 milyon nüfuslu bu ülke ile ticaret hacmimiz ise 1,1 milyar Dolar.  Oysa potansiyeli doğru değerlendirebilirsek 2020 sonuna kadar bu ticaret hacmini 2 milyar Dolar’a rahatlıkla çıkarabiliriz” derken, özellikle ülkenin inşaat, gıda, sağlık turizmi, ilaç gibi sektörlerindeki yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Son yıllarda Çin’in Bangladeş pazarındaki yatırımlarını arttırdığına dikkat çeken Gök, elimizi hızlı tutup bu dev pazardan Türkiye’nin mutlaka pay alması gerektiğini söyledi.

140 ülkeye ilaç ihracatı yapılıyor

Açış konuşmasından sonra söz olan İstanbul Bangladeş Başkonsolosu Mohammad Monirul İslam, Bangladeş’de yatırım fırsatları hakkında bilgi verirken, iki ülkenin kardeş ülke olarak ticaret bağını geliştirmesini istedi. Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki ise özellikle ülkenin batma tehlikesine karşı kaya, mıcır gibi altyapı malzemelerine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Siddiki, ülkedeki ilaç sektörünün her yıl yüzde 25 büyüdüğüne ve 140 ülkeye ihracat yapıldığını da sözlerine eklerken, Türk yatırımcıların ilaç sektörüne yatırım yapabileceklerini söyledi.

Dizi ihracatı, Bangladeş’in ilgisini Türkiye’ye çekti

Ülkenin yıllık büyümesinin 3 yıl önce yüzde 6’lardan yüzde 7,86’ya çıktığını ifade eden Gök, “Son 10 yılda Bangladeş’teki yoksul sınıfın nüfusu azalırken, orta sınıfta ise hızlı bir yükseliş söz konusu. Kişi başına milli gelir ise 1.700 Dolarlara yükselmiş durumda. Dizi ihracatıyla birlikte Bangladeşliler, şu anda Türkiye’yi çok fazla merak ediyorlar ve seyahat rotalarına Türkiye’yi eklemiş durumdalar. Bangladeş’te Türkiye’yi tanıtım ofisleri kurularak, uçuş seferlerinin arttırılmasıyla sağlık turizmi konusunda Avrupa yerine, Türkiye’yi tercih etmelerini sağlayabiliriz. Ancak bir an önce başkent Dakka’ya ticaret ataşemizin atanmasını talep ediyoruz” derken, hemen hemen her sektör için Bangladeş’in iyi bir potansiyele sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

3 yıldır kendi sektöründe Bangladeş’e ihracat şampiyonu

Aynı zamanda tekstil kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Resaschemie’nin de yönetim kurulu başkanı olan Laura Gök, Bangladeş’e ticaret gerçekleştiren başarılı iş insanlarından da bir tanesi. İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) çatısı altında faaliyet gösteren Resaschemie, 3 yıldır TİM (Türkiye İhracatçıları Meclisi) tarafından “Kimyevi Maddeler ve Mamulleri” sektöründe Bangladeş’e ihracat yapan firmalar arasında 1. sırada yer alıyor. Tekstil kimyasalları sektöründe Bangladeş pazarının yüzde 90’ına sahip olduklarını belirten Gök, “Kendi sektörüm dolayısıyla Bangladeş ile yoğun bir ticaret geliştirdim. Bangladeş’in son birkaç yıldaki dönüşümünü en iyi gözlemleyen kişilerden biriyim. Pazar, tüm sektörlere açık. Bir örnek vermem gerekirse ülkenin Hint Okyanusu kıyısındaki kesimlerinde dolgu çalışması için gerekli büyük kayalar bile Katar’dan ithal ediliyor. Katar’da bu kayalar yok ve onlar da başka yerden alıp Bangladeş’e satıyor. Kaya, mıcır gibi malzemelere bile ciddi ihtiyaç var. Bu ülkede faaliyet göstermek isteyen iş insanlarımıza yardımcı olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.” açıklamalarında bulunurken, toplantıların ilkini 22 Kasım’da Türkiye’de düzenledikten sonra şubatta Türkiye’den geniş bir katılımlı iş heyetiyle gidecekleri Bangladeş ziyaretinde gerçekleştirilecek B2B toplantılarının kısa sürede meyvelerini vereceğini de ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın