Malta, Avrupa Birliği’nin en küçük ülkelerinden biri. Nüfusu yalnızca 470 bin. Ülkenin gelirlerinin yüzde 35’i turizmden sağlanıyor. Bu yıl sonunda 2 milyonun üzerinde turistin beklendiği Malta’nın Gayrı Safi Milli Hasılası’nın 2018 sonu itibari ile 15 milyar dolar dayandı. Dolayısı ile turizmde iyi bir gelire sahip olduğu çok açık. Özellikle Akdeniz’de kruvaziyer turizminin en önemli durak noktalarından biri olarak kabul ediliyor.

Malta, 6 bin yıllık tarihini arkasına alarak turizmdeki pozisyonunu daha iyi noktalara taşımak için planlamalar yapıyor. Bu noktada en büyük destekçisi Avrupa Birliği. AB, her yeni ülkeye olduğu gibi Malta’ya da imar ve altyapı konularında ciddi mali kaynak desteği sunuyor. Eski binalar, ören yerleri, kaleler, müzeler, turizme kazandırılabilecek yapılar fonlar sayesinde restore ediliyor, yenileniyor.

AB FONLARI FIRSAT SUNUYOR

Bu noktaya dikkat çeken Türkiye’nin Malta Büyükelçisi Başak Türkoğlu, turizmdeki yenilenme faaliyetlerinin ve arkasındaki AB fonlarının Türk yatırımcı için büyük fırsatlar barındırdığını söyledi.

“Malta’nın turizmdeki cazibesi gittikçe artıyor. Özellikle yaz aylarında bir ada ülkesi olmasından dolayı ciddi bir kalabalık sözkonusu. Turizm tesislerinin sayısının artmasına mutlak ihtiyaç var. Türkiye ile kıyaslanmayacak kadar eski olan turizm tesislerinin yenilenmesi Malta turizmine büyük motivasyon sağlar. Bu durum turizmi ve turizm yatırımını çok iyi bilen Türk yatırımcılar için büyük fırsat yaratır. AB fonlarının da desteği ile Türk turizmciler Malta’ya yatırım gerçekleştirebilir” diye konuştu.

Malta’nın stratejik öneminin Avrupa tarafından iyi bilindiğine işaret eden Büyükelçi Türkoğlu, “Malta’nın iyi turizm yatırımcılarına ihtiyacı var. Türkiye bu açığı kapatabilir. Turizmde Malta üzerinden Avrupa pazarına daha kolay ulaşılır. Malta’da sağlık turizminin de önü çok açık” diye konuştu.

Malta’da hali hazırda 500’ün üzerinde Türk şirketi bulunuyor. Büyük çoğukluk restoran cafe tarzında küçük işletmeler. Ülkenin potansiyelini değerlendiren büyük Türk şirketi de var. Ülkenin tarih boyunca en stratejik alanı olan limanları Türk şirketler tarafından işletiliyor. Yıldırım Holding, Akdeniz`in üçüncü büyük limanı Malta Freeport Konteyner Terminali’nin yüzde 50 ortağı bulunuyor. Yine Global Yatırım Holding de kruvaziyer limanını işletiyor. Zaten kruvaziyer gemilerinin Akdeniz’deki en önemli duraklarından biri Malta limanları.

DEİK: ÜÇÜNCÜ YAŞ TURİZMİ ÖNE GEÇECEK

DEİK Türkiye Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, Malta’yı “6 bin yıllık bir medeniyetin beşiği” şeklinde yorumluyor. Avrupa’nın her zaman Malta’ya özel bir önem verdiğini dile getiren Çakmak, “Turizm gelirleri sürekli artıyor. Çünkü Malta’ya olan ilgi tarihinin yanı sıra Akdeniz iklimi, turizme yatkınlığı ve sağlık turizmine yönelik potansiyel sunan yüzünden kaynaklanıyor. İngilizce resmi dil. Avrupa’nın iklimi zor ülkelerinin insanları Malta’da her geçen yıl daha fazla zaman geçiriyor. Ülkeler Malta’da sağlık desteği almaları konusunda vatandaşlarını daha çok destekliyor” diyor.

TÜRK SERBEST BÖLGESİ İSTENİYOR

Butik otelden, büyük konaklama tesislerine, yeme içme alanlarına kadar geniş bir kesimde Malta turizmine yönelik yatırım gerçekleştirilebileceğine işaret eden Çakmak, “İki ülkenin ilişkileri de son derece müspet. Malta, Avrupa’ya olduğu kadar Kuzey Afrika’ya, Ortadoğu’ya uzanan stratejik önemi çok yüksek bir geçiş ülkesi. Yazın doruğa çıkan turizm hareketi, yılın diğer bölümlerine de kayıyor” dedi.

“Malta’nın AB üyesi olması ve Afrika’nın AB ile olan gümrük muafiyeti anlaşması nedeniyle Malta’da Türk serbest bölgesinin kurulması mümkün. Bu anlamda Malta’da Türk serbest bölgesinin hayata geçirilmesi için karşılıklı görüşmeler ve girişimler başlatılmış durumda” diyen Çakmak, “Türk serbest bölgesinin varlığı Malta üzerinden Afrika’ya ve Avrupa’ya açılım sağlar” dedi. (Mustafa Kemal Çolak)


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın