2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi, üniversite–sanayi işbirliği kapsamında bilgi ve teknolojinin geliştirilmesi, paylaşılması ve yaratacağı katma değerden yararlanılması amacıyla sektöre önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır.

04 Kasım tarihine kadar devam edecek kongre; Hayvan Besleme Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ,Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet ERGÜN, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü KARAKUŞ ve Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Halil İbrahim SÖZMEN’in konuşma yaptığı açılış oturumu ile başladı.

Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ / Hayvan Besleme Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

2001 yılında Ankara’da kurulan Hayvan Besleme Bilim Derneği’nin üniversitelerin Veteriner ve Ziraat Fakültelerinin Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları ile Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dallarının araştırıcılarından, kamu ve özel sektörde görev yapan teknik elemanlarından oluşan 300 civarında üyesi bulunmaktadır. Derneğimiz ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan hayvancılık sektörünün gelişmesine, yemler ve hayvan beslemeye ilişkin sorunların çözümlenmesine katkıda bulunmaktır. Bugüne kadar ülkemizin değişik illerinde üniversite rektörlükleri ile birlikte 7 tane kongre düzenleyerek sektöre katkı sunmak için çalıştık. 2016 yılından itibaren de kongrelerimizin uluslararası platformda düzenlenmesine karar vererek programımızı daha verimli bir düzeye getirdik. Bu sene düzenlediğimiz kongremizde 7’si farklı ülkeden 39 sözlü, 48 poster olmak üzere toplam 87 bildiri yer alacaktır.

Prof. Dr. Ahmet ERGÜN / Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Genel Sekreteri

Kanatlı eti sektöründe; 2017 yılı piliç eti üretimi 2.200 bin ton, hindi eti üretimi 53,9 bin ton olmak üzere toplam üretim 2.383 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Sektörün ihracatı ise 75 ülkeye 443 bin ton olarak gerçekleşerek dünyada 5.sırada yer almaktadır.2017 yılında beyaz et üretimi yüzde 13, ihracatı ise yüzde 31 artmıştır. Bu bizim için gurur verici bir tablodur. İhracatta yeni pazar olarak Japonya eklenmiştir. Japonya gıda ihracatında referans bir ülkedir. Böyle bir ülkeye beyaz et girişini sağladığımız için sektörümüz adına mutluyuz. İhracatın her sene geliştirilmesi bizim için önemli bir konudur. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile yeni pazarlar için girişimlerimiz devam edecektir.

M. Ülkü KARAKUŞ / Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

Son 20 yılda % 350 büyüyen yem sektörü 25 milyon tonluk bir üretime ulaşmıştır. Her yıl yarım milyon ton artan ithalatımızın bugün hammadde karşılığı 3,5 milyar dolardır. Ancak hızla büyüyen yem sektörüne ülkemiz bitkisel üretimi yetişememektedir.

1980’li yıllarda ülke olarak geçiş yapılan serbest piyasa ekonomisi hala devam etmektedir. Ancak bu konuda bir karar verilmeli ve Devlet tarımsal ürünlerin ticaretinden çekilmelidir. Bakanlığın son yaptığı açıklamada 2021 yılına kadar kırmızı et ithalatının bitirileceği açıklanmıştır. Bu hedef süt ve et üreticisi için çok geç bir tarihtir. Bu sektörler çok zor durumdadır ve 2021 yılına kadar devam edecek kırmızı et ithalatı üreticiyi daha da zor duruma sokacaktır.

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhur Başkanlığı kararıyla Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu listesi açıklandı. Kurulda 6 tıp doktoru 1 gıda mühendisi var. Ziraat mühendisi ya da tarımda yer alan mesleklerden kimse yok. Bu durumu üzüntüyle karşılıyoruz. Zootekni bilim dalının öneminin ülkemiz açısından göz ardı edilemeyecek olduğunu belirtmek isterim.

Halil İbrahim SÖZMEN / Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel MüdürlüğüBüyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı

Gıda üretiminde tedarik zincirinin güvenli ve gıdaya erişimi kolay olması için her ülke kendi tarım potansiyelini planlayarak üretimi teşvik etmekte ve dışa bağımlılığı asgari düzeyde tutmaya çalışmaktadır. Küresel gıda arzında yeterlilik olmasına karşın dağılımın dengesizliğinden dolayı açlık önemli bir sorun olarak devam etmektedir.

Bakanlığımız yeni dönemde ülkemizin ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda çözüm odaklı bir strateji belirlemiştir. Bu kapsamda Bakanlığımız hayvancılık desteklemeleri, girdi maliyetlerini düşürme, kalite ve verim artışı gibi performans arttırıcı tedbirler ile hayvan sağlığı ve kayıtlılığı arttıracak şekilde stratejisini düzenlemektedir. Özellikle büyükbaş yetiştiriciliğinde uzmanlaşmış işletme sayısının arttırılması ve yetiştiricilerimizin kapasitelerinin optimum seviyeye çıkartılarak gelir seviyesi ve rekabet gücünün arttırılması Bakanlığımızın hedefleri arasındadır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın