“Kuşak ve Yol Projesinde Türkiye ve Çin Menşeli Şirketler ve Yatırımları” başlıklı Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü tarafından 30 Ekim 2018 Salı günü düzenlendi. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Yardımcısı Zhong Hongnuo’un da katıldığı etkinlikte Çin ile Türkiye arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu. Forum kapsamında düzenlenen panelde iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerini JunZeJun Hukuk Bürosu Avukatı, Yabancı Yatırımcı Danışmanı Zhengyang Wang, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Çınar, ICBC Temsilcisi Liu Peiguo, Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Okyay Öztuğran, My Technic Yönetim Kurulu Başkanı Lü Yupeng ve İstanbul Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güner Gürsoy değerlendirdi.

“Çinli turist sayısını 10 milyona çıkarmayı hedeflemeliyiz”

Forum öncesi Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilere yönelik açıklama yapan İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, amaçlarının iki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Biz İstanbul Okan Üniversitesi olarak sadece iki lisan bilen öğrenciler yetiştirmiyoruz. Aynı zamanda ülkemizin dünya ile olan ilişkilerine de katkı sağlamak istiyoruz. Çin dünyada önemli bir ekonomik güç. Türkiye’de ilk kez bu ilişkileri geliştirmek için Çince Mütercim Tercümanlık Bölümü bizim üniversitede açıldı. Ardından açtığımız Konfüçyüs Enstitümüz var. Bu enstitü iki ülkenin sadece kültürünü geliştirmek için değil ekonomik ilişkileri geliştirmek için de kuruldu. Türkiye’nin Çin ile 20 milyar dolar ticaret hacmi var. Bunu 100 milyar dolara çıkarmalıyız. Türkiye’ye her yıl Çin’den 400 bin turist geliyor. Rusya ve Almanya’dan milyonlarca turist gelirken bu sayı yeterli değil. Çinli turist sayısını 10 milyona çıkarmak da diğer hedefimiz olmalı.”

HUAWEI Türkiye’de 5 bin kişilik istihdama sahip

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Yardımcısı Zhong Hongnuo “Türkiye bizim için önemli stratejik konumda” diye konuşurken “Özellikle son dönemde tamamlayıcı özellikte ticari çalışmalar somutlaştı. Çin, Türkiye’nin 2. ticaret kaynağı, 1. ithalat kaynağı konumunda. Son yıllarda ithalat % 110 arttı. Türkiye’den Çin’e ihracat ise %26.3 arttı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi hala yetersiz ve gelişmesi gerekiyor. Bu yılın Temmuz ayına kadar yatırım 1 milyar 470 milyon dolar hacme ulaştı. Alibaba.com Türkiye’ye 728 milyon dolarlık, Huawei ise 1 milyar doların üsütünde yatırım yaptı. Huawei Türkiye 5 bin kişiye istihdam sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Çınar Çin’in ilk defa 5-10 Kasım’da Şanghay’da İthalat Fuarı’nı düzenleyeceğini söyledi. Çınar, “Çin, kendisinin mal alacağı, ona mal satacak ülkeleri, satıcıları ülkesine davet ediyor ve onlarla bir araya gelmek istiyor. Bu çok değerli bir organizasyon. Ülkemizden bu organizasyona 40 tane firma katılacak. Biz de DEİK olarak orada olacağız. Programı çok ciddi anlamda destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Çınar ayrıca “Yol ve Kuşak” projesi için de Türkiye için yol haritası çıkardıklarını, paydaşlarını belirlediklerini anlattı.

“94,5 milyar dolarlık finansman sağladık”

ICBC Bank Temsilcisi Liu Peiguo, “Kuşak ve Yol” projesi kapsamında 358 projeye destek verdiklerini ve bu kapsamda 94,5 milyar dolarlık finansman sağladıklarını ifade etti. THY için 1 milyar dolar, Kumport için ise 40 milyon dolar finansman sağladıklarını anlatan Peiguo, Türkiye ile daha çok sayıda işbirliği gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın