İlaç sektörü teknolojinin getirdiği yeniliklere dijitalleşen sağlık hizmetleri ile ayak uyduruyor. KPMG,ilaç sektöründeki değişimi araştırdı. Araştırmaya Almanya, İsviçre ve Avusturya’daki ilaç ve sağlık teknolojisi şirketlerinden 75 CDO, COO ve CIO katıldı. Araştırmaya göre, sektörün önde gelen şirketleri, dijital dönüşümün ekosistemdeki rolleri değiştireceğini kabullenmiş durumda. Araştırmaya katılanların yüzde 85’i Microsoft, Cisco, IBM, Amazon ve Google gibi teknoloji şirketlerinin ilaç sektörünün dijitalleşmesinde itici güç olacağını düşünüyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 63’ü söz konusu şirketleri gelecek yıllar için olası bir çözüm ortağı olarak algılıyor. Yeni işbirlikleri ve yeni oyuncuların piyasaya girişinin yanı sıra, daha fazla sayıda ilaç şirketi süreçlerini dijitalleştirmeye başlıyor.Sektörde Ar-Ge projeleri dışındaki projelerin yüzde 78’i bilgi teknolojileri sistemleriyle yürütülüyor.

KPMG’nin ‘İlaç Sektöründe Dijitalleşme’ araştırmasını değerlendiren KPMG Türkiye İlaç Sektör Lideri Hakan Orhan, “Eski iş yapış biçimlerinden farklı olarak bugün proaktif sağlık hizmetleriyle karşı karşıyayız. İlaç ve sağlık sektöründeki paydaşlar arasındaki bilgi değişimi ile sektörde tecrübesi olmayan teknoloji şirketleri gibi yeni paydaşların da sektöre olan ilgisi giderek artıyor. Yeni dönemde bireysel girişimlerin yanında teknoloji şirketleri ile ilaç şirketleri arasında karşılıklı faydaya dayalı stratejik ortaklıklar ve işbirlikleri gözleyeceğiz” dedi.

Araştırmadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Blockchain devri

Blockchain, sektörde giderek artan paydaşlar tarafından üretilen hassas bilgi ve işlemlerin hacmindeki artışa yanıt verebilecek. Ayrıca bu bilgilerin güvenliğinde de önemli rol oynayacak. Blockchain ile hastalar sağlık sisteminin birçok aşamasında şahsi kayıtlarını güvenli bir şekilde paylaşabilecek.

Blockchain’in dağıtılmış veri tabanı teknolojisi kullanarak ilaç şirketleri için birçok avantaj sunduğuna dikkat çeken Orhan, “Blok zincirinin tedarik zinciri yönetimi, serileştirme, kimlik yönetimi, kontrat ve lisans yönetimi, doküman ve kayıt yönetimi gibi alanlarda etkisi giderek artacak. Şirketler Blockchain aracılığıyla ilaçların gelişimine, test edilmesine ve dağıtımına ilişkin veri bütünlüğünü ciddi ölçüde artırabilir. Aynı zamanda kripto kanıtlar ve elektronik imzalı dijital sözleşmelerde Blockchain’in kullanılmasıyla daha düşük maliyetler elde edilirken hukuki açıdan daha güvenli işlemler de yapılabilecek” dedi.

Performansa göre ödeme öne çıkacak

Araştırmaya göre değer bazlı fiyatlandırma pratik nedenlerle her tür ilaç veya tedavi için uygulanabilir bir yöntem olarak görülmüyor. Her ilacın daha ucuz ve jenerik bir alternatifinin bulunması, etkilerinin kullanımdan önce bilinememesi gibi sebeplerden gelecekte performansa göre ödemenin öne çıkması bekleniyor. Hasta memnuniyetinin uygun maliyetle iyileştirilmesiyle birlikte değer bazlı fiyatlandırma yapılması gelecekte sektörün güç dengesinin hasta odaklı bir sisteme doğru yöneleceğini gösteriyor.

İlaç sektöründe dijitalleşme trendleri

İlaç dozunu ayarlama: Her bir hasta için hastalığın evresi ve hastanın özellikleri baz alınarak dozajlar özelleştirilecek.
İlacın etkisini gözlemleme: İlacın etkileri geri bildirim almak için eş zamanlı olarak gözlenecek.

Reçete uygulaması: Reçete ve ilaç dozu takibi için akıllı teknolojiler uygulanacak.

Sağlık ağacı / haritası: Kişilerin tüm teşhis ve tedavilerini kapsayan kişisel sağlık raporları oluşturularak hastalıkların arka planı ve sebepleri görülecek, tedaviler kişiselleştirilecek. Ayrıca birkaç nesil boyunca düzenli olarak hazırlanacak raporlarla genetik etkiler daha net saptanabilecek.
Akıllı ilaç üretim merkezi: Robotik ve 3D yazdırma yoluyla akıllı ilaç üretim merkezleri hastalara özelleştirilmiş ilaçlar sunacak.

Bio-baskı: Zarar gören organların iyileştirilmesine yönelik organik dokunun özel bio-baskısı gündeme gelecek.
Kişiselleştirilmiş ilaç basımı: Her bir hasta için ilaç dozu ayarlanarak özel olarak basılacak.
Sağlık verisi izni: Özel sağlık kayıtları bir hastanın tüm verisini içerecek ve belirli şartlar ve kurallar ile ilgililerin kullanımına açık olacak. Bu veri Blockcahin ile ekosistemde korunacak.
Veri paylaşım teşvikleri: Sağlık hizmetlerinin ve ilaçların gelişimi için kişileri ve kurumları veri paylaşmaya yöneltecek teşvikler ortaya çıkacak.
Önleyici terapi: Sağlık ağacı / haritasının çıkarılması ve düzenli kişisel sağlık hizmetleri hasta olmadan ve ilaca gerek kalmadan terapiye başlanmasına imkan sağlayacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın