OTİAD üyelerinin 2019 yılında ihracat hedefinin en az 1.650 milyon dolar olduğunu kaydeden Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Kandağ “Osmanbey’den çıkan markalar, özgün tasarımları ve organize perakende mağazaları ile ihracaatın büyümesine önemli katkı sağlayacaktır.

EN BÜYÜK PAZAR %41.8  AB ÜLKELERİNE

Türk tekstilinin AB nin 28 üyesine yönelik ihracat payının yüzde 10 bile olmadığını belirten Kandağ, “180 milyar dolarlık AB pazarından daha fazla pay alacağız, yeni dönemde AB pazarlarına daha fazla yoğunlaşacağız” dedi. Kandağ şunları söyledi;

“Türkiye’nin hazır giyim alanında Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı toplam ihracatın 10,4 milyar dolar . Avrupa’da hazır giyim ithalatı yapan ülkelerin analizini yaptık. Toplamda 180 milyar dolarlık bir pazar var. Biz bu pazarda daha etkin olabilmek adına Kendi içimizde kumaş kategorisi, erkek ve kadın konfeksiyon üreticiler kategorisi, çocuk konfeksiyon ürünleri kategorisi, konfeksiyon yan mamüller kategorisi ve dış ticaret şirketleri kategorisi olarak ihtisaslaşmalara gittik.

ALMANYA 36 MİLYAR DOLARLIK TEKSTİL İTHALATI YAPIYOR

Açıklamasında OTİAD üyelerine Almanya’yı odak pazar olarak gösteren Kandağ, 2017 ve 2018 ihracat rakamlarını kıyaslarken şu bilgileri verdi: “Osmanbey’den 2017 yılında yaklaşık olarak 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. İhracatımızın yüzde 41,8 ’lık kısmını AB üllkeleri oluşturuyor. 2018 yılının ilk 6 aylık rakamı ise 775 milyon dolar ile geçen yıla göre toplamda yüzde % 7 ye yakın büyümemiz var. Sene sonunda ise yüzde 10’luk bir büyümeyi ön görüyoruz. Örneğin Almanya 36 milyar dolarlık hazır giyim ithal ediyor. Bu dilimde Türkiye ve Osmanbey’in Almanya’ya yaptığı ihracata bakarak bu ülkenin en çok hangi ürünü aldığını tespit ederek üretimlerimizi o alana yönlendireceğiz. İhracat rakamlarının nasıl ve hangi ürünlerle geliştirileceği üzerine her iki ayda bir kategori yönetimi üzerine çalışmalar yapıyoruz.17 milyar dolar hazır giyim ihracatın içindeki % 7 lik Osmanbey bölgemizin payını artırmak en önemli hedeflerimizdendir.

Dünya ticaret savaşları artarken, Kandağ, İran ve Rusya’ya yönelik ABD ambargosunun Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Kandağ son dönemde ABD yönetiminin İran ve Rusya’ya uyguladığı ambargoyu ağırlaştırma kararı almasının en çok kendilerini etkileyeceğini söyledi. Kandağ bin bir güçlükle İran ve Rusya ile son yıllarda yeniden iyileştirilen ticari ilişkilerin Ağustos ayında Amerikan ambargosu ile bozulacağından endişe ettiklerini belirterek çıkış yolu aradıklarını söyledi.

İHRACATIMIZIN YÜZDE 35 i ORTADOĞU ÜLKELERİNE

Kandağ yaptığı açıklamada sektörün derin kaygılar içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

İş dünyasında küresel ticaret savaşları son günlerde, Osmanbey bölgesi olarak ihracatımızın yüzde 35ini oluşturan Ortadoğu ülkelerinin bizim için en önemlisi olan İran devletiyle ABD sertleşerek artan tansiyonu bir kez daha kaygılarımızı artırmıştır.

Son yıllarda ekonomik yaptırımların gevşetilmesiyle Dünya pazarına açılan İran ile ilişkilerimiz çok eskiye dayansa da zor geliştirdiğimiz bu ticari süreç, ülkemizi ve biz Osmanbey’li hazır giyim ve tekstil üreticilerini ağustos ayı başında başlayacak yaptırımlarla derinden etkileyecektir.

Ülkemizi ekonomik başarıya götürecek yol hiç ülke kaybı yaşamadan ürettiğimizi satabileceğimiz her yere gidip ihracatımızı arttırmaktan geçmektedir.

İran Yaklaşık 80 milyonluk nüfusuyla ve nüfusunun %60’ını 30 yaş altının oluşturduğu dinamik tüketim gücüyle, üstelik bu nüfusunun yüzde 25’nin Türkçe konuşuyor olması ile sadece Osmanbeyli’leri değil hemen hemen her sektörü ilgilendirmektedir.

Bu sebeple önümüzdeki süreçte sağduyunun galip geleceği, tarihi bağların zedelenmeyeceği ve işimize, aşımıza engel olunmayacak istisnaların sağlanacağı günleri ve kararları umutla bekleyeceğiz ve elimizden geldiğince ülke ekonomisine katkıda bulunmak adına ihracatımızı dünyanın her yerinde arttırmaya devam edeceğiz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın