PEK ÇOK ÜLKEDEN KADIN GİRİŞİMCİ LİVERPOOL’DA BULUŞTU

Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü’nün ortak kuruluşu olan Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (ITC) 2020 yılına kadar 1 milyon kadının pazarla bağlantı kurması hedefi ile başlattığı “She Trades Global” (Kadınlar Global Ticarete Katılıyor) girişimi İngiltere’nin Liverpool kentinde bir araya geldi. Daha önce “Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu” diye adlandırılan girişim tarafından düzenlenen üç günlük toplantı dünyanın farklı ülkelerinden 500’den fazla kadın girişimciyi bir araya getirdi ve önemli iş bağlantılarının kurulmasına olanak sağladı. 6 yıldır devam eden girişim sayesinde bugüne kadar 80 milyon ABD dolarından fazla iş bağlantısı kuruldu. Girişimin “Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu” adıyla geçen yıl düzenlediği toplantı 23 – 24 Şubat 2017 tarihlerinde Uluslararası Ticaret Merkezi ITC ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) ev sahipliğinde, Garanti Bankası desteği ve T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın işbirliğiyle İstanbul’da yapılmıştı.

Liverpool’da iki yılda bir gerçekleştirilen “Uluslararası İş Festivali” kapsamında bu yıl 26 – 28 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da bir konuşma yaptı. “Ticareti Gerçek Kılanlar” başlıklı panelde konuşan Oktar, ticareti kolaylaştıran etkenler, Türkiye’de kadın girişimciliğin durumu ve KAGİDER’in hedefleri hakkında bilgi aktararak, “Ticaretin cinsiyeti yoktur, toplumun tamamını geliştirmek için ülkeler işbirliği yapmalıdır” mesajını verdi.

Milyonlarca dolarlık iş anlaşmaları yapıldı

Toplantıya güzellik ve sağlıklı yaşam, bilişim teknolojileri, iş süreçleri ve taşeronluk ile turizm sektörlerinde faaliyet gösteren 500’ü aşkın kadın girişimci katıldı. Afganistan, Brezilya, Etiyopya, Gana, Hindistan, Endonezya, Kenya, Moğolistan, Nijerya, Papua Yeni Gine, Zambiya gibi ülkelerden kadın tedarikçiler ABD, Birleşik Krallık, İrlanda, Kanada, Avrupa Birliği ve Arjantin’den büyük şirketlerin kadın CEO’ları ve satın alma sorumlularıyla bir araya gelme fırsatı buldu. Gerçekleşen ikili görüşmelerde milyonlarca ABD doları değerinde iş anlaşmaları yapıldı.

Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Bakanı Lord Bates ve Uluslararası Ticaret Merkezi Direktörü Arancha Gonzalez’in de katıldığı üç günlük toplantı sırasında iş liderleri ve siyasi temsilciler önemli konuşmalar yaparken, bilgilendirici paneller düzenlendi.

KAGİDER’in 21 kadın girişimciden oluşan heyeti ile Türkiye, toplantıya en yüksek katılımı gerçekleştiren ülke oldu. KAGİDER heyetinde Sanem Oktar, Yeşim Seviğ, Itır Aykut, Feyhan Kapralı, Fisun Usta, Nesrin Karaoğlu Otuzoğlu, Güzin İlker, Tülin Yazıcı, Mina Eryurt, Mevlude Uygun, Sevginar Baştekin, Gülin Okan, Emine Şahinkaya, Nehir Şahinkaya, Tijen Ziyal, Gözde Ziyal, Sezen Saral, Zehra Öney, Derya Türkkorkmaz, Sevim Erengil ve Zeynep Benli yer aldılar.

‘Türkiye’de kadın girişimci oranlarını yeterli bulmuyoruz’

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da toplantı kapsamında düzenlenen “Ticareti Gerçek Kılanlar” başlıklı panelde bir konuşma yaptı. Panelin diğer katılımcıları arasında Economist dergisinden Soumaya Keynes, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Kalkınma ve İstihdam Bakanı Isatou Touray, Cherie Blair Vakfı Kurucusu ve Birleşik Krallık eski başbakanlarından Tony Blair’in eşi Cherie Blair, E-Bay Başkan Yardımcısı Müller-Wegner ve UPS Avrupa Başkan Yardımcısı Kelly Caruso yer aldı.

Konuşmasında “son 10 yılda Türkiye’nin ekonomik büyüme açısından bölgesinde bir yıldız gibi parladığını” belirten Oktar, Türkiye’de kadın girişimcilerin durumu ve KAGİDER’in çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra şöyle devam etti:

“Türkiye’nin iş dünyasında kadın girişimciler büyük başarı ve cesaretle ekonomiye katkıda bulundular. Ama mevcut oranlar bizim için yeterli değildir. Kadın iş gücü her yerde olmalıdır. Biz geniş bir toplumuz ve cinsiyet eşitliği çerçevesinde bu gücü istihdama yönlendirmeliyiz. Bu nedenle KAGİDER olarak çok çalışıyoruz.”

Konuşmasına kadın girişimciliği önündeki engelleri sıralayarak devam eden Oktar, toplumun tamamını geliştirmek için ülkelere işbirliği çağrısında bulundu:

“Pek çok ülkede olduğu gibi benim ülkemde de kadın girişimcilerin karşısındaki temel sorunlar erkek egemen zihniyet ve kültür; sermaye, eğitim ve mesleki eğitim eksikliği; devlet politikalarının yetersizliğidir. Ayrıca, ilişki ağının bulunmaması, ucuz ve yüksek standartlı çocuk bakımının olmaması nedeniyle özel ve profesyonel yaşamın dengelenememesi, karar verici pozisyondaki kadın sayısının azlığı ve rol model bulunmaması da bu sorunlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle stratejik önceliklerimizi kadın iş gücünü artırmak üzere yeniden düzenlemeliyiz. Hiç unutmamalıyız ki toplumun cinsiyeti olmadığı gibi, ticaretin de cinsiyeti yoktur. Toplumun tamamını geliştirmek için ülkeler işbirliği yapmalıdır.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın