Türkiye’de makarna sektörünün seçkin isimlerinden Oba Makarna, hissesinin yarısını Ortadoğulu bir firmaya devri için karar aldı.
Oba Makarna, Türkiye’nin öyküsü bol firmalarından birisi. Gaziantep’te İpek Yem’in sahibi Özgüçlü ailesi tarafından satın alınmadan önce, 1966’da Selahattin Öztahtacı tarafından kuruldu. 2001’de Türkiye makarna pazarının yüzde 25’ine sahipken 2001 krizinde ciddi sıkıntıya girdi ve kapandı. Ekonomik nedenlerden dolayı 2003’te üretime ara vermeden önce, iç piyasada yüzde 15 gibi bir pazar payına sahipti. 30 yıldır müşterisi olan Özgüçlü ailesi tarafından satın alındı. Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, önce 2005’te şirket hisselerinin yüzde 77’sini, ardından 2006’da da kalan hisselerin tamamını satın aldı. Satın almadan sonra konuşan Musa Özgüçlü, “Dünya devi bir markaydı. Bir zamanların çocukları Oba makarnası ile büyüdü. Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş, 40 yıllık bir markanın atıl vaziyette durmasına gönlüm razı olmadı” diyordu.

Musa Özgüçlü, şirketi alınca önce yenileme yatırımlarına girdi, kapasite artışı sağladı ve ihracata ağırlık verdi. Irak başta olmak üzere irmik, paket un ve makarnaları Moğalistan, Libya gibi ülkelere pazarladı. ABD’nin Irak’ta asker bulundurduğu dönemde makarna tedariği Oba Makarna ile sağlanıyordu.
Özgüçlü Ailesi, markayı ihracatla büyüterek, 2016’da 700 milyon lira ciroya ulaştırdı. 2017’de Ülker ile Japon Nissin grubunun Sakarya Hendek’te kullanılmayan makarna üretim tesisi satın alındı. Oba Makarna, 2012-2015 dönemindeki yüzde 155,2’lik büyüme oranıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı’nın (TEPAV) oluşturduğu “Türkiye 100” listesine girdi.

Dünyanın en büyük 3 makarna üreticisinden biri olan Oba Makarna, 2017 yılı Temmuz’una gelindiğinde, iç pazarda yüzde 9’luk pazar payına sahip, 400’den fazla çalışanıyla 86 ülkeye satış gerçekleştiriyordu. Günlük 100 ton makarna, 150 ton irmik üretimi yapıyor ve 200 ton da un üretim kapasitesine sahipti.

ORTADOĞULULARLA ORTAKLIK YARI YARIYA

Oba Makarna’yla ilgili son haber, yarı hissesinin Araplar’a satıldığı yönünde. Hissesinin yüzde 50’sinin devri için alınan karar, Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamayla kamuoyunun bilgisine sunuldu. Açıklamada, “Oba Makarnacılık San. Tic. A.Ş. paylarının yüzde 50’sinin pay devri ve akabinde gerçekleştirilecek eşit oranda iştirakli sermaye artırımı suretiyle Pasta World Limited veya Pasta World Limited tarafından kurulacak şirket tarafından devralınması işlemine izin verilmesi talebi. Oba Food Gıda San. ve Tic. A.Ş. işlemden dolaylı olarak etkilenecektir” denildi.
Oba Group, İpek Yem ve Grainmar olarak üç alanda faaliyet yürüten aile şirketini Musa Özgüçlü, çocukları Alparslan Özgüçlü ve İpek Cıncıklı ile birlikte yönetiyor. Özgüçlü ailesinin sahip olduğu şirket, Gaziantep 4.Organize sanayi bölgesinde 110 bin metrekare açık, 65 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde en son İtalyan teknolojisi ve yüksek kapasitesi ile dünya standartlarında üretim yapıyor. Şirketler topluluğunun 2017’ye girerken yıllık cirosu 1,2 milyar TL’nın üzerinde bulunuyordu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın