Yazılım tabanlı sistem geliştirmede çevik bir yaklaşım benimseyen Sony, şirketteki hızlı değişim döneminde Turner EMEA’nın içerik ve varlık yönetimi iş akışlarını otomatikleştirmesine yardımcı oluyor. Sony böylece Turner’ın teknoloji yatırımlarından önemli getiriler elde etmesini ve sonuçta içeriklerini farklı platformlar üzerinden ve daha hızlı şekilde kitlelere sunmasını sağlıyor. Üç yıldır Turner ile çalışan Sony, giderek daha dinamik hale gelen talimatlara yanıt vermeye devam ediyor.
Yeniliğe ve gelişime bağlı bir Time Warner şirketi olan Turner, lineer kanalların yanı sıra web, VOD, DVD, oyun, mobil, alışveriş, yayın ve yeni çıkan platformlar üzerinden de EMEA bölgesinde markalarını kitlelere sunuyor. Çocuk, eğlence, spor ve haber alanlarına yönelik markalardan oluşan portföyünde; Cartoon Network, Boomerang, Cartoonito, Boing, adult swim, Toonami, Warner TV, TCM ve TNT, CNN, Great Big Story, Bleacher Report ve e-ligin yanı sıra HBO Nordic ile ortak yürütülen yeni Toonix girişimi ve film yayını hizmeti FilmStruck da bulunuyor. EMEA bölgesinde, Turner şu an 125 ülkede 20 dilde 69 kanal işletiyor.
Turner’ın büyüyen portföyünü sunmasını sağlamak için, her hafta çeşitli operasyon ekipleri dağıtıma hazır bir şekilde yüzlerce saatlik içerik hazırlıyor; genellikle İngilizce dilindeki bitmiş programlardan başlayıp bu programları farklı bölgelerde, farklı dillerde ve çok sayıda platformda yayına uygun hale getirmek için gözden geçiriyor.
Bu süreç, başka şeylerin yanı sıra yasal uyumluluk, düzenleme, dublaj, altyazı ekleme ve paketlemeyi de içeriyor. Bu işlemlerin temeli, Turner EMEA tarafından yürütülen ve Sony’nin yönetimi ile e-entegrasyon platformu Media Backbone Conductor’a (MBC) dayanan dosya tabanlı iş akışı ve varlık yönetimi sistemine dayanıyor.
Sony’nin kademeli olarak nelerin otomatikleştirilebileceğini belirleyerek biten özellikleri, düzeltmeleri ve güncellemeleri aylarca beklemek yerine her ince ayarla zaman kazandırıp manuel masrafları azaltıyor.
Sony Avrupa Profesyonel Mühendislik biriminde Profesyonel Çözümler ekibinin başkanı Matt Bowers, bu çevik yaklaşım sayesinde “müşterinin projenin kontrolünü yeniden eline alabildiğine” ve böylece Turner’ın da masrafları kontrol edebildiğine inanıyor.
Bowers şöyle açıklıyor: “Turner, beş haftada bir yeni ve çalışan bir işlevsellik edineceğini ve bunun istedikleri araçlar, iş akışları, avantajlar ve işlevler olacağını biliyor. İş öncelikleri değiştiği için Turner’ın yön değiştirmesi gerekirse, uzun bir değişiklik kontrolü sürecinden veya sözleşme müzakeresinden geçmeden bunu yapabilir. Aynı şekilde, çevik bir yöntemle çalıştığı için, daha başından, getirisi öngörülemeyen büyük geliştirme masraflarının altına girmesine de gerek yok. Bunun yerine, her ay paydaşlarına rapor vererek ve eklenen yeni değeri göstererek masrafları ve işlerine yönelik faydaları kademeli bir şekilde gösterebilir.”
Sony ve Turner, her iki tarafın da süreci izleyebilmesi ve gelecek ihtiyaçlara göre uyarlama yapmaya hazır olması için uzun süreli olarak bu şekilde çalışma konusunda anlaştı.
Her iki taraf için de iyi sonuçlar veren bu iş ortalığı, çevik çalışmanın avantajlarını gösteriyor, Turner’ın sevenlerine daha fazla içeriği daha çok platform üzerinden daha çabuk sunmasını sağlıyor ve Sony’nin, müşterilere yatırımlarından önemli bir getiri kazandıran yazılım çözümleri sunarak atik, kullanıcı odaklı ve sonuçta uygun fiyatlı bir iş ortağı olabileceğini kanıtlıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.