Türkiye`nin iktisadi temellerini tarım ve sanayiden tamamen koparıp inşaat sektörü üzerine kuran AKP iktidarı, geçtiğimiz günlerde konut sektörüne ilişkin birtakım kampanyalar yapacağını duyurdu. Önce konut satışlarında devletin aldığı KDV oranlarının yüzde 18`den 8`e çekileceği ve tapu harçlarının yüzde 4`ten 3`e indirileceği açıklandı. Sonrasında ise Başbakan Yıldırım tarafından biriken konut stokunun azaltılması için kampanya başlatılacağı ve konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1`e çekileceği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamanın ertesi gününde sırasıyla bankalar konut kredilerinde indirime gittiklerini duyurmaya başladılar.

Söz konusu kampanyaların krize giren inşaat sektörünü canlandırmak için yapıldığı aşikardır. Çünkü açıklamada bahsedilen konut stoğunu eritme çabasının perde arkasında, iktidar tüm hızıyla yeni konut stoku oluşturmaya devam etmektedir. Bu noktada Ankara özelindeki tespitlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Türkiye genelinde 1. el konut satışları 2018 mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10 oranında azalmıştır. Türkiye`nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe bu düşüşleri tespit eden AKP iktidarı Türkiye ekonomisini içerde bir süreliğine daha idare edebilmek adına sektörü canlandıracak kampanyalar yapmayı tercih etmektedir. Ankara`da ise söz konusu azalma %30 oranındadır.Ankara`daki 1. el konut satış oranları Türkiye ortalamasının bu denli üstünde düşüş gösterirken aynı anda konut üretimi de seri bir şekilde devam etmektedir. Son güncel verilere göre hazırlanarak 2017 yılında onaylanmış olan Ankara Çevre Düzeni Planı`nda mevcutta onaylanarak tapuya tescil edilmiş, ancak henüz yerleşime açılmamış ve yerleşime açılması durumunda yaklaşık 18.700.000 kişilik bir nüfusu barındıracak planlı konut alanının olduğu belirtilmiştir. Yani halihazırda Ankara`da nüfusun yaklaşık 3,5 katını daha barındırabilecek yeterlilikte konut alanı bulunmaktadır, ancak konut satış oranları hızla düşmektedir. Bu vahim durum Türkiye`nin tüm büyükşehirlerinde tespit edilebilir açıklıktadır. Vahameti tespit eden AKP hükümeti ise günü kurtarma çabası içerisindedir. Bu tablo içerisinde Ankara`da yerel yönetimler aracılığıyla herhangi bir önlem almak yerine, yeni konut alanları planlanmaya devam etmektedir. Söz konusu yeni konut alanları ise Ankara`nın vadilerinde, tarım alanlarında, ormanlık/ağaçlık alanlarında planlanmaktadır.

Buna verilebilecek en güncel örneklerden biri Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 15.03.2018 tarihinde onayladığı Güneybatı Ankara Planlama bölgesi 1/25000 ölçekli nazım imar planı revizyonudur. Güneybatı Planlama Bölgesi, kentin 1980`li yılların sonundan itibaren en fazla speküle edilen ve en önemli kentsel gelişmelerin yaşandığı alanı tanımlamaktadır. Eskişehir Yolunun temel omurga olduğu, Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçelerinin bir bölümünün kaldığı bölge havza bazında ele alınması öngörülmüş bir alandır. Söz konusu plan marifetiyle daha önce elde edilen verilerin analizi ışığında tarım alanı ve yeşil alan olması öngörülen yaklaşık 15.500 hektarlık alan konut kullanımına dönüştürülmektedir.  Yani 5,5 milyonluk Ankara`da bugün bulunan yaklaşık 18.700.000 kişilik bir nüfusu barındıracak planlı konut alanına bir yenisi daha eklenmekte, söz konusu artış yeşil alan miktarının büyük çoğunluğunu çoktan tüketmiş olan Ankara`da kalan son yeşil alanlar üzerinde planlanmaktadır.

Bu noktada Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak soruyoruz; AKP iktidarı Türkiye`nin ekonomi çarklarını sadece inşaat sektörü üzerinden daha ne kadar döndürebilecektir? Her bir metrekare alan inşaat alanı olana kadar mı? Varsayalım ki öyle; son ırmak kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, AKP inşaatın ve rantın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacaktır.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın