Türk özel sektörüne dış ekonomik ilişkileri yürütme imkanı sunmak ve ihracatı artırmak için kurulan DEİK’in tüm çalışmalarını desteklediğini belirten TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “ Kuruluşundan bu yana DEİK’in faaliyetlerine katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Kurucu 96 kuruluşu, 137 ikili iş konseyi, 5 sektörel iş konseyi ve 2 özel amaçlı iş konseyiyle DEİK çok önemli hizmetlere imza atıyor. Biz de yurtdışında gittiğimiz her yerde iş adamlarımızın DEİK çatısı altında gerçekleştirdikleri tüm faaliyetlere destek oluyoruz. Türk iş adamlarına hiçbirini birbirinden ayırmadan tarihin en büyük desteğini veriyoruz. İş dünyamızla iç içe hareket ettiğimiz son 15 yılda muazzam bir ivme yakaladık ve şirketlerimizin değerini, iş hacmini onlarca kat artırmış olduk. Girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız için dün ulaşılmaz olarak görülen hedefler bugün sadece zaman ve planlama meselesi haline geldi.Bu özgüvenin neticesi olarak ülke ihracatımız 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıktı. Ancak bizim hedeflerimiz çok daha büyük. Türkiye’yi dış ticarette 1 trilyon dolara, milli gelir düzeyini de 2 trilyon dolara çıkarma hedefimiz bulunuyor” diye konuştu.

Türkiye’nin tarih boyunca tüm coğrafyaların cazibe merkezi olduğunu belirten Erdoğan, “ Farklı ülke ve ekonomileri birleştiren bir ülkeyiz. Sadece Avrupa ile Asya kıtalarını değil farklı kültür ve ekonomileri buluşturuyoruz. Türkiye merkezli bir ticari girşim 30 trilyon dolar milli gelire sahip 1.6 milyar insana ulaşma imkanını elde edebiliyor. Sadece 2006 yılından 2017 yılı sonuna kadar Türkiye’ye 180 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi. Kendi kaynaklarımızı kullanarak yatırımlarımızı daha çok artırmamız gerekiyor. Geçen hafta açıkladığımız yatırım bedeli 135 milyar dolar olan Proje Bazlı Teşvik Sistemini devreye alarak ihracatımızı 6.3 milyar dolar artıracak, ithalatımızı ise 12,3 milyar dolar azaltacağız. Bu yatırımlar sayesinde 34 bini doğrudan, 134 bin dolaylı istihdam artışı sağlayacağız. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin mevcut büyüklüğünü iki kat daha artırmamız gerekiyor. Türkiye’nin bu hedefine ulaşabilmesi için teknoloji ve sermaye konusunda yeni yaklaşımlar getirmek geçiyor. Yüksek teknoloji yatırımları bunun en başında geliyor. Bu paketle birlikte yüksek teknoloji yatırımları artacak ve cari açığımız azalacaktır. Bugün yurtdışında 233 milyar dolar varlığımız bulunuyor. Küresel düzeyde iş yapan ve bunun için dünyanın dört bir yanında yatırım yapan her şirketimizi bayrak taşıyıcı olarak görüyoruz. DEİK Olağan Genel Kurulu’nun tüm iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

DEİK Türk iş dünyasının dünyaya açılan kapısı

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK’in kuruluşundan 28 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yeni bir yapıya kavuştuğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımızın tereddütsüz talimatı ve destekleri sayesinde yeni DEİK doğmuş oldu. Bugün baktığımızda DEİK daha dinamik ve daha vizyoner bir yapıya büründü. DEİK dünya genelinde Türk iş dünyası adına çok önemli bir görevi yerine getiriyor. DEİK’in en önemli görevi ve işi devletimizin dış ticaret politikalarıyla özel sektörün birlikte hareket etmesini sağlamaktır.

Türkiye’nin en büyük 100 şirketinden 63’ü DEİK üyesi ve DEİK bugün dünyanın 6 kıtasında faaliyetlerini sürdüren bir iş platformu. Türkiye G20’nin en hızlı büyüyen ülkesi. Son 15 yılda milli gelirimiz 3 katına çıktı ve her yıl ortalama yüzde 5,5 büyüdük. Türk iş dünyasının önündeki iş fırsatlarının kapısını ardına kadar açtık. 2018 yılı sonunda ihracatta 170 milyar doları aşacağız. Bu yıl da yüzde 7 civarında bir büyüme bekliyoruz. Şimdi kıtalararası yatırım yapmanın tam zamanı. DEİK, Türk yatırımcılara yeni kapılar açarak Türk bayrağını dünyanın 6 kıta ve üç okyanusunda dalgalandırmaya devam ettirecek. Türk yatırımcılar da dünyanın dört bir yanında yeni girişim ve yatırımlarda bulunacak.” diye konuştu.

Nail Olpak: “İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımak”

DEİK’in yeniden yapılandırılması adına ortaya koyduğu vizyon ve kıymetli katkıları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini sunan DEİK Başkanı Nail Olpak; ”Dört yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla DEİK’in yeniden yapılandırma süreci başladı. Bu süreçte hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hem de Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin DEİK’e olan inancı ve destekleri sayesinde son dört yıldır büyük bir değişimi başarıyla sürdürüyoruz. Biz de devlet büyüklerimizden aldığımız bu güç ve vizyondan hareketle sınır tanımadan ilerliyor, Türkiye’yi hayallerine ulaştırmak için çalışıyoruz. Bugün, DEİK 32 yaşında bir genç bir çınar. 137 ülke ve bölgede, 144 İş Konseyimizle faaliyet gösteriyoruz. Kurulumuz, Türk iş dünyasının tüm renklerini içinde barındıran bir iş platformu. ‘DEİK ne iş yapar’ diye soranlara hep aynı cevabı veriyorum, işimiz ticari diplomasi. İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımak. Bu vizyonla Türkiye ve diğer ülkeler arasında gönüllü birer elçi olarak ticari, sosyal ve kültürel köprüler kuruyoruz” dedi.

DEİK’in önümüzdeki dönem hedeflerinden bahseden Nail Olpak, “Daha etkin, daha iddialı, daha geniş bir alanda çalışabilmek için bu yaklaşımla birlikte kurumsal üyelerimiz hariç 1.100 olan üye sayımızı, ilk İş Konseyleri Genel Kurulu’muza kadar 3.000’e çıkarmayı, takip eden süreçte de 5.000 üyeye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

DEİK Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a DEİK’e olan destekleri ve genel kurula teşriflerinden ötürü Osmanlı döneminde işçilerin mesai başlangıç ve bitiş süresini haber veren “Fabrika Saati”ni takdim etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın