Tarih ve inceleme-araştırma türündeki ilk kitap İslamcıların Filistin Meselesine Yaklaşımı başlığını taşıyor. Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Pınar Özden Cankara’nın Türkiye’de Sağ Muhafazakâr-İslamcıların Filistin Sorununa Yaklaşımı adını taşıyan doktora tezinin yayına uyarlanmış versiyonu olan kitapta, belli bir dönem seküler-sol karakteriyle temayüz eden Filistin direnişine islamcıların Hamas’ın kurulmasından sonra sahiplendiği iddialarının gerçekliği odak noktasına alınıyor. Kitapta; 1948’de İsrail’in kurulması, dört Arap-İsrail Savaşı, Camp David anlaşması, İsrail’in Lübnan’ı işgal etmesi, İntifada olayları, Madrid görüşmeleri gibi Filistin meselesinin dönüm noktalarının yer aldığı 1940-2000 yılları arasındaki olaylara islamcıların verdikleri tepkiler ve yaklaşımları inceleniyor. Bu analiz, seçilen dört dergi üzerinden ve söylem analizi yöntemiyle gerçekleştiriliyor: Sebilürreşad, Büyük Doğu, Diriliş, Hilal ve İslam.

İyidüşün Yayınları’nın aynı türdeki ikinci kitabı ise İngiliz Gizli Belgelerinde Enver Paşaismini taşıyor. Kitabın yazarı, yüksek lisans ve doktorasını İngiltere’de yaptıktan sonra Londra’da yaşamaya devam eden geç dönem Osmanlı ve erken dönem Türkiye araştırmalarıyla bilinen Dr. Kenan Aksu. Güncellenen ve yeni belgelerle desteklenen kitabın bu ikinci basımında özellikle dijital ortama aktarılmadığı için yazarın kendi çekimleriyle eklenmiş arşiv belgelerinin resimleri dikkat çekiyor.

İyidüşün Yayınları’nın diğer üç kitabı ise küçük hacimli kitapçıklar şeklinde yayınlandı.

Bunlardan ilki 21. Yüzyılda NATO İstihbarat Paylaşımı adını taşıyor. Kitap, Kolombiya Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının NATO Capstone Projesi kapsamında hazırladıkları ve seçilen dört NATO üyesi ülkenin istihbarat paylaşımlarının analizine dair bir içerik taşıyan bir rapor. Elbette seçilen dört ülkeden birisi Türkiye ve diğer ülkeler de Almanya, Fransa ve İtalya olarak sıralanıyor. Bu ülkelerin istihbarat kültürü, teknolojik ve insana dayalı istihbarat yetenekleri, istihbarat teşkilatları ve bunların ülkelerin kendi mevzuatları içindeki yerine ilişkin değerlendirmelere dayalı olarak ulaşılan sonuçlar, bu alanda çalışanlar için olduğu kadar konuya ilgi duyanlar için de ilginç özellikler taşıyor. Kitabın çevirisi Seval Yılmaz Crump imzasını taşıyor.

Kitapçıklardan diğer ikisi, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Direktörlüğü’nün yayınlarından oluşan iki rapor. Yayınlanması ve Feyzi Özcan tarafından yapılan çevirileri Avrupa Parlamentosu’nca onaylanan raporlardan ilki Çin’in Dönüşümü ve Küresel Ekonomik Karşılıklı Bağımlılık adını taşıyor. Dünyanın en büyük ihracatçısı ve ikinci en büyük ithalatçısı olarak küresel ticaretin merkezinde duran Çin’inküresel ekonomik ilişkilerinin kapsamlı bir resmini ortaya koyan kitap, AB ile olan ilişkilerine daha detaylı bir bakış açısı sunuyor. Aynı zamanda Çin’in küresel yönetimde ve G20’de oynadığı kritik rol, “yeni normal”, “Çin Yapımı 2025” olarak etiketlenen yeni projeler, rekabetçi devalüasyon meselesi, “Tek Kuşak Tek Yol” (OBOR) projesi, Çin Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC), Dünya Bankası ve IMF’ye rakip bir rol oynaması beklenen Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), serbest ticaret anlaşmalarının (FTA) güncel durumları, Ufuk2020 projesi, Çin’e serbest pazar statüsü tanınması, Siberyuzayda Uluslararası İşbirliği Stratejisi, Coğrafi İşaretler (GI), dijital ekonomi, fikri mülkiyet haklarının (IPR) ve bağlantılarının korunması, Çin’deki insan hakları sorunları gibi başlıklar da değinilen konular arasında yer alıyor.

Diğer kitapçık ise Enerji Doğu Akdeniz’de İstikrarı Şekillendirici Bir Faktör Olabilir Mi? adını taşıyor. Bu rapor; Doğu Akdeniz’i 2010 yılından bu yana uluslararası enerji tartışmalarının sıcak gündemi haline getiren İsrail, Kıbrıs ve Mısır kıyı ötesindeki doğalgaz keşiflerinin gerçekçi etkilerini hem Doğu Akdeniz ülkeleri hem de Avrupa Birliği için değerlendirmek amacıyla, söz konusu gelişmelerin kapsamlı bir analizini ortaya koyma amacını taşıyor. Dolaysıyla, Doğu Akdeniz doğalgaz faaliyetlerinin geleceğini büyük bir jeopolititik sorun haline getirmesi beklenen bölgedeki çok taraflı anlaşmazlıklar da incelemeye dahil ediliyor. Mısır, İsrail, Lübnan, Kıbrıs ve Gazze kıyı ötesi (off-shore) çalışmalarının detaylarına, kitabın başlığında yer alan soruya, uluslararası ilişkiler teorisinde Ernst Haas tarafından geliştirilen “Yeni İşlevselcilik” yaklaşımı çerçevesinde cevap arandığı bir tartışma eşlik ediyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın