Küresel yatırımcının Fed’den gelecek olan politika açıklamalarına odaklandığı bir ortamda, Başkan Donald Trump’ın SOTU konuşmasının altyapı yatırımları ve ticaret adımları konusunda çok fazla yeni bilgi içerrmemesi ile birlikte USD’nin zayıfladığını görmekteyiz. Tahvil faizleri, Trump’ın konuşmasının büyük kısmında vergi oranlarını inidrme ve ülkenin ticari rekabetçiliğini artırma konusunda kendi politikalarını övmesi nedeniyle dün gördüğü %2,73 seviyelerinden hafif geriledi. USD boğalarının Fed’in yükselen enflasyon momentumu itibariyle daha şahin olması beklenen politika açıklamasını beklediklerini görüyoruz.
USD’de güniçi zayıflık TRY’nin de kazançlarına tutunmasını sağlamaktadır. Tahvil faizlerinin de içeride düşüşünü ikinci güne taşıdığını görüyoruz. TCMB’nin dün enflasyon beklentilerini yukarı yönlü güncellediği Enflasyon Raporu sunumunda Başkan Murat Çetinkaya’nın «baz etkisinden bağımsız» bir şekilde enflasyon düşene kadar sıkı politika duruşunun korunacağı mesajını yinelemesi TRY tarafında da olumlu yansıma buldu.
TRY’nin gücü Fed politika kararları ve Cuma günkü NFP/AHE verileriyle ciddi şekilde test edilecektir. Piyasalarda oluşabilecek yukarı yönlü bir USD baskısına karşı kurda da yukarı yönlü hareket alanının daha fazla oluştuğunu düşünüyoruz. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş küresel faiz hassasiyetimiz ve cari açık veren bir ülke olmamızdan ötürü TRY varlıkları açısından makro – negatif olarak değerlendirilebilir. Şu ana kadar tahvil faizlerindeki yükselişe eşlik edemeyen DXY’nin, bu noktadan sonra yükselişe geçmesi kuru da yükseltecektir. Bu kapsamda kurda yukarı yönlü hareket alanını daha fazla görüyoruz. 3,76 seviyesi üzerinde kurda 3,80 seviyesi ilk direnç noktası olarak izlenecektir. Eğer USD hareketi önümüzdeki günlerde de EM piyasalarına baskı yapacak olursa kurda 3,84 seviyesi de hedeflerin arasına girebilir. TRY açısından olumlu senaryoda kurun desteğini 3,72 olarak görüyorum.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.