Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Bakan Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla “Güven Damgası Protokolü” imza töreni düzenlendi.
Elektronik ticaretin coğrafi sınırları ortadan kaldırarak, geleneksel ticaret anlayışını değiştirdiğine işaret eden Tüfenkci, yeni döneme adapte olmanın öneminde değindi. Tüfenkci, e-ticaretin işletmelerin doğru tüketiciye hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için en etkin yöntem olduğunu belirterek, e-ticaretle işletmelerin daha geniş kitlelere, düşük maliyetlerle daha etkin bir hizmet sunabildiğini kaydetti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise şunları söyledi:
“Bu protokolle birlikte e-ticaretin çok daha hızlı büyüyeceği yeni bir döneme gireceğiz. Sektörün büyümesi artacak. Çünkü güven damgası, daha güvenli bir ortamda alışveriş yapılmasını sağlayacak. Tebliğde belirlenen standartlara sahip e-ticaret siteleri, TOBB’a başvurarak, güvenli ve standartlara uygun bir site olduklarını belgeleyebilecekler. Şu an Türkiye’de perakende ticaret içinde, e-ticaretin payı yüzde 3,5. Dünya ortalaması yüzde 8-9 arasında. Hedefimiz, e-ticaretin payını en azından ikiye katlamak. Bakanlığımız, bu vizyonla hareket ederek, karşımıza çıkan pek çok zorluğu da ortadan kaldırdı. Sayın Bakanımızın talimatıyla, e-ticaret üzerinden yurtdışına satılan malların iadesindeki gümrük prosedürleri önemli ölçüde azaldı. Bu adım, sınır ötesi e-ticaretin gelişmesine ve Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerini yakalamasına da büyük katkı sağlayacaktır. Hem geleneksel ticaretin hem de e-ticaretin gelişmesine liderlik eden sayın Bakanımıza ve tüm çalışma arkadaşlarına özel sektörümüzün şükranlarını sunuyorum. Bizde Bakanımızdan aldığımız güçle ve destekle, Anadolu’yu karış karış dolaşıyor ve e-ticareti anlatıyoruz. Bugüne kadar 29 ilimizde, 50 bin KOBİ’ye, e-ticaretin nasıl yapılacağını ve faydalarını anlattık. KOBİ’lere özellikle şu 2 mesajı veriyoruz. Birincisi, e-ticarete girmemek, dünyanın en kalabalık caddesindeki köşe başı mağazayı kapalı tutmak gibidir. İkincisi, e-ticaretin büyümesinden şikayet etmeyin, büyüyen pastadan pay almak için harekete geçin. Binlerce farklı ürünü, kaliteli ve uygun fiyata üretme kabiliyetimizin üzerine, e-ticareti etkin kullanmayı da ekleyebilirsek, Türkiye çok daha hızla zenginleşecektir. E-ticaret, özellikle Anadolu’nun kalkınması için eşsiz bir fırsattır. Anadolu’daki KOBİ’yle, İstanbul’daki KOBİ’nin erişebildiği Pazar, e-ticaret sayesinde eşitlenmiştir. Büyük şehirler dışındaki KOBİ’lerin erişebildikleri pazarın büyümesi, bölgesel kalkınmayı da destekleyecektir. Güven damgası, e-ticaret pazarını büyütmek için çok önemli bir adımdır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.