ABD’de Aralık ayında kişisel gelirler bir önceki aya göre %0,3 olan piyasa beklentisinin üzerinde %0,4 artış gösterirken, aynı dönemde kişisel harcamaların ise %0,4 ile beklentiye paralel arttığı görüldü. Fed’in izlemeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE, aylık bazda %0,2, yıllık bazda %1,5 artarak beklentileri karşıladı. Kişisel harcamalarda öndeki ayın verisi %0,6’dan %0,8’e yukarı yönlü revize edildi. GSYH’ye %70 oranında katkı yapan harcamalar Aralık ayında, biraz da tatillerin bol olduğu bir dönem olması itibariyle hızlı bir oranda artış gösterirken, tasarruf oranının %2,4 ile 12 yılın en düşük seviyelerine düştüğünü gözlemliyoruz. Kişisel gelirlerdeki artış ise ücretlerin son 3 ayın en yüksek momentumunda arttığını gösteriyor.
Gelen veriler, geçen hafta 4Q17’de GSYH’ye en önemli katkıyı yapan kişisel tüketim harcamalarındaki büyüme ile paralellik gösteriyor. ABD ekonomisindeki düşük borçlanma maliyetleri ve istikrarlı büyüyen işgücüne paralel olarak, Amerikalılar aynı zamanda bu yıl düşen vergi oranlarından da istifade edecekler ve bu harcanabilir gelirin artması anlamına geliyor. Artan şirket karlarının ücretleri pozitif şekilde etkilemesi durumunda bunun enflasyon tarafına yukarı yönlü baskı yapacağını öngörmek mümkün olabilir.
Maaş ve ücretler %0,5 artarken, harcanabilir gelirin (vergi ve enflasyon etkisinden arındırılmış gelir) bir önceki aya göre %0,3 arttığı görülüyor. Aralık ayında %0,3 artan reel kişisel harcamalarda da Kasım ayının verisi %0,4’ten %0,5’e yukarı yönlü düzeltildi. Nihai tüketim harcamalarındada %0,5’lik artış görülmektedir. Cuma günü %2,6 olarak açıklanan 4Q17 GSYH büyümesi içerisindeki kalem olan kişisel tüketim harcamaları yıllıklandırılmış bazda %3,8’lik büyüme göstermişti. Bu noktada ücretler ve harcamalar artarken tasarruf oranlarının dip yapmaması ve biraz toparlanması gerekiyor. ABD halkının kredi alarak, yani borçlanarak tüketmesi şu noktada ekonomi yönetimi ve para politikası yapıcıları açısından arzu edilen bir durum olmasa gerek.
Manşet PCE aylık bazda %0,1, yıllık bazda %1,7 artarken; çekirdek PCE’nin (Fed’in ilgilendiği) aylık ve yıllık bazda sırasıuyla %0,2 ve %1,5 arttığını gözlemliyoruz. Enflasyon bu haliyle Fed’in %2 hedefinin oldukça altında olmayı sürdürüyor. Buna karşın enflasyonda artan momentum ve yükselen enflasyon beklentileri (bunun en çarpıcı fiyatlamasını ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2,70’e gelmesi itibariyle tahvil piyasasında görüyoruz) Fed’in bu yıl faizleri en az 3 defa artırması olasılığını destekliyorlar. Fed yarın yılın ilk toplantısına başlıyor ve Çarşamba günkü politika açıklaması, enflasyonun yukarıya döndüğü beklentilerinin artması ile berabe daha iyimser ve şahin bir politika açıklamasına sahne olabilir. Görseldeki grafikte gördüğünüz momentumun artması Fed’i de ilerleyen aylarda harekete geçirecektir.
DXY’nin bu haftaki veriler ve Fed açıklamaları öncesinde yukarı yönlü momentum kazanma girişimleri sürüyor. Veriler sonrasında da biraz kazançlarına ekleyen DXY 89,4 seviyesinde. Ancak asıl çarpıcı durum enflasyon beklentileri ve tahvil piyasası fiyatlamasında. ABD’de enflasyonun yukarı döndüğü algısının kuvvetlenmesi 10 yıllıklardaki yukarı yönlü baskıyı devam ettirecektir. %2,70 bandına gelmiş olan 10 yıllıklar %2,75’i geçtiğinde %3’e doğru momentumun önü ilerleyen zamanda açılabilir. USD karşısında diğer majörler güçlendi, ancak daha iyimser bir Fed ve iyi ücret verileri diğer para birimleri ve EM’ler açısından çok ciddi bir test olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.